• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.12.2015

12:02

VREME ČUDA U CRNOJ GORI: U nekadašnjem komunističkom bastionu danas samo 1,3 odsto ateista!

Balkan

VREME ČUDA U CRNOJ GORI: U nekadašnjem komunističkom bastionu danas samo 1,3 odsto ateista!

Podeli vest

Prema podacima Zavoda za statistiku MONSTAT u Crnoj Gori je samo 7.600 ateista, odnosno svega oko 1,5 odsto

 

Statistika MONSTAT-a u poslednjih 30 godina pokazuje da se broj ateista u Crnoj Gori kreće do 1,5 odsto, što predstavlja bolji trend u odnosu na doba komunizma, kada je trećina stanovništva negirala postojanje Boga.

Protojerej Predrag Šćepanović, diplomirani ekonomista i master teologije, kaže da se 1953. godine, prema podacima kojima on raspolaže, 63,7 odsto stanovnika Podgorice, tadašnjeg Titograda, izjasnilo da su ateisti, dok je u Crnoj Gori bilo 33 procenta nevernika, što je najviše od svih gradova i republika bivše SFRJ.

Na pitanje gde vidi razloge za pojavu ateizma, Šćepanović za podgorički Dan kaže da je u pitanju vid pomodarstva i nesnalaženja u svetu.

- Ljudi zaboravljaju duhovne vrednosti ljubav, mir i mirnu savest, pa potežu za materijalnim bogatstvima, koja im na duže staze ne mogu doneti sreću i ispunjenje - rekao je Šćepanović.

(VIDEO) ANTI NATO PROTEST U PODGORICI: Skandiralo se "Kosovo je srce Srbije" i klicalo Putinu!

Podsećajući na reči Dostojevskog da nema čoveka koji "veruje u ništa", Šćepanović kaže da svako biće teži ljubavi, a tražeći ljubav, "mi, svesno ili nesvesno, tražimo Boga".

- Neko ga nađe, a neko ko traži logične dokaze ne nađe, jer se Bog nikom ne nameće, već stoji na vratima od ljudskih srca i čeka da mu ih dobrovoljno otvorimo. Bog ne ulazi u ljudska srca silom jer poštuje zakon ljudske slobode - kaže Šćepanović.

On smatra da bi u eri naglašenih ljudskih prava i raznih vidova diskriminacija trebalo usvojiti pravilo da se ne sme reći: nema Boga, već nemam Boga.

CRNOGORSKA BRUKA: Sprečeno da trg u Murinu nosi ime po žrtvama NATO bombardovanja!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Јадна је таква вера - која се одрекла Косова и направила Раскол у Цркви, јадна је таква вера, без скромности и без аскетизма, где попови возе Аудије и БМВ-ејце последње герерације (свратите до Острога..!!) где је Бог само "комерцијала"...да се нагоји "Мирашева братија" потпомогнута Миловим парама и "ВЕРОМ У Антихришћански ХЕДОНИЗАМ" којим се окренуше, и разврату сваке врсте...Зато одрекоше и Косова и Светосавља, зарад Власти одрекоше и Српства и Части..! О Јунаштву и Чојству - неком другом приликом.?

Petar Pan

pre 8 godina

Sad je sve jasno. U Crnoj Gori dakle ima ukupno 7.600 Montenegrina jer oni ne veruju ni u sta osim u Don Mila a on je ipak jos ziv pa jos uvek nije uputno stvarati religiju MILOizam (kao podvrstu NATOizma). Posto NATO projekat ,, CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA" nije uspeo, proizilazi da su ostalih 98,50 % Srbi i Crnogorci koji su vernici SPC kao i Siptari i Bosnjaci koji su muslimani... Ako neko moze da zamisli montenegrinsko plemstvo kako se moli u SRPSKOJ pravoslavnoj crkvi onda ova moja ,,statistika,, nije dobra ali ako ne moze, jasno je, Montenegrina ima celih 1,50% ...

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija