• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.04.2024

13:15

Rusija ne želi zamrznuti konflikt nego da udalji NATO od svojih granica! Zapad gura Nemačku u rat! (VIDEO)

Maša Banđur

Live TV

Rusija ne želi zamrznuti konflikt nego da udalji NATO od svojih granica! Zapad gura Nemačku u rat! (VIDEO)

Podeli vest

Stavove Gerharda Šredera i nemačke javnosti o potencijalnom razbuktavanju sukoba u Ukrajini, govorili su gosti Info jutra, Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja i novinar Vlastimir Vidić.

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja naveo je da kancelar Olaf Šolc planira da nastavi slanje pomoći Ukrajini i da bi se u slučaju zamrznutog konflikta ponovo pokrenulo pitanje Krima.

- Rekao bih da su snage Ukrajine i Rusije na frontu izjednačene, a dolazi lepo vreme pa će biti govora o potencijalnoj kontraofanzivi. NATO je imao ambiciju da se Ukrajina po ubrzanom postupku priključi paktu, ali to nije realno jer bi onda došlo do svetskog rata, jer bi države saveza morale da se uključe u rat. Ukrajina je u periodu zamrznutog konflikta od 2014. kada je Krim pripao Rusiji nakon čega su se obračuni smirili. Nemački kancelar Šolc je rekao da Nemačka planira da nastavlja da pomaže Ukrajini i jasno je da kada bi se zamrznuo konflikt pokrenulo bi se pitanje Krima. Sa druge strane NATO zemlje bi bile nezadovoljne, jer nije došlo do totalnog sloma Rusije i potenciraće da joj se teritorija smanji što nije moguće mirnim putem. Mirovna konferencija biće otežana, jer je dobar deo država izdao poternicu za Vladimirom Putino pa je pitanje gde bi se ona održala - rekao je Perišić.

Foto: Masha Bandjur

 

Novinar Vlastimir Vidić ukazao je na mogućnost da se sukob u Ukrajini neće smiriti ili okončati tokom ove godine i da konfliktu predstoji produbljivanje faze obračuna na terenu.

- Vodeći nemački mediji su posvetili vreme Gerhardu Šrederu, međutim javnost nije zainteresovana za njega, jer je bio demonizovan od strane medija zbog saradnje sa Rusijom. Njegova misao je da ne treba čekati da jedna strana potpuno porazi, već da treba zamrznuti konflikt dok se nedođe dp rešenja. Toliko nije popularan da mu ni njegova stranka nije čestitala 80. rođendan. Mislim da do okončanja sukoba u Ukrajini tokom ove godine neće doći, jer taj konflikt ide u dublju fazu što govori i stanje na terenu. Gerhard Šreder je rekao da dokle god on vodi zemlju neće uvući Nemačku u rat, što ga je verovatno koštalo da ne bude ponovo izabran. Vladajuću koaliciju ne zanima to što nema podršku naroda, sem kada su izbori, a dobar deo građana je zaokupirano protestima, a srpski državljani razmišljaju o povratku u Srbiju ukoliko Nemačka bude uvučena u sukob. Trenutno najveću pomoć Ukrajini pruža Nemačka zato što su republikanci zamrzli novi paket pomoći iz SAD - rekao je Vidić.

 

Celu emisiju možete pogledati u videu:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija