• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

06.02.2023

18:30

OVE OPAKE BOLESTI MOGU I DA SE SPREČE I DA SE LEČE, A ŽENE I DALJE NE ODLAZE DA REDOVNE PREGLEDE!

Informer

Podkast

OVE OPAKE BOLESTI MOGU I DA SE SPREČE I DA SE LEČE, A ŽENE I DALJE NE ODLAZE DA REDOVNE PREGLEDE!

Podeli vest

U prostorijama Doma zdravlja “Stari grad" u Beogradu otvoren prvi Nacionalni centar za podršku ženama obolelim od karcinoma dojke i karcinoma grlića materice

 

Prema statističkim podacima Srbija je na 18. mestu u Evropi po učestalosti obolevanja od malignih bolesti, a na drugom mestu po smrtnosti. Ove brojke su poražavajuće budući da obuhvataju i smrtnost od raka dojke i grlića materice - bolesti koje mogu i da se spreče i da se leče ukoliko se otkriju na vreme.

Predsednica "Ženskog centra Milica", Vesna Bondžić, jedna je od onih koja se uspešno izborila sa karcinomom dojke. Bolest je otkrila na svoj rođendan i nakon što je pobedila u borbi za život, odlučila je da se posveti pružanju pomoći drugima. 

Zahvaljujući trinaestogodišnjem zalaganju "Ženskog centra Milica" u prostorijama Doma zdravlja “Stari grad" u Beogradu otvoren je prvi Nacionalni centar koji će pružati podršku ženama obolelim od karcinoma dojke i karcinoma grlića materice. 

- Izvinjavam se što sam emotivna i što plačem. Kroz glavu mi prolazi rečenica "čovek peva posle rata". Isto tako žena plače posle raka, a trebalo bi da se raduje. Veoma sam ponosna što sam sa vama i što smo pokazali da mala grupa posvećenih ljudi može menjati svet na bolje. Ovaj centar je važan zato što je podrška osobama koje prolaze kroz proces lečenja, zbog toga što je podrška porodicama i podrška sistemu. Ovo je prva faza rada centra koja se sastoji od pružanja podrške putem telefona. Linija 0800404040 je besplatna i dostupna je svakim radnim danom. Žene sa druge strane žice su iskustvene konsultatorke obučene od strane medikalnih onkologa - objašnjava Vesna.

Foto: Informer DN

 

Državni sekretar Mirsad Đerlek najavio je plan Ministarstva zdravlja da reogranizuje rad domova zdravlja. Budući da je odziv na skrinig kako na rak dojke, tako i na rak grlića materice mali, Ministarstvo će morati da bude mnogo „agresivnije“ kada je u pitanju prevencija - istakao je on.

- Mi smatramo da domove zdravlja treba pojačati. Mi tu imamo zaista izvrsne lekare i moramo koristiti te kapacitete. Kad kažem ojačati, mislim pre svega kadrovski jer smatramo da je prevencija osnovna stvar sa kojom možemo smanjiti ono što nam se dešava. I one žene koje žive u najudaljenijim mestima u Srbiji imaju isti kvalitete zdravstvene zaštite kao i one koje žive u velikim gradovima. Mislim da je statistika pokazala da pokretni mamogram obavi veći broj pregleda nego kada žene zovemo iz "call centra". Uključićemo veći broj pokretnih mamograma dok ne dođemo do toga da žene same shvate koliko su preventivni pregledi važni i rano otkrivanje bolesti. Takođe ćemo organizovati ekipe sa ultrazvučnim aparatima koji imaju vaginalnu sondu da žene mogu da posete ambulatne u mesnim zajednicama, seoskim ambulantama. Nadam se da ćemo na taj način povećati broj pregledanih žena - kaže Đerlek. 

Foto: Inforemer

 
 

Vesna Vuković, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, naglasila je da poslednjih godina imaju odličnu saradnju sa udruženjima pacijenata i podsetila da su uspeli da obezbede savremenu terapiju.

- Sada smo došli u situaciju da se i neki podtipovi karcinoma, za koje do pre nekoliko godina nije bilo lekova ,leče. Republički fond će se truditi da u ubudući nastavi sa nabavkom najsavremenijih terapija, ali ćemo još više govoriti i o polju prevencije u cilju što lakšeg lečenja ali i što manje smrtnosti od ove bolesti - navodi Vuković. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija