• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.09.2015

22:53

SUĐENJE KRVNIKU: Tužilaštvo traži da se Oriću ograniči kretanje

Balkan

SUĐENJE KRVNIKU: Tužilaštvo traži da se Oriću ograniči kretanje

Podeli vest

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište povodom predloga Tužilaštva BiH za produženje mera zabrane u predmetu Naser Orić i drugi, u vezi sa čime će se Sud naknadno izjasniti

Predlog se konkretno odnosi na produženje ranije izrečenih mera zabrane, odnosno ograničenja kretanja Naseru Oriću na područje Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona, uz zabranu putovanja (oduzimanje putnih isprava) i obavezu javljanja nadležnom organu svake sedmice, prenosi FENA.

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić kazao je pred sudijom za prethodno saslušanje Minkom Kreho da je u međuvremenu primio dopis odbrane u kojem se izražava neslaganje s produženjem mera zabrane, uz napomenu da se, ukoliko one ipak budu produžene, Orićevo kretanje ograniči na područje Federacije BiH.

Budući da su svedoci u ovom predmetu nastanjeni na području RS, Tužilaštvo smatra da i kada bi se mere zabrane izrekle na način kako je to navedeno u spomenutom dopisu, ne postoji realna opasnost od uticaja na svedoke.

KONAČNO! Počelo suđenje Naseru Oriću za zločin nad Srbima!


Odbrana, međutim, smatra da ne postoje razlozi za produženje mera zabrane protiv Orića, navodeći da ne postoji ni osnovana sumnja da je on (branjenik) počinio krivična dela koja mu se stavljaju na teret (ratni zločin protiv ratnih zarobljenika).

Orićeva braniteljka, advokat Lejla Čović podsetila je da je odbrana uložila prigovor na optužnicu u ovom predmetu i da zastupa stav da u ovom slučaju ne postoji ni osnovana sumnja koja je uslov za produženje mera zabrane.

Čovićeva je osim toga navela kako je najnoviji iskaz zaštićenog svedoka, na kojem se temelji optužnica, kontradiktoran njegovim ranijim iskazima, kao i iskazima drugih svedoka.

Dodala je da se radi o optužbama koje su već bile predmet procesuiranja u Haškom tribunalu (ICTY), odnosno da se radi o presuđenoj stvari, pozivajući se na presudu ICTY-a iz 2008. godine kojom je Naser Orić pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Nakon što ju je sudija Minka Kreho upozorila da je optužnica u ovom predmetu potvrđena, advokat Lejla Čović je navela da nema razloga za produženje restriktivnih mera i da njen branjenik nema dvostruko državljanstvo, odnosno da nema bojazni od njegovog eventualnog bega.

Ukoliko, pak, dođe do produženja mera zabrane, odbrana smatra da bi Orićevo kretanje trebalo da se proširi na celu teritoriju Federacije BiH.

SUD BIH: Potvrđena optužnica protiv Nasera Orića!

Replicirajući na navode odbrane, tužilac Janjić je naveo da nije tačno da se optužnica temelji na iskazu jednog (zaštićenog) svedoka, podsećajući da je Tužilaštvo predložilo saslušanje 31 svedoka.

U pogledu drugih navoda koji se tiču sadržaja i dinamike inkriminisanih radnji, tužilac je kazao da će to biti predmet dokaznog postupka.

Sud BiH potvrdio je 9. septembra optužnicu protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića koja ih tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi da su optuženi Orić, kao komandant Štaba teritorijalne odbrane Srebrenica i komandant Štaba oružanih snaga TO subregije Srebrenica, i Muhić, kao pripadnik oružanih snaga TO Srebrenica, u vreme rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS-a od maja do decembra 1992. godine, na području sela Zalazje, Lolići i Kunjerac, opština Srebrenica i Bratunac, počinili krivično delo ratni zločin nad tri ratna zarobljenika, izazvavši njihovu smrt. 

Odluka u vezi s predlogom Tužilaštva za produženje mera zabrane izrečenih Naseru Oriću biće doneta naknadno u zakonom predviđenom roku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija