• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

02.02.2024

09:59

EU odobrila 50 milijardi pomoći Ukrajini! Sankcije koje je Evropa uvela Rusiji, vratile se kao bumerang! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

EU odobrila 50 milijardi pomoći Ukrajini! Sankcije koje je Evropa uvela Rusiji, vratile se kao bumerang! (VIDEO)

Podeli vest

Većina evropskih partija pozvalo je lidere EU da se dogovore o finansijskoj pomoći za Ukrajinu koju blokira mađarski premijer Viktor Orban. "Svih 27 lidera dogovorilo je dodatni paket podrške Ukrajini od 50 milijardi evra u okviru budžeta EU. Zaključeno je postojano, dugoročno, predvidljivo finansiranje za Ukrajinu. EU preuzima vođstvo i odgovornost u podršci Ukrajini", napisao je Šarl Mišel, predsednik Evropskog saveta. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Nikola Jović, novinar i politikolog i prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski marketing.

Dok su lideri bloka uspeli da zaobiđu opoziciju mađarskog premijera Viktora Orbana i pristanu na otvaranje pregovora o pridruživanju sa Kijevom, Orban je 15. decembra stavio veto na finansijsku pomoć EU Ukrajini od 50 milijardi evra, dovodeći u sumnju kapacitet Evrope da pruži stalnu podršku. U jasnoj poruci Orbanu, predsednici grupa naglašavaju da "dalja odlaganja ili godišnji veto nisu opcija".

Novinar i politikolog Nikola Jović rekao je da će se finansiranje Ukrajine nastaviti, iako je novca sve manje i manje.

Foto: Tanja Andric

Nikola Jović

-Nema novca kao što ga je bilo kada je sve ovo počelo. Kada vidimo da je pre nekoliko dana Borelj izjavio da nije u interesu Ukrajine da se pomiri sa Rusijom. Preko Ukrajine Zapad će nastaviti svoj rat protiv Rusije. EU je gurnuta u ekonomski rat sa Rusijom. Što se tiče sankcija, one su najviše štetile Rusiji. Oni su svoje privrede opustošili, Ukrajinu su pomogli, a nikakvih rezultata nije bilo. Oni sada ne mogu o sopstvenoj privredi da vode računa. Vidimo da jedna po jedna zemlja EU podiže proteste. Imamo elitu koja se ponaša kao da se ništa ne dešava, a sa druge strane imamo sve više i više ljudi na ulicama iz različitih struka. U Francuskoj su poljoprivrednici blokirali autoput na više mesta. Makron sa druge strane ide na večere i balove i pravi se da se ništa ne dešava. Jaz je sve veći i veći i nemoguće je da to ne pukne u nekom trenutku- rekao je Nikola Jović.

Prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski marketig objasnio je da je EU postala potpuna suprotnost samoj sebi.

Foto: Tanja Andric

Mihajlo Rabrenović

-EU uvodi sankcije zemlji od kojih ona ima najviše štete. Videli smo da je gospodin Orban više puta odgovorno uspeo da isposluje najbolji mogući poslovni aranžman. Nemačka koja ima protest poljoprivrednika, ima para za vojnu opremu i naoružanje. Nema se novca da se zakrpi rupa u budžetu. Radi se ovde o krizi vrednosti. U interesu ukrajinskog naroda je da se uspostavi mir i stabilonst i da se okrenu razvoju. Rečeno je iz SAD-a da će učiniti sve da Severni tok 2 ne zaživi. EU je jedna od prvih žrtava. Ona ulazi u recesiju. Geopolitički odnosi imaju posledice u tome da se kapital iznosi na druga mesta. Nemačka kao doskorašnja lokomotiva, imamo Francusku i imamo Poljsku koju gura Amerika. Nema jedinstva u EU. Zato je dobro što mi gajimo prijateljstva sa drugim zemljama kao što su Kina i Indija- rekao je Rabrenović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

U Beogradu preminule četiri bebe od velikog kašlja! Pedijatar objasnio prirodu, ali i način lečenja ove bolesti! (VIDEO)
Live TV

U Beogradu preminule četiri bebe od velikog kašlja! Pedijatar objasnio prirodu, ali i način lečenja ove bolesti! (VIDEO)

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dete u Beogradu, izjavio je za RTS dr Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić". Sa druge strane, Epidemija malih boginja (morbila) preti Srbiji! Na ovu temu u "Info jutru" govorio je pedijatar, dr Saša Milićević.

01.02.2024

13:00

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija