• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.05.2015

10:56

PONOVO SLAVE ZLOČIN Gotovina i Markač organizuju godišnjicu Oluje!

Balkan

PONOVO SLAVE ZLOČIN Gotovina i Markač organizuju godišnjicu Oluje!

Podeli vest

Vlada Hrvatske treba da donese odluku o osnivanju državnog odbora za organizaciju 20. godišnjice "Oluje"

To je određeno pošto nema saglasnosti o mestu i načinu proslave te hrvatske vojno-policijske akcije.

Uz predstavnike državnog i vojnog vrha, u odboru će, kako je predloženo, biti četiri penzionisana generala, učesnika "Oluje" - Ante Gotovina, Mladen Markač, Petar Stipetić i Marijan Mareković.

Vlada i predsednica države ne slažu se oko toga treba li uz svečanost u Kninu održati i vojnu paradu u Zagrebu. Vlada je najavila osnivanje državnog odbora da bi "Oluja" bila primereno i dostojanstveno obeležena. 

Iako je predsednica Kolinda Grabar- Kitarović najpre bila za obeležavanje "Oluje" u Zagrebu i Kninu 5. avgusta, odustala je od podrške toj ideji. Ona je pre dva dana rekla da je sporenje oko načina i mesta proslave "Oluje" postalo nešto što razdvaja naciju, pa smatra da treba odustati od vojne parade u Zagrebu i organizovati je iduće godine na Dan oružanih snaga. 

Namera premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) da se 20. godišnjica Oluje obeleži 5. avgusta najpre u Kninu, a potom uveče u Zagrebu izazvala je oštre kritike dela branitelja i opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz koje dolazi aktuelna hrvatska predsednica.

Oni smatraju da Knin treba da ima prednost u odnosu na Zagreb kada je reč o tom datumu. 

Obeležavanje "Oluje" još je jedna tačka sporenja premijera i predsednice, odnosno SDP i HDZ u izbornoj godini. Redovni parlamentarni izbori treba da budu održani krajem ove ili početkom iduće godine. 

Centar za mirovne studije apelovao je danas na premijera i predsednicu da odustanu od vojne parade i tako pošalju snažnu poruku predanosti miru u Hrvatskoj.
- Smatramo da je takvo obeležavanje vojno-policijske akcije, u kojoj je ubijeno stotine ljudi - civila, vojnika i policajaca, nepromišljeno jer se time iz sećanja na rat izvlače primarno vojni elementi, a ne promovišu napori koje kao društvo činimo da se rat više nikada ne ponovi - navodi se u saopštenju. 

Ističe se da je "umesto mahanja zastavama i postrojavanja vojnih jedinica, potrebno rasvetliti činjenice o stradalima, nestalima i raseljenima u 'Oluji' i procesuirati zločine počinjene nad civilnim stanovništvom".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PAVLE

pre 8 godina

POSLE SABRANIH DELA ANTE STARČEVIĆA, ANTE PAVELIĆA I ANTE GOTOVINE - HRVATSKA STADE U RED "ANTEFAŠISTIČKIH" ZEMALJA !!! 20 GODINE "VELIKE POBEDE" HRVATSKIH TENKOVA, NAD SRPSKIM TRAKTORIMA !! SRAMOTA !! ( KAD BI ONI ZNALI ŠTA TO ZNAČI ? ) NAVALI NARODE HRVATSKI , DELE SE CRNE KOŠULJE, JOŠ MALO PA - NESTALO!!

ocevidac

pre 8 godina

Uvek su i slavili dan tzv. NDH, i za vreme Jugoslavije . Tajno i sa nadom koju su gajili.Tako da to što danas slave Oluju nije ništa novo.To je samo produżetak slavlja na ideje A.Starčevića ,dela A. Pavelića,....

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija