• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

29.12.2015

13:54

POVAMPIRENJE USTAŠTVA NA VELIKA VRATA! Hrvati vraćaju Saboru naziv iz NDH!

Balkan

POVAMPIRENJE USTAŠTVA NA VELIKA VRATA! Hrvati vraćaju Saboru naziv iz NDH!

Podeli vest

Željko Rajner, novi predsednik hrvatskog parlamenta, traži da se to telo preimenuje u Hrvatski državni sabor - naziv koji je važio u vreme ustaške NDH.

 

 

Rajner je u svom prvom govoru pred novim skupštinskim sastavom zahvalio svima koji su glasali za njega, ali i prvom predsedniku Franji Tuđmanu.

SNP: Vraćanje ustaškog imena saboru - povampirenje fašizma 

rpska narodna partija danas je najoštrije osudila nameru hrvatskih zvaničnika da Hrvatski sabor ponovo dobije ime "Hrvatski državni sabor", kakvo je imao u doba ustaške "Nezavisne Države Hrvatske" koja je počinila najveći genocid nad Srbima u prošlom veku.
SNP insistira da predstavnici Srbije pred najvišim međunarodnim institucijama zahtevaju stavljanje na dnevni red tog najnovijeg, "očiglednog primera povampirenja fašizma i nacizma pod okriljem Republike Hrvatske, kao jedne od članica Evropske unije".
- Podsećamo da je prvo zasedanje ''Hrvatskoga državnoga sabora'' početkom 1942. godine otvorio ratni zločinac Ante Pavelić koji se, za takozvanu obnovu hrvatske države, direktno zahvalio ''snazi oružja hrvatskih saveznika i prijatelja'' - nacističke Nemačke i fašističke Italije - stoji u saopštenju.
- Strah ono malo Srba u Hrvatskoj koji su preživeli genocid i etnička čišćenja četrdesetih i devedesetih godina 20. veka tim je veći, zato što se hrvatski parlament, nekoliko godina, zvao ''Hrvatskim državnim saborom'' i u vreme Tuđmana, a novi predsednik Sabora se upravo Tuđmanu zahvalio za "utemeljenje sadašnje hrvatske države - navodi SNP.

- Želeo bih da zahvalim i onima koji nisu glasali za mene jer to pokazuje da je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj svako bez straha, u kojem smo toliko dugo živeli, može da iskaže svoje mišljenje čak i ako se ono ne slaže sa mišljenjem većine. To je postignuće na kojem moramo biti zahvalni utemeljiteljima moderne hrvatske države pod vođstvom doktora Franje Tuđmana - poručio je Rajner.

On je dalje zahvalio i hrvatskim ratnim veteranima koji su, kako je rekao, „ginuli za takvu slobodu":

- Njih 15.000 hrabrih branitelja koji su u domovinskom ratu braneći nas od agresije dali svoje živote, ali i svima koji su preživeli - dodao je novi predsedavajući.

Hrvatski sabor je to ime nosio i od 1997. do 2001. godine. U vreme NDH bio je simbolična institucija reprezentativnog karaktera, a osnovana je odlukom Ante Pavelića.

U daljem govoru, Rajner je najavio kako će tražiti da se Saboru vrati ime koje je Nezavisna Država Hrvatska 1942. godine dala tadašnjem simboličnom skupštinskom telu.

- Cilj i obaveza svih nas je da ovaj Hrvatski državni sabor - da, dobro ste čuli, planiram da predložim da se on ponovo tako zove kad se za to stvore uslovi - bude mesto kulture dijaloga. Sabor mora biti lučonoša domoljublja, hrvatskog jezika i kulture - rekao je Rajner i dodao da Sabor takođe mora garantovati prava manjinama koje sede za njegovim klupama.

Među pozvanima da juče prisustvuju sednici Sabora bio je i hrvatski političar Tomislav Merčep, koji je optužen za ratne zločine nad srpskim civilima tokom građanskog rata. Dan ranije je Centar za suočavanje sa prošlošću "Documenta" pozvao poslanike da se distanciraju od ratnih zločina i osude Merčepovo prisustvo. Merčep se tereti da je lično kao zapovednik paravojne formacije naredio zarobljavanja, mučenja i ubijanja srpskih civila.

Bivši premijer Zoran Milanović rekao je juče da Hrvatska u demokratskom smislu nikada nije bila na nižoj tački te da državu vodi kriminalna, proustaška koalicija.

 

EVO ŠTA JE ĆERKA ANTE PAVELIĆA GOVORILA O SRBIMA: Lično nemam ništa protiv njih, ali...

ZIG HAJL U ZAGREBU: Sukob profašista i protivnika mise za Antu Pavelića!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Filip

pre 8 godina

Pre neki dan su u sred Zagreba odrzali misu "za rehabilitaciju Ante Pavelica"!?!

lela

pre 8 godina

koja rehabilitacija,pa nije mu se nikada sudilo,zločinac je živio na slobodi kao ugledni građanin Argentine,pa španije,umro prirodnom smrću sa obilježenim grobom da mu umni zlikovci mogu posjećivati grob

Milos

pre 8 godina

Bili su i ostali ustaše. Uvek! Pitanje je samo koliko su smeli da se eksponiraju. Sa porastom uticaja nacizma u EU, ustaše su osetile za je ponovo vreme da obuku pažljivo očuvanu uniformu svojih predaka. Sramota za EU!\n

Mitar

pre 8 godina

Evropa je svesna da hrvati ništa po pitanju deustašizacija nije izvršila po završetku Drugog svetskog rata a devedesetih je to počela i da ispoljam previše javno kao što to radi i dan danas...

pro

pre 8 godina

sta ste vi narrabili sa cetnicama isto delicate ih ko heroje

posmatrac sa severa

pre 8 godina

Ti bas umes da nas nasmejes. Ustase su fasisticki pokret a cetnici kraljeva vojska kraljevine Jugoslavije koju je austrougarski vanbracni princ proglasio izdajnickom jer je po svaku cenu zeleo da bude car, te je tako u liku vatrenog komunista sam sebe ustolicio za dozivotnog cara Srba, Hrvata, Slovenaca i ostalih naroda u SFRJ. Djavo da vas nosi za drugo i niste. Istine radi, postojao je i unutar regularne kraljeve vojske jedan deo nezadovoljnih na podrucju NDH-a i BiH koji je na ustasko balijska klanja i zlocine odgovorio slicnom merom ali u mnogo manjem obsegu za sta su bili i kaznjeni. Vama u lipoj vasoj zelim srecnu 2016 i da vas Bog da duplo onoliko koliko ste cinili i zeleli Srpskom narodu.

Pavle

pre 8 godina

Šta dalje govoriti da po završetku Drugog svetskog rata Hrvati su Nemce dočekali sa cvećem toliko o tome kakav su oni narod..

Saša

pre 8 godina

Sve više liče na one iste hrvate tokom Drugog svetskog rata, tuga..

Dragomir

pre 8 godina

Хајде да не гледамо преко плота шта се дешава су Хрватској?Овде коментаришемо шта се тамо дешава а они то исто коментирају о догађајима у Србији.Није баш пријатно читати колико нас понижавају јер су тамошње србе натерали да прво војска утекне а после тек је народ утекао.Пошто ми срби из Србије нисмо имали своје господаре већ црногорце и босанске србе није баш пријатно читати понижавање наше Србије од стране хрватских коментатора у њиховим новинама.Да смо се ми срби из Србије питали словенце би смо са музиком испратили из Југославије.Са Хрватском би смо се очас договорили да буду у својим границама али све нас је зезнуо сан ,,о веееееликој Србији,,?А да брука буде веће КОЛИКО ХРВАТСКИХ ФИРМИ ИМА У ВОЈВОДИНИ ИЛИ СРБИЈИ?

Hrvat

pre 8 godina

Ne moze te vi da ne gledate u nase dvoriste jel opterecne o nama Hrvatima.Ljubomorni ste na nas sto mi imano bolju drzavu uredeniju bolje zaradujemo od vas i sve

Bojan

pre 8 godina

Ma ustaše se nisu promenile nikada, fašisti pravi, koliko je samo Srba nastradalo zbog toga i opet niko ništa da preduzme.

Goran

pre 8 godina

Ja se bojim da nije povampiren već da je uvek postojao. Hrvatska je najproblematičnija zemlja u regionu zbog ogromnog prisustva fašizma.

Lala iz Banata

pre 8 godina

После сабраних дела, Анте Старчевића,АнтеПавелића и Анте Готовине и Хрватска је стала у ред - "АНТЕФАШИСТИЧКИХ" земаља...?! А шта се друго - могло очекивати...?... Генеза развоја ....исте идеје...!

HRVAT

pre 8 godina

Bit ce Hrvatski Drzavni Sabor i amen...kako Ustase kazu....i sta cemo sad???\n

nenad

pre 8 godina

A sto smo mi to bolji.Cica Draza jucer danas Nedic po ljoticevci i jos mnogo toga vise!vojvoda cetnicki bese ministar kulture g.Djordjevic zvani Corba koji ima video klip gde porucuje Pazi pazi Mujo ubitcu te ja,znasli onu nasu stize vojvoda itd.Dali smete da objavite komentar ili ste Kurir?

Tričko

pre 8 godina

A EU ih podržava, šta li? Svakako nije osudila njihovo ponašanje! Jel to znači da i oni zastupaju takve vrednosti, fašizam i ustaštvo?

Petar Lalić

pre 8 godina

Pozivaju ratnog zločinca na sednicu, slave Pavelića kao junaka. Strašno je šta sve rade. Nikada oni neće biti normalna demokratala država, ogrezli su u ustaštvo previše!!!

Milenica

pre 8 godina

Srbija i treba da pokrene ovo pitanje pred međunarodnim institucijama! NDH je kriva za toliko zločina nad Srbima. Kakvu to poruku šalju Srbima koji su tamo ostali? Da treba da pobegnu odatle pre nego što se istorija ponovi?

Hrvat

pre 8 godina

Ma kaka ndh to je velikosrbska izmisljotina da bi mogle da pljacka Hr

Teodor

pre 8 godina

I u ovakvu Evropu mi srljamo? Pa sta reci na ovo? Ja ne znam ko normalan zeli da udje u EU..Sigurno Hrvati imaju podrsku ostalih clanica...

Mirjana

pre 8 godina

Slazem se sa "rpskom narodnom partijom" hehe Realno, sta smo drugo mogli i da ocekujemo od Hrvata..

marko

pre 8 godina

Debilni hrvati, a jos debilnija evropska uniju u koju ova debilna vlast srlja..

Biljana

pre 8 godina

EU ce podrzati preimenovanje garant, jer se radi protiv Srbije!

bole

pre 8 godina

Jos malo pa ce i Hitera da okace na zid, da bi se uvukli u Nemacku G...u

Izbori 2024

Vesti

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!
Politika

Važno je da se čula istina! Maja Gojković: Podrška predsedniku Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u SB UN!

Dajem punu podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji se argumentovano i hrabro borio za interese Srbije u Savetu bezbednosti UN, najvišem forumu svetske politike. Naša zemlja je u prethodnom periodu suočena sa izuzetno teškim pitanjima samo zbog posvećenosti slobodoljubivoj i samostalnoj politici i zbog apsolutne odlučnosti da odbrani interese svoje države i naroda, koji je izložen najvećim izazovima decenijama unazad.

23.04.2024

09:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20