• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.03.2024

12:58

Više od 30 žena u Srbiji vodi bitku za embrione! Udovicama ne daju embrione, već upućuju klinike da ih unište! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Više od 30 žena u Srbiji vodi bitku za embrione! Udovicama ne daju embrione, već upućuju klinike da ih unište! (VIDEO)

Podeli vest

Prošlo je tri godine od kako je suprug Ane Mladenović Marković preminuo od posledica koronavirusa, a embrioni koje su njih dvoje zamrzli u jednoj privatnoj klinici u Beogradu su prema Zakonu o biomedicinski potpomognutoj oplodnji još 2022. bili spremni za spaljivanje. Ana Mladenović Marković je odlučila da se bori za svoje potomstvo i tužila je kliniku, jer joj je muž u nasleđe ostavio njihove embrione, a po Zakonu o nasleđivanju, ustanova je u obavezi da ih vrati. Na ovu temu u "Info jutru" govorli su Tijana Prizenac Nedeljković, žena koja vodi bitku za embrione i Aco Manojlović, advokat koji je dobio spor.

Posle niza različitih presuda i žalbi, od 2021. do danas, Viši sud je doneo konačnu odluku, da embrioni pripadaju majci – Ani.

Prvobitno je Prvi osnovni sud presudio protiv Ane i embrione dodelio privantoj klinici. Po uloženoj žalbi predmet je vraćen na Viši sud koji je doneo konačnu presudu u njenu korist.

Tijana Prizrenac Nedeljković, žena koja vodi bitku za embrione istakla je da je prezadovoljna jer joj je pobeda Ane na sudu vratio nadu koju je izgubila.

Foto: Masha Bandjur

Tijana Prizrenac Nedeljković

-Nema pravnog procesa koji nismo pokrenule, a evo ispostavilo se da smo bili u pravu. Ja sam krajem decembra ušla u proces sa svojom klinikom. Ja sam tek na početku sudskog procesa. Ipak, ovo mi uliva nadu u vetar u leđa. Sve žene koje čekaju da uđu u proceduru tuženja klinike su sve stavile na pauzu jer Anin proces nije bio ni malo lep. Upoznala sam Anu tako što sam videla njen intervju i zvala sam je jer sam mislila da sam sama. Kada smo nas četiri na kraju izašle u javnost, javilo se trideset žena, od toga desetak žena iz okruženja. Ja sam se uplašila Anine priče i zato sam odlagala svoj sudski proces. Mene moja klinika i dan danas tretira kao ljudsko biće. Oni mene podržavaju u ovom sudskom procesu, ali nemaju zakonske mogućnosti da mi pomognu. Ana nije imala takvu vrstu podrške od svoje klinike - rekla je Tijana Prizrenac Nedeljković.

Aco Manojlović, advokat koji je dobio spor objasnio je da sud nije dodelio embrione klinici u prva dva postupka, već je rekao da Ana nema pravo na te embrione i da ih klinika može uništiti.

Foto: TV Informer

Aco Manojlović

-Ovim smo napravili jedan veliki presedan, a to je da ti embrioni mraju da pripadaju onome čiji su deo. Ti embrioni i po zakonu jasno moraju pripadati ženama preminulih partnera. Očekujem da će ovo biti pomoć svima koji vode bitke. Koliko sam ja upoznat, Tijana ima i testament svog pokojnog supruga koji je rekao da ti embrioni pripadaju njegovoj supruzi. Embrion je začetak života, nastanak nove stvari. I muškarac i žena su odložili razvoj tog embriona iz nekog ličnog razloga. Zamsilite da je žena bila trudna u trenutku kada joj je suprug umro. Da li se onda u tom slučaju prekida trudnoća, ili dete normalno dolazi na svet- rekao je Aco Pejović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija