• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.08.2015

12:15

CRKVA NA METI USTAŠA! Vandali provalili u hram SPC u Karlovcu

Balkan

CRKVA NA METI USTAŠA! Vandali provalili u hram SPC u Karlovcu

Podeli vest

Nepoznata osoba oštetila je tokom provale drvena vrta katedralnog hrama Svetog Nikole u Karlovcu, što je već četvrta provala u taj objekat Srpske pravoslavne crkve, potvrdio je danas Hini novi starešina hrama iguman Georgije Stanković, uz napomenu da počinioci nisu pronađeni

Iguman Gregorije precizira da, za razliku od prethodnog obijanja kada je pričinjena velika šteta, ovog puta unutar objekta ništa nije uništeno, ni otuđeno.

- Šteta je nešto preko 2.000 kuna. Ali, podsećam da je ovo jedini verski objekat u Karlovcu koji se skrnavi. Pritom policija ne pronalazi počionioce - navodi starešina hrama.

I karlovačka policija potvrdila je da je nepoznata osoba provalila u katedralni hram u gradskoj četvrti Zvezda, pri čemu je počinjena materijalna šteta od nekoliko hiljada kuna.

Iguman Georgije podseća da je to četvrta provala i jedno u nizu skrvnavljenja, kamenovanja prozora, pisanja ustaških znakova i grafita s porukama mržnje, pa postavlja pitanje da li izgredi nose poruku o "neprihvatljivosti pravoslavnog dušebrižništva u Karlovcu".

Gornjokarlovačka eparhija na svojoj internet stranici napominje da je hram Sv. Nikole sedište crkvenog i administrativnog života te eparhije, ističući kako se ovim i ranijim napadima poručuje pravoslavnom episkopu da mu nije mesto u istorijskoj rezidenciji u centru Karlovca, koja je u fazi obnove i koja mu neće doneti bezbednost za život i rad.

- Ako uzmemo u obzir žalosnu i nepotrebnu nacionalnu i versku netrpeljivost u Hrvatskoj, videćemo da i ovaj događaj, kao i prethodni, nije hronična eskalacija kriminala, nego simptom akutnog problema koji postoji u nacionalnim i verskim frakcijama - navode iz eparhije.

Ističu, takođe, da skrnavljenje svetoga hrama, makar i u pijanom stanju, kao i širenje mržnje i vređanje svedoči "da smo daleko od Hrista i jevenđelja - ma ko bili i kako se krstili".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čiča

pre 8 godina

Kada čovjek ujede psa to je vijest, a ne kada pas ujede čovjeka. Tako i ove što se desilo u Karlovcu sa SPC. Pa to je demokratska Hrvatska, članica EU, ali i Hrvatska koja se nikad nije oslobodila fašizma i tekovina NDH, niti ima namjeru da se toga riješi.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija