• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.04.2015

18:30

POČELO SUĐENJE petorici optuženih za genocid u Srebrenici

Balkan

POČELO SUĐENJE petorici optuženih za genocid u Srebrenici

Podeli vest

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne reči Tužilaštva Bosne i Hercegovine pred Sudom u Sarajevu danas je počelo suđenje petorici optuženih za ratni zločin u Srebrenici, jula 1995. godine

Optuženi su Miodrag Josipović, Branimir Tešić, Dragomir Vasić, Danilo Zoljić i Radomir Pantić, prenosi agencija Fena. Prema optužnici, Vasić, Zoljić i Pantić pomagali su u prisilnom premeštanju stanovništva iz Srebrenice, odvajanju, zarobljavanju i pogubljenju muškaraca i dečaka na području Bratunca, Srebrenice i Zvornika.

Tužilac Ibro Bulić je rekao da je civilna policija tokom akcije u Srebrenici pretresala kuće bošnjačkog stanovništva, pomagala u deportaciji stanovništva iz Potočara, obezbeđivala zarobljenike i njihov transport do mesta privremenog zatočenja i pogubljenja.

U optužnici se navodi da je Vasić bio zadužen za rad cele policije Zvornik, te da je izdavao naređenja, finansirao i pružao podršku policijskim strukturama.

Optuženi odigrali svoje uloge u udruženom zločinačkom poduhvatu. Bili su svesni šta pripadnici civilne policije pod njihovom kontrolom i nadzorom čine

Ibro Bulić

tužilac

Prema optužnici, Zoljić, kao komandant posebnih jedinica CJB-a Zvornik i Pantić, kao komandir Prve čete posebnih jedinica, znajući za taj plan, izdavanjem naredbi podređenima učestvovali su u njegovom sprovođenju. 

Josipović i Tešić su optuženi da su 12. i 13. jula 1995. učestvovali u prisilnom premeštanju civilnog stanovništva iz Potočara, odvajanju muškaraca, kao i transportu i zatvaranju u Bratuncu više od 1.000 muškaraca i dečaka, koji su kasnije ubijeni. Josipović je optužen kao načelnik Stanice javne bezbednosti (SJB), a Tešić kao zamenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. 

U uvodnoj reči Bulić je rekao da su optuženi odigrali svoje uloge u udruženom zločinačkom poduhvatu, te da su bili svesni šta pripadnici civilne policije pod njihovom kontrolom i nadzorom čine. Odbrane optuženih nisu iznosile završnu reč, rekavši da će to učiniti nakon dokaznog postupka Tužilaštva.

Suđenje će biti nastavljeno 9. aprila, kada će u sudnici biti pogledan dokumentarni film o Srebrenici.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija