• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.01.2022

19:01

Pacijent mi je tražio da mu odsečem uši, drugi da mu ugradim grudi, a došla je i gospođa od 82 godine... Estetski hirurg otkriva NAJBIZARNIJE ZAHTEVE!

Printscreen/Pixabay

Podkast

Pacijent mi je tražio da mu odsečem uši, drugi da mu ugradim grudi, a došla je i gospođa od 82 godine... Estetski hirurg otkriva NAJBIZARNIJE ZAHTEVE!

Podeli vest

Najstarija žena kojoj sam uvećao grudi imala je 82 godine

Više od dve decenije estetska hirurgija veoma je popularna i sve je dostupnija ljudima. Pažnja medija fokusira se na mladalački izgled i seksualno poželjne atribute. Sve to dovelo je zloupotrebe etičkih principa i odgovaranja na zahteve pacijenata koji se često kose sa normom skladnog i lepog.

O tome šta je dovoljno, a šta previše, da li je mentalno i emocionalno stanje pacijenata takvo da su u stanju da odlučuju o nepovratnim promenama na svom licu i telu, kada reći ne, razgovarali smo sa specijalistom plastične i rekonstruktivne hirurgije dr Igorom Maljkovićem, ali i bivšom rijaliti učesnicom i starletom Tamarom Đurić i voditeljkom i pobednicom Zadruge 3, Ivom Grgurić. 

- Ja sam imala komplekse zbog baš malih grudi, skoro pa ih nisam imala, priznaje Iva i dodaje kako je upravo operacija ugradnje implanata prva koju je na sebi radila. To me je stvarno promenilo. Diglo mi je samopouzdanje i svaka naredna intervencija koju sam radila samo je činila da se osećam sve sigurnije i sigurnije. Nikada nisam prelazila granice normale i uvek sam vodila računa da se nađem u rukama pravih stručnjaka.

Tamara Đurić, isto kao i Iva, prvo što je na sebi promenila bile su grudi.

- Prvi put sam uradila grudi sa svojih 18 godina. Tada je to bilo mnogo komplikovanije nego danas zato što je tada bilo neophodno i uverenje psihijatra. Iako sam bila punoletna, 
trebao mi je i potpis roditelja, a lekari su želeli da znaju zbog čega tako mlada žena želi da operiše grudi, seća se Tamara.

Doktor Maljković ističe kako je najmlađa pacijentkinja, koju je on operisao, imala 18 godina, a silikone je dobila na poklon od roditelja za svoj jubilarni rođendan. Sa druge strane, najstarija osoba kojoj je ugradio implante u grudi bila osamdesetdvogodišnjakinja čiji je životni san bio da poseti Pariz i da u njemu bude sebi lepa.

Pored oubičajenih zahteva, doktor Maljković u svojoj dugogodišnjoj karijeri susretao se nemali broj puta i sa nekima koji su bili ekstremni. Pored toga što je muškarac tražio da mu napravim ženske grudi, spada i Amerikanka koja je insistirala da joj potpuno otklonim dojke, da ih nema. Nešto što bi bio ekvivalent amputaciji dojki, priseća se Maljković.

- To je momenat kada moramo angažovati tim za podršku koji uključuje psihijatra i psihologa. Oni će proceniti da li je pacijent u stanju da donese racionalnu odluku, da li je svestan posledica te odluke i činjenice da je u pitanju nepovratna operacija.

Tamara Đurić priznaje kako je eksperimentisala i u sebe ugradila materijal koji se zove akvafiler i koji je sam po sebi jako je rizičan. Ona objašnjava kako se koristi za male intervencije na licu, ali da ga je ona stavila u velikoj kolicini u gluteus što je dovelo do infekcije koja ju je umalo koštala života.

Kada je reč o intervencijama van standarda, Maljković kaže da je svako vlasnik svog tela i da u suštini ima pravo da sa njim radi šta hoće.

- Sa aspekta etike, hirurg ne radi ništa neetički ako ne ugrožava život pacijenta. Sa aspekta psihologije i ljudskosti, treba uvek porazgovarati sa pacijentom koji ima čudne zahteve, tvrdi lekar.

Doktor kaže kako je nebrojano puta odbio pacijete zbog nerealnih očekivanja i nesagledavnja u šta se tačno upuštaju.

- Plastična hirurgija može mnogo toga da uradi, ali nije svemoćna. Nije to glina i vajanje. Mnogo toga ima što mi ne možemo iskontrolisati. To je živo tkivo, ne možamo predvideti kako će taj mišić da odreaguje ili ako radimo operaciju nosa, kako će sutra taj ožiljak da se ponaša. Zbog svega toga pacijent mora biti svestan u šta se upušta, zaključuje lekar.

Tamara Đurić na ličnom primeru osetila je šta znači kad operacija krene po zlu. Kako kaže, iako je rizik da vam se tako nešto desi samo 5 %, kada se desi, onda je vama to 100%. Svaka operacija nosi sa sobom rizik, toga morate biti svesni pre nego što legnete na operacioni sto, zaključuje žena koja je za dlaku izbegla smrt. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija