• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

02.02.2016

15:30

(VIDEO) HIT! Muzej javnih nabavki u Banjaluci! EKSPONAT I PEPELJARA OD 650 EVRA!

Balkan

(VIDEO) HIT! Muzej javnih nabavki u Banjaluci! EKSPONAT I PEPELJARA OD 650 EVRA!

Podeli vest

Banjaluci je danas u organizaciji USAID-a i pet nevladinih organizacija otvoren Muzej javnih nabavki, odnosno izložba eksponata o zloupotrebama u procesu javnih nabavki širom BiH


Simbolični Muzej javnih nabavki sadrži eksponate poput obične pepeljare, koja je prilikom opremanja nove zgrade Vlade Republike Srpske plaćena 1.293 maraka (oko 650 evra), ili kante za otpatke plaćene 1.733 marke (oko 860 evra).

Izložena je i boca alkohola, jer je Javna ustanova za predškolsko obrazovanje u Banjaluci direktnom pogodbom nabavljala potrepštine za vrtiće 360 puta skuplje nego što koštaju, a medju njima i 666 litara alkohola.

Jedan prosečan ručak Vlada Unsko-sanskog kantona platila je 230 maraka.

Izložena automobilska guma svedoči o gumama koje su za godinu dana nabavljene za vozila državnih institucija i plaćene više od milion maraka.

Jedan od eksponata je i komad asfalta, koji košta 2.111 maraka po kvadratnom metru.

screenshot



Cilj izložbe je, kako je naveo, da se obični građani uključe u diskusiju o Zakonu u javnim nabavkama. Upitan koji je eksponat najsramniji, on je rekao da je na to pitanje vrlo teško odgovoriti, jer svaki komad ima svoju priču.

- Svaki izložak je ovde zato što nije izvršena javna nabavka… Na bazi komentara sa Fejsbuka, javnost je najviše komentarisala nabavku alkoholnih pića u jednom obdaništu - dodao je Dafi.

Pet NVO iz BiH (Udruženje gradjana Tender, Account, Fond otvoreno društvo, TI BiH i Udruženje poslodavaca) pripremilo je 18 amandmana koji bi proces javnih nabavki učinili transparentnijim i manje podložnim korupciji.

screenshot



BiH godišnje kroz zloupotrebe u javnim nabavkama izgubi oko milijardu maraka.

- Nema političke volje da se rješe slučajevi korupcije u procesu javnih nabavki i cilj ove izložbe je da se podigne svest građana i izvršiti pritisak na institucije kako bi se usvojila legistativu koja će biti antikoruptivna - naveo je predstavnik Tendera Igor Vukajlović.

Izloženi eksponati nisu nepoznati javnosti i sve informacije o njima navedene su u revizorskim izveštajima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Todor

pre 8 godina

Koje blagostanje u RS-u! Mozes da krades do mile volje. Dok se u BiH-RS-u dogovore koji je nivo sudske vlasti nadlezan za procesuiranje ovakvih lopovluka lepo mozes da se obogatis.

Cole5

pre 8 godina

Pitam se, pitam zasto ovaj muzej javnih nabavki nije otvoen u Sarajevu ili u Mostaru vec u Banjaluci, zeli li se ovim pokazati kako je samo Republika Srpska korumpirana a muslimanski i hrvatski delovi federacije su posteni tamo nema korupcije tamo tece mled i mleko.... Jos jedan pritisak na Republiku Srpsku jer Ameri nisu uspeli u nameri da stvore unitarnu Bosnu u kojoj bi Izedbegovic vedrio i oblacio i iz kojeg bi Ameri po Evropi slali vehabije u teroristicke napade pa nisu badava vratili onog teroristu iz Jemena sto je bio u zatvoru u bazi Gvatanamo u Sarajevo, verovatno ima zadatak da obucava vehabije u Maoci kako se rukuje eksplozivom....

parezanin momir

pre 8 godina

Jos jedan dokaz da se u republici srpskoj zivi solidno.Danas tkz. opozicija udarila lazima na predsednika republike jer zele vlast na silu.Mozda su i stranci umjesani ali trebaju cvrsti dokazi.Bosic je platio kaznu i to ne malu za vrijedjanje predsednika a boga mi ce i ovi tkz.opozicia jer u lazi su kratke noge.Nadam se na izborima ...Ako g.Kusturica uzme stvar u svoje ruke Dubrovnik ce opet biti predgradje Trebinja.Amin.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija