• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

18.12.2015

10:19

KRITIČNO U SARAJEVU Zagađena magla progutala grad, potrebne zaštitne maske

Balkan

KRITIČNO U SARAJEVU Zagađena magla progutala grad, potrebne zaštitne maske

Podeli vest

Zagađenje vazduha u Sarajevu dostiglo je kritične razmere pa su kantonalne vlasti proglasile drugi stepen upozorenja i savetovale građane da što manje borave na otvorenom, ili da pri izlasku napolje koriste zaštitne maske.

Operativni štaba Kantona Sarajevo potvrdio je juče u popodnevnim satima opasno povećanje koncentracije čestica prašine u vazduhu, što predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje, preneli su lokalni mediji.

Automatske stanice za kontrolu kvaliteta vazduha već su u sredu registrovale koncentraciju čestica prašine veću od 300 mikrograma po kubnom metru. Prema standardima Evropske unije, štetnom po zdravlje smatra se svaka koncentracija prašine veća od 25 mikrograma.

Kantonalne vlasti su zato proglasile drugi stepen interventnih mera, odnosno mera upozorenja.

Naloženo je da sva postrojenja koja za grejanje koriste kruta goriva i teška ulja smanje kapacitet rada.

Policiji je naloženo da iz saobraćaja isključi sva vozila koja imaju motore ispod nivoa Euro III, kao i da preduzme mera kojima bi se ubrzao protok vozila kroz grad.

Apeluje se na građane da svedu na minimum kretanje i zadržavanje na otvorenom u ovom razdoblju, a naročito ugrožene kategorije poput trudnica, dece, starijih osoba te hronični bolesnici. Pri eventualnom boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu zaštitnih maski - saopšteno je iz kantonalne vlade. Sarajlijama se takođe preporučuje da manje puše.

Sarajevske kotlina je već duže od dve nedelje prekrivena maglom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija