• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

06.11.2015

09:18

GOTOVO! Makedonija dobila prelaznu vladu!

Balkan

GOTOVO! Makedonija dobila prelaznu vladu!

Podeli vest

Posle više od deset sati razgovora, lideri četiri makedonske i albanske partije iz vlasti i opozicije su uz posredovanje belgijskog učesnika u pregovorima Pitera Vanhauta postigli rano jutros u Skoplju dogovor o formiranju prelazne Vlade Makedonije, što je jedan od uslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u aprilu 2016. godine

Kako su objavili mediji u Skoplju, novi ministar unutrašnjih poslova Makedonije je Oliver Spasovski, dok je nova ministarka za rad i socijalna pitanja je Frosina Remenska, oboje na predlog opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), a oni će preuzeti funkcije na kojima su se nalazili ministri iz vladajuće VMRO DPMNE.

Prema dogovoru koji je potvrda ranije potpisanog sporazuma izmedju četiri partije - od 2. juna i 15. jula a u cilju prevazilaženja političke i institucionalne krize u Makedoniji, dogovoreni su i novi zamenici ministara iz redova opozicionog SDSM – zamenik ministra finansija biće Kire Naumov, zamenik ministra poljoprivrede biće Ljupčo Nikolovski i zamenik ministra informatike biće Aleksandar Kiracovski.

Dogovor postignut rano jutros podrazumeva da zamenici ministara iz SDSM u prelaznoj Vladi premijera Nikole Gruevskog, koji je i lider VMRO DPMNE, imaju pravo veta na odluke koje se tiču organizacije vanrednih parlamentarnih izbora.

U januaru 2016. godine očekuje se i da premijer Makedonije Nikola Gruevski podnese ostavku na tu funkciju, što je takodje utvrdjeno dogovorom postignutim u junu i julu u Skoplju izmedju lidera četiri partije iz vlasti i opozicije, a uz posredovanje evrokomesara Johanesa Hana i ambasadora EU i SAD u Skoplju, Aive Orava i Džesa Bejlija.

Dogovorima postignutim u Skoplju 2. juna i 15. jula, koji izmedju ostalog podrazumevaju i formiranje prelazne vlade, prethodio je niz pregovora koji su vodjeni u Briselu i Strazburu izmedju vladajuće VMRO DPMNE i opozicionog SDSM, čiji je lider Zoran Zaev.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Кад чујем "Прелазна Влада" - питам се : Ко је кога овде "прешао"..?

Tralala

pre 8 godina

Pređeni su svi - nema dobitnika! Cilj ovih spodoba, kojekakvih naziva i funkcija, nije uopšte postizanje mira i boljeg života nego porobljavanje pravoslavnog slovenskog prostora, jer su onaj prostor naseljen Slovenija katolicima preko Vatikan već odavno zajarmili. Ni jedna država sa slovenskim življem nema nikakav značaj za te idiote. Nato štit je postavljen -GDE? Najviše boli kad vidiš da kojekakvi opštinski službenici iz tih naći zemalja dolaze ovde i kroje sudbinu milionima a kod kuće su bili nule- han na primer! Dokle ide naša glupost i naivnost ili neznanje to je žalosno. Za malo vlasti i novca prodaju svoje države i narode u roblje. To je veleizdaja na delu u svim bivšim republika sfrj a i drugde gde živi pravoslavnog živalj (bugarske Rumunija Ukrajina grcka. ...)

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija