• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.09.2015

15:31

OČAS POSLA: Cipras polaže zakletvu!

Balkan

OČAS POSLA: Cipras polaže zakletvu!

Podeli vest

Posle ubedljive pobede koju je levičarska Siriza odnela na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj, njen lider Aleksis Cipras danas će položiti zakletvu kao premijer i već je izabrao koalicionog partnera za novu vladu, sa kojom Rusija i Nemačka najavljuju blisku saradnju

Siriza je na juče održanim izborima osvojila 35,47 odsto glasova ili 145 poslaničkih mesta u parlamentu sa 300 članova, a Cipras je već saopštio da će vladajuću većinu formirati sa dosadašnjim koalicionim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 odsto glasova i 10 mesta u parlamentu.

Na trećem ključnom glasanju Grka ove godine, na kojem je odziv bio 55,4 odsto što je manje nego na januarskim izborima, opoziciona koalicija Nova demokratija osvojila je 75 mesta, a slede Zlatna zora sa 18 i Pasok sa nešto manje mesta, dok su pri dnu liste komunisti sa 15 i Unija centralista sa devet mesta u parlamentu.

Cipras, koji će danas od predsednika Prokopisa Pavlopoulosa dobiti mandat za formiranje vlade - drugi ove godine, najavio je da će već popodne položiti zakletvu kao premijer, a da će vlada položiti zakletvu u utorak, prenela je grčka agencija ANA.

Nastavak njegovog savezništa sa ultradesničarskom strankom Nezavisni Grci, koji se protive članstvu Grčke u EU i čiji lideri često daju ksenofobične i antisemitske izjave, danas je oštro kritikovao predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Istovremeno, iz Brisela Ciprasu stiže i podrška - predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao mu je pobedu na izborima i pozvao Grčku da radi na stabilnosti i da se drži reformskih programa, uz poruku da posla ima puno, dok vremena za gubljenja nema, te da će podržati novu grčku vladu u njenim naporima.

U međuvremenu, Nemačka je danas najavila, posredstvom portparola nemačke kancelarke Štefen Zajberta, da će blisko sarađivati sa novom grčkom vladom pod vođstvom Ciprasa na rešavanju dužničke krize i sve većeg priliva migranata.

Čestitke povodom pobede Sirize uputila je i Rusija, čiji je predsednik Vladimir Putin u telegramu izrazio nadu u "nastavak konstruktivnog dijaloga i aktivnog zajedničkog rada na daljem jačanju uzajamno korisne saradnje Rusije i Grčke u raznim oblastima".

Osvrćući se na izborne rezultate, Cipras je rekao da je, posle unutrašnjih problema Sirize, vlada sada učvršćena i najavio da će mu prioritet biti borba za ublažavanje bremena duga i sprovođenje reformi u čemu će tražiti podršku svih političkih lidera.

Takođe planira da formira nacionalni savet za evropsku politiku koji bi uključio i predstavnike drugih stranaka, ne samo Nezavisne Grke, i koji bi savetovao ministra finansija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pavel

pre 8 godina

Naravno,ovi kod nas lelemude po par meseci dok naprave plan profita.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija