21.06.2018.
DOMAGOJ OPET ŠOKIRA HRVATE: Neoustaše će početi ubijati Srbe, a onda i druge redom! Tanjug
Informer | 16.08.2015. | 19:10

DOMAGOJ OPET ŠOKIRA HRVATE: Neoustaše će početi ubijati Srbe, a onda i druge redom!

Balkan         17

U Kninu je održano nešto što je u svakom slučaju završilo kao pomahnitali, zaslepljeni, nacionalnistički – ustaški dernek. I to pod formalnim ili neformalnim pokroviteljstvom države, Kolinde Grabar Kitarović i kojekakvih institucija, u konačnici i za korupciju optužene kninske gradonačelnice. Zgodno društvo

Ali, svi smo mogli izabrati i ne otići na taj njihov šovinistički dernek, mogli smo izabrati i ne slušati patetične isprazne fraze soboslikarke u fušu, mogli smo izabrati i ne gledati podizanje spomenika šefu ratnog režima koji je najodgovorniji za ratne zločine, pretvoreno u privatizacionu pljačku i ratno profiterstvo.

Ali, imamo li pravo okrenuti glavu i izolirati se od tog njihovog neoustaškog vampirskog bala, od njihovih krvoločnih ubilačkih pokliča, imamo li pravo okrenuti glavu pred činjenicom da šefica države derneči s onima koji pozdravljaju „starim hrvatskim pozdravom“, ustaškom krilaticom „Za dom spremni!“.

Nije trebalo dugo nakon Kolindinog povratka iz Izraela da se vidi kako su njene reči izgovorene u Yad Vashemu i tokom posete Jerusalimu obične naučene, prigodnjačke političke fraze. Čim se vratila u svoje stado, završila je s onima koji pozdravljaju i kliču ustaškim pozdravima.

Međutim, usprkos tome što je masa Glogoškom tokom njegovog govora klicala: „Ubij, ubij, ubij Srbina! Srbina! Ubij Srbina!“, policija nije reagovala. Nije identifikovala one koji su pozivali na ubistvo, kao što nije podnela prijave niti protiv organizatora skupa.

Public

Dakle, policija je pružala zaštitu neoustašama i onima koji pozivaju na ubistvo Srba! Drugačije sebi ne znam racionalno da objasnim razloge zbog kojih policija nije primenila zakone u ovom slučaju, i zbog čega nije privela one koji su uzvikivali pozive na ubistva Srba.

Zato sam danas i Državnom tužilaštvu tačnije uredu Dinka Cvitana i Ravnateljstvu policije, ali i kabinetu ministra Ranka Ostojića uputio i prijavu zbog ovog događaja, ali i nekoliko pitanja na koja sam zatražio odgovore.

- Šta će i hoće li išta Ministarstvo unutašnjih poslova Republike Hrvatske i DORH preduzeti po pitanju ovih poziva na ubistva?

O kojim se moguće kaznenim delima radi? Hoće li DORH i MUP naložiti da se prema video snimcima provere identiteti osoba koje su pozivale na ubistva, te protiv njih preduzeti određene radnje?

Hoće li protiv organizatora skupa i odgovornih osoba biti pokrenuti zakonom predviđeni postupci radi ne preduzimanja mera kako bi se sprečilo počinjenje ovog kaznenog dela? Hoćete li preduzeti mere i protiv odgovornih osoba koje su tokom poziva na ubistvo govorile na govornici okupljenima, ali nisu reagovali niti pokušali da spreče činjenje ovog kaznenog dela?

screenshot

Hoćete li ispitati okolnosti pod kojima MUP i Policija nisu po službenoj dužnosti reagovali na ovakve pozive na ubistva i nisu podneli prijave niti pokrenuli postupke protiv odgovornih?“, pitanja su na koja sam od DORH-a i MUP-a zatražio žurne odgovore.

Ali ostaje i pitanje političke odgovornosti HDZ-a, Tomislava Karamarka, Josipe Rimac i konačno Kolinde Grabar Kitarović za ovo ustašenje i pozive na ubistva.

Oni su, naime, praktički glavni organizatori paralelnog derneka u Kninu, koji je više nalikovao na neki ustaški miting, i stoga i moraju da snose i ličnu i kaznenu, ali i političku odgovornost za ono što se u Kninu dogodilo.

S druge strane, Ranko Ostojić, napokon, mora da odgovori postoji li paralelna mafijaška struktura koja mu kontroliše policiju, a koja bi bila subordinirana Karamarku i njegovim ljudima. Pa bi to onda objasnilo zbog čega se u ovakvim slučajevima ne reaguje, jer naprosto MUP ne kontroliše ni na koji način policiju, koju pak kontroliše neko treći?

Neposredno pre nego što sam ovu kolumnu poslao za objavu, stigao mi je mejlom i odgovor Policijske uprave šibensko-kninske na postavljena pitanja.

- Nastavno na Vaš upit obaveštavamo Vas da obzirom da je ovo javno okupljanje skladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima audio-video snimano i fotografirsao, pregledom tih snimki ćemo utvrditi da li postoji osnovana sumnja da su, osim do sada procesuiranih, počinjeni i drugi prekršaji, temeljem čega ćemo poduzeti zakonom propisane mere i radnje iz naše nadležnosti“, kažu iz šibensko kninske policije. Međutim, kako sam ih dodatno pitao, postavlja se pitanje radi li se ovde tek o „prekršajima“, ili prema novom Kaznenom zakonu i o nekim od kaznenih dela?

Public

- Upravo me to i zanimalo, da li ćete skandiranje „Ubij Srbina!“ kvalificikovati samo kao prekršaj, ili ćete takve pozive kvalifikovati i kao neko ozbiljnije - kazneno delo, obzirom na aktuelne odredbe kaznenog zakona koje imaju više takvih kvalificikovanih kaznenih dela?“, dodatni je upit koji sam kao odgovor na njihovo pismo poslao PU šibensko kninskoj.

Svakako, nije dobro da policija u ovakvim slučajevima djeluje samo nakon pritiska nas novinara i javnosti, pogotovo obzirom na činjenicu da sve znaju, sve imaju snimljeno i registrovano, ali bez pritiska javnosti nisu odlučili da primijenie zakonske propise.

Nakon odgovora policije, primio sam i službeni odgovor Državnog tužilaštva Republike Hrvatske, koji su, iako sam im uz pitanja poslao i videosnimak skandiranja „Ubij Srbina!“, očito odlučili da ignorišu ove pozive na ubistva Srba.

- S obzirom na zakonom određenu nadležnost, upućujemo Vas da se sa svojim upitom obratite nadležnoj policijskoj upravi vezano za postupanje na navedenom događaju odnosno jesu li zabeleženi elementi prekršaja ili kaznenog dela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti te je li o istome izviješteno nadležno državno tužilaštvo“, odgovorila mi je Martina Mihordin,portparolka DORH-a.

Tako da se postavlja pitanje postupa li DORH u ovom slučaju protuzakonito, obzirom da i nakon što sam im dostavio snimak spornog događaja i podneo prijavu elektronskom poštom, uz postavljene upite, nisu odlučili zatražiti od policije i mesno nadležnog državnog tuižilaštva pokretanje nikakvog postupka vezano uz skandiranje „Ubij Srbina!“.

screenshot

U takvoj zemlji, u kojoj DORH i policija ignorišu pozive na ubistva, više je nego očito da su takve manifestacije fašizma dopuštene i da ih se institucionalno toleriše

Na kraju, kako neoustaše uvek naglašavaju da „Za dom spremni!“ nije ustaški nego „stari hrvatski pozdrav“, znači li ovaj masovni poziv na ubojstvo Srba u Kninu da je u ovih dvadeset godina nakon „Oluje“ i „Ubij Srbina“ postao „stari hrvatski pozdrav“, koji je iskaz domoljublja(patriotizma), a ne fašizma?!

Uostalom, ovo se društvo ne može da opere od činjenice da su juče stotine, ako ne i hiljade, mladih i starih skandirali „Ubij Srbina!“.

To je stravični monstrum koji očito skriveno čuči negde u seni moderne hrvatske države i samo čeka ponovnu priliku da izađe u mrak. Ako ga pustimo. Ako ih pustimo! Ako im dopustimo da kliču „Ubij Srbina!“. Ako pred njihovim zločinom mržnje okrenemo glavu, mi smo ništa drugo nego pomagači u njihovom zločinu i pomagači tih zločinaca mržnje da u ovom društvu i zemlji postanu dominantna politička snaga. Uostalom, to je ta većina koja je izabrala Kolindu Grabar Kitarović. To je taj njen „narod“ kojem je patetično urlikala koliko ga voli.

Public

Okrenemo li glavu, oni će se u sumrak pretvoriti u ustaške monstrume koji će prvo ostvariti svoju zakletvu „Ubij Srbina!“, a onda će krenuti ubijati sve druge s kojima se ne slažu.

Nije to više situacija za okretanje glave pred nekom marginalnom fašistoidnom skupinom. To su organizovane  neoustaše koji hrle na vlast prikriveni u demokrate.

Zločinci mržnje. To je njihov jedini pravi identitet-konstatuje Domagoj Margetić.

KOMENTARI (17)

Avatar placeholder

voja

16.08.2015. | 19:45

neznam zasto toliko vucic zeli da se izmiri sa hrvatima kada 4 miliona srba nezeli to da cuje,pa hrvati srbe nisu voleli nikada pa nece se ni sada ispraviti,ja ih licno mrzim i nemogu ih slusati kada pricaju o srbima sve najgore a svi opet dolaze u srbiju za novac,

Avatar placeholder

Pavle

17.08.2015. | 18:44

@voja Nije reč o pomirenju sa Hrvatima - nego sa FAŠIZMOM... Možemo li se pomiriti sa - fašizmom i potpuno jasnoj i ogoljenoj formi izraza..?

Avatar placeholder

HRVAT

16.08.2015. | 19:49

ovaj gospodin sta pise ovakve gluposti moze dobiti popularnost ...samo u Srbiji
..ako je vec poceo pricu o Ustasama..trebao bi krenuti iz Srbije..jer tamo je fasizam legalan....cak su mu i spomenike digli..jedan na Ravnoj Gori..a drugi u Ivanjici....zato ne razumijem ovu paranoju Srba zbog Ustasa

Avatar placeholder

ivan pn

16.08.2015. | 20:59

@HRVAT Spomenik koji je podignut na ravnoj gori i ivanjici je onom koji se borio protiv fašista,a ustaše su bili nemački saveznici,nego neznam koji je meni moj pa tebi buzdovanu objašnjavam kad ste vi do guše u zlu zadojeni. Što se mene tiče s'vama nikada više na dobro,samo se možemo gledati preko mušice.

Avatar placeholder

Dragomir

16.08.2015. | 21:00

@HRVAT HRVAT,докле,бре,да ти спочитавам да си ти србин чији предак је углавном под морањем прешао у католике?Говориш српским језиком јер ,,хрватски,, не постоји!Светски институт за језике је одбио признање.Свако петогодишње дете у Србији разуме све шта се говори у дечијој емисији хрватске телевизије.Бато,кабловска!Молим те да не скрнавиш писањем лепи српски језик коришћењем писма подмуклих енглеза?Реченица се почиње великим словом!Ја одобравам текстове вас из Хрватске који излазе у нашим новинама али моји коментари у хрватским новинама не излазе?Улогујем се или ти пријавим па ми веле да сада имам право коментирати.Када пошаљем текст стоји да нисам урадио како треба?Ма није ваљда!КОРИСТИ СРПСКО ПРАВО ЛАТИНИЧНО ПИСМО ЈЕР ЋИРИЛИЦУ НЕ СМЕШ?

Avatar placeholder

Joca

16.08.2015. | 21:11

@HRVAT Normalno da ti ništa ne razumeš, jer i ne znaš ništa o ravnogorskom pokretu, ali verovatno znaš dosta o NDH i o cveću i veselju prilikom ulaska fašista u Ljubljanu i Zagreb. Ne znaš ništa o jedinoj preostaloj borbenoj grupi pod zastavom 41. pešadijskog puka koja nije kapitulirala i koja je 11.Maja '41 formirala Ravnogorski pokret otpora, jer je već bila formirana NDH na teritoriji Kraljevine SHS. To su bile prve jedinice koje su se suprostavile fašistima, a bilo ih je u svim delovima KSHS, sa prioritetnim ciljem, zaštite srpskog življa od divljanja ustaša. Dosta je dokumenata o tome, namerno uništeno, neki su još uvek nedostupni, a dosta postoji i u našoj dijaspori. Može se istorija prekrajati, ali ne i istina, koja će kad-tad izaći na videlo, ako ništa drugo da bar mrtvi na miru počivaju.

Avatar placeholder

Miško

17.08.2015. | 01:58

@HRVAT Ala si ti ili glup ili neobrazovan. Ali biće i jedno i drugo

Avatar placeholder

Cole5

17.08.2015. | 09:08

@HRVAT kazes ds bi trbalo poci od srbije i spomenika drazi mihajlovicu i njegovim spomenicima zaboravio si samo jednu cinjencu da je u vreme komunizma podignut spomenik koji bi trbalo da oda pocast zrtvama ustakog divljanja u logoru jasenovac ali naprotiv taj spomenik velica ustastvo. jasenovacki kameni cvet je tako kocipiran i projektoovan da se u njemu nalazi sest slova u. pride dragospodine za vreme svoje tridesetpetogodisnje vladavine josip broz tito nijednom nije prisustvovao na svecanosti povodom proslve pobede srpske vojske u cerskoj bitki u macvanskom selu tekeris samo zato sto je kao kaplar austrougarske vojske sa gacama punih govana bezao preko drine. ili pak sto je zavrsio specijalnu obuku spijunsko obavestajnu zajedno sa krlezom, adolfom hitlerom u austrougarskoj vojsci. pride taj isti josip broz koliko je postovao srbe govori i jedna jako bitna cinjenica da nije prisustvovao sahrani slobodana penezica krcuna ( koga je ubio u onoj sabracajnoj nesreci kod uba ) vec mu je bilo prece da na brionima primi americkog glumca kirka daglasa. zatim nebih da se ponovo repriziram i pricam ali cu navesti samo par stvari koji potvrdjuju onu krilaticu Hrvat jednom ustasa uvek ustasa i koj potvrdjujeu sledece cinjenice. miljenko hrkac postavio bombu u beogradskom bioskopu 20 oktobar ( dan kad je oslobodjen beograd od nemaca ), zatim bomba u jat-ovom avionu prezivwla jedina vesna rolovic, zatim cuvene bugojanska grupa ( obracun sa ustaskom teroristickom grupom u kojoj je poginulo 13 pripadnika vojske i milicije) i nadasve cuveno hrvatsko prolece i milka dapcevic kucan i zato nemoj o srpskom fasizmu jer su srbi svoje fasiste osudili i streljali a vi ste svoje doveli da bi u reziranom i do kraja nikad zavrsenom sudskom postupku cuvenog artukovica dovelu u lijepu vasu da bi u njoj umro a ne da bi bio osudjen za zlocine koje je pocinio u vreme NDHkao jedan od kljucnih ljudi ustaskog pokreta ante pavelica. i na kraju nebih da prican o pacovskim kanalima i kardinalu prezbiteru franji kuharicu koga je stepinac poslao u krvavu kupelj...HRVAT USTASA UVEK USTASA

Avatar placeholder

englezii

31.01.2016. | 18:57

@HRVAT Kako te nije std i sramota ! ona banda koja je saradjivala partizani i ustase danas laju na prvi antifasisticki pokret na Balkanu ! kada su pojedini partizani shvatili sta su radili i kako su radili protiv svog naroda polako jedan po jedan il su napustali taj nazovi pokret il' su ubijeni na najpodmukliji nacin kao Krcun ili napustili pokret kao Dedijer kao Koca popovic kome nije trebala partija jer je bio vlasnik polovine Knez Mihajlove ! I jos mnogi znani i zaboravljeni a ti mi tu spominjes Cicu a Stepinac ma/ter ti jebo i on i ostali njemu slicni kao Krleza Velebit i ostali da ne spominjem Broza lopuzu koji nije ni bio onaj za kog se izdavao !

Avatar placeholder

kristalno jasno

16.08.2015. | 20:13

Gledam sliku, od zla oca i gore majke DAKLEMMMMMM NAKAZE!!!

OSTAVI KOMENTAR

Ime*

Komentar
Koliko je tri plus pet?
Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]informer.rs.

 Vreme
Beograd 20°  
mist
20°C
Beograd
 • Beograd
  20°
  mist
 • Novi Sad
  20°
  mist
 • Niš
  18°
  clear sky
 • Subotica
  19°
  fog
 • Zrenjanin
  20°
  mist
 • Klek
  20°
  mist
 • Kula
  19°
  fog
 • Sombor
  19°
  fog
 • Vrbas
  19°
  fog
 • Vranje
  18°
  scattered clouds
 • Prokuplje
  19°
  clear sky
 • Leskovac
  19°
  clear sky
 • Arilje
  18°
  mist
 • Kraljevo
  18°
  mist
 • Apatin
  19°
  fog
 • Vlasotince
  19°
  clear sky
 • Pirot
  19°
  clear sky
 • Inđija
  20°
  mist
 • Loznica
  16°
  mist
 • Grocka
  20°
  mist
 • Kovin
  20°
  mist
 • Ruma
  20°
  mist
 • Kladovo
  23°
  broken clouds
 • Novi Pazar
  18°
  clear sky
 • Jagodina
  18°
  mist
 • Ivanjica
  18°
  mist
 • Titel
  20°
  mist
 • Ub
  19°
  mist
 • Bor
  23°
  broken clouds
 • Nikinci
  20°
  mist
 • Batajnica
  20°
  mist
 • Surdulica
  19°
  clear sky
 • Ralja
  20°
  mist
 • Zlatibor
  18°
  clear sky
 • Popinci
  20°
  mist
 • Kosjeric
  18°
  mist

Štampano izdanje

Anketa

Zašto bi Čanak da slavi Ustav iz 1974. godine?