• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2015

12:15

CRKVA NA METI USTAŠA! Vandali provalili u hram SPC u Karlovcu

Balkan

CRKVA NA METI USTAŠA! Vandali provalili u hram SPC u Karlovcu

Podeli vest

Nepoznata osoba oštetila je tokom provale drvena vrta katedralnog hrama Svetog Nikole u Karlovcu, što je već četvrta provala u taj objekat Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je danas Hini novi starešina hrama iguman Georgije Stanković, uz napomenu da počinioci nisu pronađeni

Iguman Gregorije precizira da, za razliku od prethodnog obijanja kada je pričinjena velika šteta, ovog puta unutar objekta ništa nije uništeno, ni otuđeno.

- Šteta je nešto preko 2.000 kuna. Ali, podsećam da je ovo jedini verski objekat u Karlovcu koji se skrnavi. Pritom policija ne pronalazi počionioce - navodi starešina hrama.

I karlovačka policija potvrdila je da je nepoznata osoba provalila u katedralni hram u gradskoj četvrti Zvezda, pri čemu je počinjena materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.

Iguman Georgije podseća da je to četvrta provala i jedno u nizu skrvnavljenja, kamenovanja prozora, pisanja ustaških znakova i grafita s porukama mržnje, pa postavlja pitanje da li izgredi nose poruku o "neprihvatljivosti pravoslavnog dušebrižništva u Karlovcu".

Gornjokarlovačka eparhija na svojoj internet stranici napominje da je hram Sv. Nikole sedište crkvenog i administrativnog života te eparhije, ističući kako se ovim i ranijim napadima poručuje pravoslavnom episkopu da mu nije mesto u istorijskoj rezidenciji u centru Karlovca, koja je u fazi obnove i koja mu neće doneti bezbednost za život i rad.

- Ako uzmemo u obzir žalosnu i nepotrebnu nacionalnu i versku netrpeljivost u Hrvatskoj, videćemo da i ovaj događaj, kao i prethodni, nije hronična eskalacija kriminala, nego simptom akutnog problema koji postoji u nacionalnim i verskim frakcijama - navode iz eparhije.

Ističu, takođe, da skrnavljenje svetoga hrama, makar i u pijanom stanju, kao i širenje mržnje i vređanje svedoči "da smo daleko od Hrista i jevenđelja - ma ko bili i kako se krstili".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čiča

pre 8 godina

Kada čovjek ujede psa to je vijest, a ne kada pas ujede čovjeka. Tako i ove što se desilo u Karlovcu sa SPC. Pa to je demokratska Hrvatska, članica EU, ali i Hrvatska koja se nikad nije oslobodila fašizma i tekovina NDH, niti ima namjeru da se toga riješi.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija