• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović - N. Anđelković

30.06.2015

21:00

ZLOČINAC ORIĆ SE HVALI PO SARAJEVU: Ne mogu mi ništa, štite me Ameri!

Balkan

ZLOČINAC ORIĆ SE HVALI PO SARAJEVU: Ne mogu mi ništa, štite me Ameri!

Podeli vest

Naser Orić sa prvog ročišta u Sudu BiH izašao nasmejan. Prijateljima se poverio da je spokojan jer ga štite Amerikanci! Stručnjaci ubeđeni: Orić neće biti osuđen


Zloglasni ratni zločinac iz Srebrenice Naser Orić, koji je prošlog vikenda izručen iz Švajcarske, juče se bukvalno prošetao kroz Sud BiH! Prvo, pripremno ročište na kome bi trebalo da mu se sudi za jezive zločine nad Srbima trajalo je jedva sat vremena, a sudije mu čak nisu ni oduzele pasoš i nisu mu zabranile izlazak iz zemlje.

BEZ OPTUŽNICE
Sve ovo do sada je urađeno samo da bi se zadovoljili zahtevi međunarodne zajednice. Tužilaštvo BiH sigurno neće optužiti Orića
Branislav Tapušković, advokat

Orić je iz suda izašao nasmejan i razdragan, a prijateljima se poverio da je potpuno spokojan jer zna da ga štite Amerikanci!?!

Prava farsa

Tužilaštvo BiH zatražilo je da sud Oriću ograniči kretanje po Sarajevu, da mu privremeno oduzme isprave i naloži redovno javljanje policiji. Prema rečima tužioca, te mere su dovoljne za nesmetan tok procesa.

- Orić se tereti za zločine u Zalazju od 8. juna i 12. jula 1993. godine, kad je bio komandant Armije BiH u Srebrenici. U tim zločinima ubijeni su civili srpske nacionalnosti - istakao je tužilac Miroslav Janjić, dodajući da su zabrane potrebne jer je moguće da Orić pobegne iz zemlje i da utiče na svedoke.

Tanjug

mojugao

đuro čepić

advokat

Ne očekujem ništa od ovog suđenja. Iznenadno otvaranje postupka baca sumnju u objektivnost. Gde je bio proces protiv Nasera Orića svih ovih godina?

Orićeva odbrana, koju je predstavljala Edina Rešidović, s druge strane, ustvrdila je da nema nikakvih dokaza i da se navodi tužioca baziraju na izjavama "psihički neuravnoteženih svedoka".

- Ne postoji ni potreba za određivanjem mera zabrane jer nema bojazni da će Orić pobeći, niti može uticati na svedoke... - istakla je Rešidovićeva, dodajući da je Orića ranije svake odgovornosti oslobodio Haški tribunal. Konačnu odluku o zahtevu tužilaštva sud bi trebalo da donese u roku od 24 sata.

Kako saznajemo, Naser Orić je svojoj advokatici i bliskim prijateljima rekao da "nema razloga za bilo kakvu brigu" jer je on pod zaštitom SAD!

- Rekao je svima da je sasvim spokojan i da Srbi mogu samo da mu pljunu pod prozor. Naser tvrdi da je pod zaštitom Amerikanaca i da nikada neće biti osuđen ni za šta - prenosi izvor Informera, urednik tiražnih sarajevskih dnevnih novina.

Pravni stručnjaci, komentarišući početak suđenja Oriću, ubeđeni su da protiv njega neće biti pokrenut krivični postupak. Advokat Dragoslav Miša Ognjanović smatra da je pravosuđe BiH apsolutno u funkciji dnevne politike.

Tanjug

Da se ja pitam

Zlatko Nikolić

kriminolog

Od početka je sve farsa. Unapred se zna da će biti pušten na slobodu. Ta podudarnost postupaka Tužilaštva BiH i nekih spoljnopolitičkih poteza Srbije dovoljno jasno govori o tome.

- Očekujem da će se Orić uskoro naći na slobodi i da mu nikakve mere zabrane neće biti određene. Sve će se završiti na ovome... U suprotnom Bosna bi priznala da je njena armija tokom rata organizovano činila zločine, a njima to ne pada na pamet - ističe Ognjanović.

Forma bez suštine

S njim se slaže i advokat Branislav Tapušković, koji je uveren da od suđenja Oriću neće biti ništa, jer je započet samo "kao predigra obeležavanja Srebrenice".

- Sve što je dosad urađeno samo je da se zadovolje forma i zahtevi međunarodne zajednice. Tužilaštvo BiH sigurno neće konkretno optužiti Orića. Nema govora o tome! Naprotiv, u BiH ga već 22 godine slave kao heroja! Da je postupak protiv njega ostao u Bijeljini, bar bismo imali javno suđenje pa bi sud odredio da li je kriv ili ne. U Sarajevu ne verujem da će ga izvesti ni pred krivično veće - zaključuje Tapušković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragomir

pre 8 godina

Орићу,Орићу,наравно да нико нема намеру да ти пљуне под прозор!Нико нема намеру чак ни да ти упути некакву псовку ако те сретне!А то што ти мислиш да те штите амери да укачиш мачки о реп?ШТИТИЛИ СУ ОНИ И САРАЂИВАЛИ И СА оним,како се зваше,заборавих тренутно ПА СУ ГА У АКЦИЈИ УБИЛИ!Ако сам заборавио јер сам ја стара особа а ти сигурно знаш ко је!Амери те штите,штите па се ти раскочопериш и побуниш јер то ,,штићење,, се плаћа?А онда пућ и има да те нема!Зато се не плаши срба јер се они већ сада кладе када ће америма због тебе ,,пасти мрак на очи,,!

gradjanin

pre 8 godina

e sad uhapsite njegove udbaše u beogradu ili da se otvori njegov dosije.

Deda Trifun

pre 8 godina

Ne mogu mi ništa, štite me Ameri! Naravno kad je bio glavni izvodjac "Klintonovog genocida". Iz Zasticene zone UN izlazio sa svojim koljacima.Pravio pokolje po okolnim srpskim selima,da bi navukao zelju za osvetom lokalnog stanovnistva. I na kraju kao"veliki junak"zbrisao helikopterom UN i ostavio svoje saborce. ps Kazu da i Klington dolazi na 20-to godisnjicu u Srebrenicu,sto potvrdjuje staro pravilo:Zlocinac se uvek vraca na mesto zlocina!

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija