• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.05.2015

09:37

NISMO ZABORAVILI! 23 godine od zločina u Dobrovoljačkoj!

Balkan

NISMO ZABORAVILI! 23 godine od zločina u Dobrovoljačkoj!

Podeli vest

Obeležavanje 23 godine od stradanja pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici počeće danas parastosom u crkvi Svetog velikomučenika Ðorđa u Miljevićima, u Istočnom Novom Sarajevu, a potom je predviđen odlazak u federalno Sarajevo i mirna šetnja ulicom u kojoj je izvršen taj zločin

Kako su preneli banjalučki mediji, obeležavanju 23 godine od zločina u Dobrovoljačkoj ulici, gde su prvih dana maja 1992. godine mučki ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno prisustvovaće, između ostalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Predsednik Pododbora Vlade Srpske za obeležavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić rekao je da nije najavljen "kontramiting" i da su preduzete sve mere za sprečavanje svake neprijatne situacije.

- Bez obzira na grafite koji su proteklih dana ispisani u Sarajevu, mi nemamo straha, već imamo potrebnu meru odgovornosti za bezbednost ljudi i zato smo preduzeli sve mere da bismo sprečili svaku eventualnu neprijatnu situaciju koje, nadam se, neće ni biti - naglasio je Dunjić.

On je rekao da su od MUP-a Kantona Sarajevo dobijene sve potrebne saglasnosti i da nisu dobili informaciju o najavi kontramitinga, a saobracaj maršrutom kuda će se kretati kolona biće obustavljen.

Učesnike skupa će, osim pripadnika kantonalnog MUP-a, obezbeđivati i pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Obeležavanje 23 godine od zločina organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Tanjug


U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu muslimanske snage pod kontrolom člana krnjeg Predsedništva BiH Ejupa Ganića, kojem je asistirao bivši šef Hrvatske demokratske zajednice u BiH Stjepan Kljujić, o čemu postoji tonski snimak, napale su kolonu vozila JNA. 

To je učinjeno uprkos dogovoru muslimanskog lidera Alije Izetbegovića, komande Druge vojne oblasti JNA i Unprofora, kao i "čvrstim garancijama" da će kolona bezbedno napustiti grad. 

Pripadnici tzv. teritorijalne odbrane i "zelenih beretki" pod komandom Emina Švrakića otvorili su unakrsnu vatru, posle čega su ljude izvlačili iz vozila i zlostavljali ih, a iz neposredne blizine, naočigled pripadnika Unprofora, likvidirano je 10 oficira i vojnika JNA.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gago m

pre 8 godina

Први прави терористички напад у хришћанској Европи (од стране подивљалих исламиста!) остао је некажњен јер су жртве били Срби па сад многи стрепе!Да се тада правилно реаговало,данас би свет био много,много мирнији.Тражили сте,имате!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija