• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

07.03.2024

09:27

Razrešeno pitanje ocenjivanja nastavnika! Slavica Đukić Dejanović: Roditelji neće direktno ocenjivati nastavnike, oni nisu kompetentni! (VIDEO)

Pedja Milosavljević

Live TV

Razrešeno pitanje ocenjivanja nastavnika! Slavica Đukić Dejanović: Roditelji neće direktno ocenjivati nastavnike, oni nisu kompetentni! (VIDEO)

Podeli vest

Povodom više pravilnika koje je Ministarstvo prosvete donelo posle donošenja zakona vezanih za osnovno i srednje obrazovanje da nema odredbi kojom roditelji ocenjuju nastavnike, već nastavnici ocenjuju nastavnika za koga roditelji izraze sumnju da ne radi svoj posao najkvalitetnije, reakcije auditorijuma se i dalje ne stišavaju. O aktuelnim projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u "Info jutru" govorila je ministarka prosvete, gospodja Slavica Djukić-Dejanović.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je će, ako vreme demantuje želju i tendenciju da se naprave novi pravilnici i procedure, svaka odredba biće promenjena.

Foto: Pedja Milosavljević

Slavica Đukić Dejanović

-Suština je da roditelji ne ocenjuju nastavnike. Roditelj je uvek imao pravo da izrazi sumnju da nastavnik ne radi na dobar način ono što bi trebalo da radi. Ako u jednom razredu više od polovine roditelja smatra da određeni predmetni nastavnik ne radi svoj posao, oni u pisanoj formi šalju školi dopis. Kod mladih učitelja i nastavnika može se desiti da budu preplavljeni strahom. Možda to može biti razlog da on ne uradi svoj posao na pravi način. Nema sankcija i nema ocenjivanja. Kolektiv treba da pomogne svojim kolegama. Napravićemo krajem godine jednu evaluaciju. Roditelji su oduvek mogli da šalju dopise školama. Taman posla da roditelji ocenjuju nastavnike, oni nisu kompetentni- istakla je ministarka.

Ona je rekla da svi roditelji beskrajno vole svoju decu i da u toj subjektivnoj komponenti nema ništa loše.

-Roditelj je uvek subjektivan kada je u pitanju svoje dete. Neki roditelji koriste mogućnost rada sa pedagozima i psiholozima. Nažalost, takvih roditelja nije dovoljno. Deca su danas apsolutno kreativni deo porodice. Kad je porodica funkcionalna, barem jedan član porodice ima potrebu da komunicira sa školom. Dogodi se da roditelj zapostavi tu potrebu da mu razredni starešina bude saradnik u obrazovanju i vaspitanju. Drugo u tom pravilniku je to što se deca sada ocenjuju od drugog razreda osnovne škole, do kraja četvrte godine srednje škole. Jedna od mera je morala biti da utičemo na to da svako ponašanje koje nije adekvatno mora biti na pravi način sankcionisano- rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija