• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.05.2015

14:06

NI REČ O EGZODUSU SRBA Kolinda prećutala zločin tokom akcije Bljesak!

Balkan

NI REČ O EGZODUSU SRBA Kolinda prećutala zločin tokom akcije Bljesak!

Podeli vest

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izrazila je u Okučanima zahvalnost svim poginulima u vojno-policijskoj operaciji "Bljesak". Kitarovićeva, međutim, nije pomenula egzodus Srba u toj vojno-policijskoj akciji, a ni u hrvatskim medijima nema podataka iz izveštaja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava u kome se navodi da su pripadnici hrvatske vojske ubili ukupno 83 srpska civila

Hrvatska 20. godišnjicu Bljeska obeležava kao oslobađanje Zapadne Slavonije od srpskih neprijatelja, teritorije koja je tada bila pod zaštitom UN.

Grabar Kitarović je rekla da treba slaviti zajedništvo, a predsednik Sabora Josip Leko je rekao da je ta akcija pomogla u izgradnji mira na demokratskim vrednostima.

O egzodusu Srba hrvatska predsednica nije rekla ni reč.

- Ponosna sam danas i izražavam zahvalnost svim braniteljima, invalidima domovinskoga rata, porodicama svih poginulih branitelja i porodicama svih civilnih žrtava domovinskog rata - rekla je Grabar Kitarović nakon što je u okučanskoj osnovnoj školi otvorila braniteljske sportske igre, javila je agencija Hina.

- Zajedništvom smo pobedili u 'Bljesku', kasnije u 'Oluji', oslobodili Hrvatsku i poveli je na put članstava u EU i NATO. Zajedništvom ćemo je povesti na put blagostanja - poručila je Kolinda.

Ni Grabar Kitarović, ni Leko nisu pomenuli egzodus Srba u toj vojno-policijskoj akciji, a ni u hrvatskim medijima nema podataka iz izveštaja Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO), koji je predstavljen 24. jula 2003, a iz kojeg proizlazi da su u akciji "Bljesak" pripadnici hrvatske vojske ubili ukupno 83 srpska civila.

Od tog broja, njih 30 ubijeno je u napadima na izbegličke kolone, a 53 osobe su ubijene u svojim kućama.

Nema ni podataka Dokumentaciono-informativnog centra Veritas iz aprila 2003, prema kojima je prvih dana maja 1995. ubijeno ili nestalo 283 Srba iz Zapadne Slavonije.

Prvog maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo je 15.000 žitelja Zapadne Slavonije, tada pod zaštitom UN, sa oko 4.000 vojnika.

Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na Zapadnu Slavoniju, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN - takozvani sektor "Zapad", a srpsko stanovništvo je zatečeno na spavanju.

Umesto da spreče agresiju, zaštitne snage UN, koje su na vreme upozorili hrvatski generali, povukle su se na bezbedna mesta.

Za zločine počinjene nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji niko nije optužen ni pred Haškim tribunalom, niti pred hrvatskim sudovima.

Uprkos velikom broju dokaza, video-zapisa i izjava svjedoka, Tužilaštvo Haškog tribunala nikada nije vodilo intenzivnu istragu o zločinima počinjenim nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji, iako je ta oblast, poput Srebrenice, bila pod direktnom zaštitom UN - "UNPA - sektor Zapad".

Ovom operacijom Hrvatska je dovršila etničko čišćenje u kojem je, počev od 1991. godine, iz Zapadne Slavonije proterano oko 67.000 Srba, a vratilo se samo 1.500, uglavnom starijih ljudi, navode banjalučki mediji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragomir

pre 8 godina

Синоћ на једном кабловском каналу такозвани хрват прича о ,,хрватском,, језику!Које глупости лапара па само облеће око српског језика?Те спомиње неке историјске камене плоче са урезаним словима?Па како имају још неке старије плоче ... Само што не каже да и сам види да прича глупости.На захтев да се Хрватској призна ,,хрватски,, језик као самосталан добили су негативан одговор!Свецки институт за језике који се налази у немачком граду јасно им је рекао да грађани у хрватској говоре српским језиком.СРБИН ИСТЕРАО СРБИНА.А оне који су остали прогласио ,,националном мањином,,?Не вреди ни са две руке да се крстимо.Е,бато,сада ће као чланови Евро зезанције примити за стално азиланте!И онда када крене изградња џамија!

gici

pre 8 godina

U drugom svetskom ratu croate su branili srbi (85%) i šaka hrvata. U trećem ratu uz pomoć amera i nemaca isterali srbe i vratili se fašizmu, Kolinda ide u Blajberg da se pokloni svojim ustašama

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija