• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.02.2024

21:49

(VIDEO) Zakon koji će promeniti srpski jezik zauvek! Rodno senzitivan jezik - LGBT propaganda ili ravnopravnost?

Informer

Live TV

(VIDEO) Zakon koji će promeniti srpski jezik zauvek! Rodno senzitivan jezik - LGBT propaganda ili ravnopravnost?

Podeli vest

O zakonu za rodnu ravnopravnost u srpskom jeziku, govorili su član "Zavetnika" Dragana Miljanić, LBGT aktivista Ana Petrović i psiholog Željko Mašović u novoj Info Večeri.

Psiholog Željko Mašović navodi da imamo već neke reči u ženskom rodu koje su se ustalile u srpskom jeziku, ali da postoje i mnoge koje su rogobatne.

- Imamo već neke reči u ženskom rodu koje su se ustalile u srpskom jeziku, ali postoje i mnoge koje su rogobatne. Ženske osobe koje su general ili direktor sigurno ne žele da ih zovete generalka ili direktorica. Rod je izbor, a pol je ono što vam je dao Bog i otac i majka, ne treba biti veći katolik od pape. Ne želim da se mučim i lomim jezik sa rečima koje su rogobatne i liče na hrvatske kovanice - objasnio je Mašović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Željko Mašović

 

LBGT aktivistinja Ana Petrović kaže da se srpski jezik razvija i da ga treba unaprediti.

- Vidimo da se srpski jezik razvija i raste i što bi stao sada kada je došlo do pitanja žena. Moramo da izvršimo dublje istraživanje i želimo da imamo pravu reč za imenicu. Ja lično želim da se nazivam ekspertkinja i aktivistkinja - tvrdila je Petrović.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dragana Miljanić i Ana Petrović

 

Član "Zavetnika" Dragana Miljanić ističe da žene u Srbiji ne žele eksperimentisanje nad srpskim jezikom.

- Jedno je kada se jezik menja da bi dobio težinu, a drugo ubaciti nasilnu propagandu. Ako znamo da žene u Srbiji ne žele menjanje jezika i ako je preporuka institucija da se ne menja, kome je u interesu da se vrši eksperiment nad srpskim jezikom. Problem je što zakon želi da sankcioniše ljude i nasilno uštroji ljude. Agenda i propaganda se neće zaustaviti dok ne bude bilo bračnih istopolnih zajednica, 100 rodova i usvajanja dece - rekla je Miljanić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija