• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: M. Tonić Stojić

Autor: Informer

19.02.2023

20:00

NIJE SVEJEDNO KO VAM ČUVA DETE! Evo kako da proverite bebisiterku pre nego što je angažujete!

printscreen

Podkast

NIJE SVEJEDNO KO VAM ČUVA DETE! Evo kako da proverite bebisiterku pre nego što je angažujete!

Podeli vest

Nakon što se na društvenim mrežama pojavila vest kako lažna dadilja Ruskinja - Svetlana B nudi usluge u Beogradu, ekipa Informera kontaktirala je nekoliko agencija za čuvanje dece. Zanimalo nas je kako se zaštiti od prevaranata i šta odlikuje profesionalnu dadilju.

Jovana Plakalović, vlasnica prestoničke agencije za bejbisiting "Pepa" ističe da potpisivanje ugovora sa registrovanom agencijom svakako jeste najsigurnija opcija za roditelje. 

- Nama se kandidati poput bebisiterke oko koje se digla hajka ovih dana ne javljaju jer su svesni da ne mogu ni da uđu u agenciju zbog toga što se vrše detaljna ispitivanja i provere. Prevashodno vršimo psihološko testiranje. Nakon toga ide provera radnog iskustva, preporuke porodica u kojima su ranije radile, dokaz iz suda da nisu osuđivane. Kada prođu prvu selekciju, onda slede intervuji gde prolaze kroz šemu pitanja posle kojih odlučujemo koga ćemo primiti. Kvalifikacije koje su nam najvažnije svakako su prethodno iskustvo. Veoma je važno da je osoba pedantna, smirena, da nije nametljiva - objašnjava Jovana.

Foto: printscreen

Ivana Lukić je diplomirani defektolog i profesionalna dadilja. Ona navodi kako agencije predsavljaju sigurnost ne samo roditeljima, već i bebisiterkama.

- Kada dolazim sama van agencije u neku porodicu, ne znam šta me tamo čeka. Ne znam kakvi su roditelji. Često se napravi jedan dogovor, a kasnije nešto sasvim drugo očekuju od nas. Ponekad traže i pomoć u kući ili se pojavi još dece koja nisu spomenuta ranije i prosto mi tu nismo zaštićeni. Preko agencije dogovor sa porodicom pravi se pre nego što ode na posao. Jasno se definišu očekivanja, tako da tu i ne može da bude nekih problema - tvrdi dadilja.

Foto: printscreen

 

Sve je veća ponuda, ali i potražnja za kvalifikovanim osobama koje za novac vode računa o deci. No, čini se da do pouzdanih radnica nije lako doći. Jovana objašnjava šta sve briga o mališanima podrazumeva i koliko je teško izaći na kraj sa zahtevima moderenih roditelja.

- Potražnja jeste velika, a problem predstavlja i to što roditelji očekuju da dadilja radi i druge stvari osim brige o mališanu. Sve naše dadilje zadužene su za brigu o deci, higijeni, za njihov psihofizički razvoj, animaciju - nabraja vlasnica agencije.

Foto: printscreen

 

A ukoliko se pitate kako postati dadilja, naše sagovrnice kažu kako postoji veliki broj škola koje na pravi način edukuju sve zainteresovane osobe za ovaj odgovoran posao koji se smatra zanimanjem budućnosti.

- Sa defektološkog fakulteta mi imamo najviše kandidata. To su devojke koje su obučavane upravo za rad sa decom, čak i kada su deca sa posebnim potrebama u pitanju - kaže Jovana, a Ivana dodaje da morate da volite ono što radite .

- Iako zvuči kao kliše, to je zaista tako. Da posao ne doživljavamo kao teret i da nam prija. Defektologija i pedagogija su neki od fakulteta koji vas obučavaju za profesionalni rad sa decom. Mislim i da nije loše da dadilje bude mlađe osobe, koje možda same nemaju daju decu, a ispostavilo se i da deca više vole mlađe dadilje - poručuje za kraj Ivana. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija