• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.03.2015

17:16

GRADONAČELNIK ILI ROBIJAŠ? Bandić ponovo ide u istražni zatvor!

Balkan

GRADONAČELNIK ILI ROBIJAŠ? Bandić ponovo ide u istražni zatvor!

Podeli vest

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić vraća se u zatvor Remetinec, jer je istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda prihvatio danas zahtev Uskoka da mu se ponovo odredi istražni zatvor

Tužilac Uskoka Ksenija Krizman kazala je nakon ročišta da je istražni sudija prihvatio predlog i Bandiću odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao uticati na svedoke ali i ponoviti nedelo.

Sudija je doneo odluku i o naplati kaucije od 15 miliona kuna (oko 2 miliona evra) što će, ako ova presuda postane pravosnažna, biti uplaćeno u državni budžet.

Što se tiče odluke vanraspravnog veća koje je u međuvremenu objavilo da je prihvatilo raniji zahtev Bandićeve odbrane i omogućilo mu ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti, Krizman je kazala da ona više nije relevantna. 

- Istražni zatvor ponovo mu je određen, a ukinute su i mere opreza koje su ranije bile zamena za boravak u zatvoru - dodala je ona.

Gradonačelnik Zagreba ponovo se našao na sudu po zahtevu Uskoka da bude vraćen u istražni zatvor u Remetincu i da plati kauciju zbog sumnje da je svedoke podsticao na davanje lažnog iskaza, ali i da je falsifikovao službene isprave.

Najavio ostavku

Nedavno su hrvatski mediji objavili da Bandić namerava da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Zagreba i tako izdejstvuje prevremene izbore na kojima bi učetvovao sa svojom strankom koja je u procesu formiranja.

Neposredno pre toga, vanraspravno veće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtev Bandićeve odbrane i omogućilo mu ponovno obavljanje gradonačelničke dužnosti.

- Veće smatra da se Bandić do sada pridržavao izrečenih mera opreza, da mere opreza predstavljaju uskraćivanje prava na ličnu slobodu naročito u situaciji kad se radi o funkciji na koju je on izabran voljom građana - objavljeno je danas na internet strani Županijskog suda, pola sata pošto je on došao zbog ročišta na kojem se odlučivalo o novom zahtevu Uskoka.

Državno tužilaštvo je takođe na svojoj internet strani objavilo da se osnovano sumnja da je Bandić od decembra 2014. do februara 2015. godine od svedoka ispitanog u Uskoku u krivičnom predmetu u kojem se protiv njega i više drugih osoba vodi istraga, u dva navrata zatražio da promeni iskaz kao i da u vezi toga potpiše dokumente za koje je znao da nisu istiniti.

Ujedno se osnovano sumnja da je Bandić tokom decembra 2014. i januara 2015. godine, kao osnivač i predsednik Zagrebačke fondacije za pomoć osobama obolelim od cerebrovaskularnih bolesti, sačinio i potpisao antidatirani dokument.

Tanjug

U njemu je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane fondaciji skladište na adresama na kojima su i pronađene tokom pretraga, iako je znao da umetnine nisu donirane fondaciji i da su njegova imovina.

Takav falsifikovani dokument je sačinio da bi u žalbenom postupku pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske neistinito prikazao da umetnine nisu njegovo vlasništvo i da time oteža postupak dokazivanja i oduzimanja imovinske koristi ostvarene krivičnim delom.

Uskok konstatuje da je osumnjičeni postupio protivno uslovima rešenja o kauciji i obećanju da neće ometati krivični postupak uticajem na svedoke i da neće ponoviti krivično delo, pa Županijskom sudu u Zagrebu predlaže određivanje istražnog zatvora i naplatu kaucije od 15 miliona kuna (blizu dva miliona evra).

Tanjug

Kako podseća agencija Hina, Bandić se u aferi Agram sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsedničkoj kampanji za izbore 2010. oštetio i državni buddžet.

Ukupnu štetu Tužilaštvo procenjuje na oko 20 miliona kuna (2,6 miliona evra).

Protiv Bandića je sredinom februara podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje saoptuženika pogodovao udruženju "U ime obitelji" kojem je prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" navodno pribavio nezakonitu korist od najmanje 308 hiljada kuna (40.000 evra).

Iz zatvora u Remetincu Bandić je izašao 19. novembra pošto je uplatio kauciju od dva miliona evra i obećao da neće uticati na svedoke i obavljati svoju dužnost tokom istrage u aferi Agram.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija