• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.09.2015

21:23

ZELENO SVETLO ZA REFERENDUM U RS: Sud odbacio veto Bošnjaka

Balkan

ZELENO SVETLO ZA REFERENDUM U RS: Sud odbacio veto Bošnjaka

Podeli vest

Veće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske odlučilo je danas da nije povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda odlukom o raspisivanju referenduma u RS o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine

Entitetski Ustavni sud na taj način je odbacio veto Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o raspisivanju referendum, što znači da odluka može da stupi na snagu.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Veću naroda Republike Srpske 23. jula pokrenuo je pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa odlukom o referendumu.

U zahtevu Veću Ustvanog suda RS naveli su da se povreda vitalnog interesa ovoga naroda ogleda, između ostalog, u tome što se odlukom osporavaju državne pravosudne institucije, čime se dovodi u pitanje procesuiranje najtežih oblika ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim i drugim narodima, prenela je Fena.

Smatraju da Narodna skupština nije ovlašćena da raspiše referendum, jer se tiče materije koja je u nadležnosti BiH.

Takođe, klub Bošnjaka je u svom zahtevu naveo da Narodna skupština nije ovlasćena da traži izjašnjenje građana o konačnim i obavezujućim odlukama visokog predstavnika, te da je moguće nesprovođenje njegovih odluka kvalifikovano kao antidejtonsko delovanje suprotno Ustavu BiH, a time i vitalnom nacionalnom interesu Bošnjka.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija