• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.05.2015

14:26

ŽESTOKI SUKOBI U ZAGREBU Branitelji se potukli s policijom!

Balkan

ŽESTOKI SUKOBI U ZAGREBU Branitelji se potukli s policijom!

Podeli vest

Na Markovom trgu u Zagrebu danas je došlo do otvorenog sukoba policije i branitelja, koji protestuju duže od sedam meseci, a bivši predsednici Hrvatske, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, poručuju da je reč o ozbiljnoj destabilizaciji države, pa čak i pokušaju državnog udara

Sada je, smatraju, sve u rukama premijera Zorana Milanovića.

Nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao je za Javni servis da je problem oko branitelja protestanata trebalo rešiti u početku.

- To je moralo kulminirati. Branitelji su odbranili Hrvatsku, oni su branili institucije hrvatske države i omogućili da se one uspostave. Problem nije odmah rešen na početku, dakle čim se odugovlačilo s rešavanjem od početka, to je moralo kulminirati i sada ih moraju braniti - rekao je Mesić i dodao da treba stati na loptu ali bez postavljanja ultimatuma.

Tanjug/AP

Ne može se, kaže, ultimatumom razgovarati s jednom vladom, te dodaje da Milanović može smiriti situaciju, ali samo ako odluči da razgovara bez postavljana uslova.

- Moraju se odrediti pozicije i videti šta se može, a šta ne može rešiti", rekao je Mesić, a na pitanje da li je ovo državni udar rekao je: "Ovo jeste pokušaj državnog udara".

On je objasnio da ići silom na institucije zemlje znači pokušaj rušenja tih institucija.

Tanjug/AP

Bivši predsednik Ivo Josipović smatra da je reč o ozbiljnoj destabilizaciji zemlje.

Upitan šta Milanovića sprečava da razgovara sa braniteljima, on je rekao da je verovatno premijerova želja da se dijalog odvija u okvirima zakona.

Napomenuo je da su protestanti, iako toga možda nisu svesni, deo političkog projekta, a svi koji su u politici na ovaj ili onaj način moraju učiniti sve da se otvori dijalog i da se dijalogom dođe do rešenja problema.

Tanjug/AP

Koliko je na Markovom trgu situacija ozbiljna govori i to da je neko vreme intervenciju pratio i sam direktor policije Vlado Dominić, a najdramatičnije je bilo u trenutku kada se jedan branitelj popeo na krov zgrade nasuprot crkve i pretio samoubistvom, ali su ga kolege nagovorile da odustane od svoje namere.

Noćas je reagovala i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i pozvala "sve odgovorne na iskorak ka dijalogu i zajedničkom rešavanju otvorenih pitanja", uverena da je svima stalo do stabilnosti "domovine, njenog ustavnog i pravnog poretka, kao i međunarodnog ugleda".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pavle

pre 8 godina

Domobrani - protiv Ustaša ?... Koji je rezultat ?

Amater

pre 8 godina

Novcani branioci jeste li branili srcem ili za pare.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija