• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.02.2024

09:35

Muzeji koji su po deset godina trunuli, sada dobijaju novi sjaj!  Ulaganja u kulturu nikada nisu bila veća! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Muzeji koji su po deset godina trunuli, sada dobijaju novi sjaj! Ulaganja u kulturu nikada nisu bila veća! (VIDEO)

Podeli vest

Nedavno je predstavljen program "Skok u budućnost - Srbija "EXPO 2027", sa planom ulaganja u susret prestižnoj međunarodnoj izložbi „Ekspo 2027“ čiji će domaćin biti Beograd. Ovo će se pozitivno odraziti na razvoj čitave zemlje, ali i na ulaganja u oblast kulture. U emisiji "Info jutro" na ovu temu govorila je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković.

Jedan od projekata je i multifunkcionalni kulturni centar Pirot gde se radovi, započeti u junu 2022. godine, privode kraju, pa će nakon rekonstrukcije i adaptacije nekadašnjeg Doma vojske ova ustanova dobiti novi sjaj.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković rekla je da država u poslednjim godinama izdvaja velika sredstva za izgradnju objekata namenjenih kulturi, i to ne samo u Beogradu i Novom Sadu, nego i šire.

-Imamo izuzetno veliki broj ulaganja u objekte kulture. Pokrenula sam projekat Prestonica kulture Srbije, po ugledu na projekat koji je pokrenula Melina Merkuri. To je nacionalni, domaći projekat i to se pokazalo kao dobra ideja. Ako imamo dobre puteve, onda nije problem da odemo u Čačak koji je bio prva prestonica kulture Srbije. Kultura na pravi način dokazuje da ulaganje u kulturu nije trošak, već dobitak! Na taj način učite ljude pravim vrednostima. To ulaganje u  kulturu je pokazalo da je to veliki ekonomski dobitak za lokalnu zajednicu. Ponosna sam na Čačak- rekla je ministarka Gojković.

Foto: Tanja Andric

Maja Gojković

Ona je istakla da je naša država uložila krajnje napore da dobije privilegiju da Beograd bude domaćin ove specijalizovane izložbe.

-Meni je smešno kada neko govori protiv Ekspa 2027. Uveliko je država počela da radi na izgradnji tog prostora gde treba da se održi izložba, ali to nije samo jedan deo Beograda, već će Beograd dobiti jedno potpuno novo i moderno lice. Ovaj veliki projekat je u stvari projekat za budućnost Srbije i za novo lice moderne Srbije. Predsednik i predsednica Vlade imali su predstavljanje čitavog tog projekta. Ništa od ovoga ne bi bilo da mi nismo ekonomski jaka država. Do 2012. godine naša dva ključna nacionalna muzeja su bila zatvorena. Niko ne može da objasni zašto je Narodni muzej u Beogradu bio zatvoren deset godina. Drugi muzej je Muzej savremene umetnosti. Njima je bilo sasvim normalno da on bude zatvoren. Sada imamo problem da vratimo taj muzej da ne bude samo galerija. U depoima ovog muzeja postoje veličanstvena dela savremene umetnosti Srbije i Jugoslavije- navela je ministarka Maja Gojković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U Beogradu preminule četiri bebe od velikog kašlja! Pedijatar objasnio prirodu, ali i način lečenja ove bolesti! (VIDEO)
Live TV

U Beogradu preminule četiri bebe od velikog kašlja! Pedijatar objasnio prirodu, ali i način lečenja ove bolesti! (VIDEO)

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu, izjavio je za RTS dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić". Sa druge strane, Epidemija malih boginja (morbila) preti Srbiji! Na ovu temu u "Info jutru" govorio je pedijatar, dr Saša Milićević.

01.02.2024

13:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija