• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.09.2024

16:15

Pokušaj atentata na Netanjahua! Od zemlje koja se bori protiv terorizma, Izrael postaje teroristička zemlja? (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Pokušaj atentata na Netanjahua! Od zemlje koja se bori protiv terorizma, Izrael postaje teroristička zemlja? (VIDEO)

Podeli vest

Moguća eskalacija sukoba može da se desi i na Bliskom istoku i u Ukrajini. Spominje se ruski uticaj na ono što se događa u Jermeniji. U Evropi je na delu samo politčki rat, ali postoje drugi ratovi gde ljudi ginu. Navodno je pokušan atentat na Netanjahua. Na ovu temu u "Info danu" govorili su politikolog Nikola Jović i istoričar dr Stanislav Sretenović.

Politikolog Nikola Jović smatra da postoje dve varijante priče o pokušaju atantata na Netanjahua.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nikola Jović

-Prva varijanta možda je da je priča o atentatu na Netanjahua iscenirana kako bi se pad njegove popularnosti zaustavljen i da bi on imao dovoljno vremena da sprovede ono što je naumio. Druga mogućnost je da je to unutar izraelski obračun. Izrael nikada nije bio ovako istrošen. Oni ratuju od 7. oktobra. Svi ratovi u njihovoj prošlosti nisu toliko trajali, nisu toliko iscrpli i ekonomiju i društvo. Svi prethodni ratovi završavali su se za nekoliko dana ili meseci. Sve je to bilo nedovoljno da ošteti državu i društvo. Ostavlja se pitanje kako da se izvučete iz živog blata, a da sačuvate reputaciju i dođete do pobede. Ne bih isključio ni tu mogućnost da se u unutrašnjem državnom aparatu postoje previranja. Osnovna svrha atentata i svih terorističkih akata je da se druga strana uplaši. Ipak, ako to izazove kontraefekat i neprijatelj nije uplašen nego besan, onda niste uspeli u onome što ste pokušali. Što se tiče Netanjahua, u pitanju je ili spin pokušaja medija, ili je možda u pitanju pokušaj izraelskih struktura da neko ko njega vidi kao štetnog, pokuša da ga likvidira kako bi neko drugi došao na to mesto- rekao je Nikola Jović.

Istoričar dr Stanislav Sretenović rekao je da je i svet i Bliski istok u veoma teškoj poziciji.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Stanislav Sretenović

-Mi istraživači nalazimo se kao u nekoj laboratoriji gde sa jedne strane imamo pred očima ono što se dešava, ali najstrašnije je to što nedužni civili ginu iz dana u dan. Sa svakog stanovišta to je ono što je strašno i nedopustivo. Svaki čovek koji razmišlja svojom glavom može da vidi da su ovo situacije koje iz dana u dan idu ka eskalaciji. Veoma je teško videti kako će funkcionisati izlazak iz psihologije i kulture rata. Ovo što se dešava na Bliskom istoku je proizvod civilno/vojnih odnosa i taktičkih odluka gospodina Netanjahua. Prvi stav je sledeći: civilno vojni odnosi u ovom trenutku u Izraelu su takvi da je ova država pristupila taktici nekonvencionalnog rata. Ne deluje više kao država i vojska nego tako da podmeće paklene naprave u pejdžere da bi eliminisao određene protivnike, ali pri tom ne vodi računa o nedužnim civilima koji se nalaze okolo. Država Izrael za koju se smatra da je demokratska prelazi na stranu terorističkih organizacija protiv koga se nominalno bori. To je veliki problem za imidž i snagu Izraela. Druga stvar je stav Netanjahua. On je izgubio važnog ministra odbrane koji je predstavljao krilo koje je bilo za deeskalaciju sukoba. Zatim je Netanjahu bio izložen velikom pritisku radikalnih grupacija unutar vlade da se taj rat nastavi do finalne pobede, šta god to bilo. Netanjahu se nalazi pod pritiskom od strane svoje vlade. Netanjahuu se očigledno žuri i misli da brzim i efikasnim akcijama može da dođe do željene pobede. Sa druge strane ima želju da se ta njegova akcija ne proširi na ceo region- rekao je Stanislav Sretenović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

NATO nije tako jak kao što se predstavlja! Lagodno napadaju hiljadostruko slabije od sebe, ali nikada neće direktno napasti Rusiju! (VIDEO)
Live TV

NATO nije tako jak kao što se predstavlja! Lagodno napadaju hiljadostruko slabije od sebe, ali nikada neće direktno napasti Rusiju! (VIDEO)

Dmitrij Peskov govorio je o provokativnim izjavama Stoltemberga o dozvoli Ukrajini da koristi zapadno oružje u ratu protiv Rusije. Kremlj je to opisao kao opasne komentare. Stoltemberg je olako shvatio upozorenje Moskve. Rekao je da je Rusija više puta imala crvene linije i da ništa nije prouzrokovalo dublje sukobe. Na ovu temu u "Ratu uživo" govorili su prof. dr Dragana Mitrović, osnivač i predsednik IAS i ekonomista Nemanja Antić.

18.09.2024

22:00

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30