• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr/informer.rs

08.02.2016

14:03

ŠTA LI TEK NAMA PRODAJU? Kvalitet hrane zavisi od toga za koje zemlje EU je namenjen!

Balkan

ŠTA LI TEK NAMA PRODAJU? Kvalitet hrane zavisi od toga za koje zemlje EU je namenjen!

Podeli vest

Istraživanja evropskih nadležnih institucija pokazala da proizvođači ne šalju isti kvalitet hrane u "staru" i "novu" EU

- Riblji štapići u Danskoj, kako se navodi, imaju sedam posto više ribe nego u Češkoj. Čokoladni namazi su masniji i pretrpaniji šećerom, u mesnim proizvodima je “piletina umesto svinjetine, ekstra devičansko maslinovo ulje pomešano je s drugim rafiniranim masnoćama, a konzerva tunjevine s manjim delom ribe košta gotovo dva puta više nego “originalna - piše  zagrebački Jutarnji list.

Poražavajuće je, kako se navodi, to što rezultati brojnih evropskih istraživanja o uporednom kvalitetu proizvoda koji nedvosmisleno dokazuju ono na što se potrošači već godinama žale: proizvođači ne šalju proizvode iste kvalitete u zemlje “stare” članice Evropske unije kao u nove, poput Bugarske, Rumunije i - Hrvatske.

ZAKON NA KOJI SE ČEKALO 22 GODINE: Stop dečjoj hrani punoj šećera!

EVO KAKO NAS VARA HRVATSKA "ATLANTIK GRUPA" Cena GRATIS "Smokija" je 4,49 dinara!

Istraživanja su uglavnom obuhvatila brendove proizvoda najvećih svetskih proizvođača robe široke potrošnje, poput gaziranih pića, namaza, konzervi, sokova... Stoga je Hrvatska agencija za hranu odlučila da sprovede opsežno istraživanje o kvalitetu prehrambenih proizvoda. Tako će se uporediti između dvadeset i trideset jednakih proizvoda kupljenih u Nemačkoj i Hrvatskoj.

Nemačka je, kao razvijena zemlja Zapadne Evrope, uzeta kao ogledni primerak, jer je tamo dokazan kvalitet proizvoda. No, već sad gotovo da nema sumnje kako će rezultati istraživanja pokazati da u Hrvatskoj jednak proizvod nema istu kvalitetu kao u Nemačkoj.

EVO KAKO NAS SVE VARAJU ZA VREME POSTA! Biljni kačkavalji lažni, peciva sa jajima, a bombone imaju govedinu!

Istraživanje se radi na inicijativu Biljane Borzan, hrvatske zastupnice u Evropskom parlamentu, koja kaže kako će projekat finansirati Evropska unija.

- To je vrlo opsežno i vrlo skupo istraživanje koje će potrajati, no dobit ćemo rezultate o kvalitetu proizvoda koje kupujemo. Potrošači se duže žale da je proizvod iste marke kupljen u zemljama tzv. Zapadne Evrope boljeg ukusa i kvalitetniji nego u domaćim trgovinama. Cilj nam je da izbvršimo pritisak na Evropsku komisiju da se to zakonima reguliše. U temeljnim dokumentima EU nalaze se jednakost i ravnopravnost svih građana EU - kaže Borzan.

Evropska komisija na slične je upite dosad odgovarala kako su svi ti proizvodi zdravstveno ispravni. U to nema sumnje, vodeći brendovi ne bi si smeli dopustiti plasiranje potencijalno opasnih proizvoda. Međutim, kada je kvalitet u pitanju, odstupanja su velika. Istraživanje sprovedeno u Češkoj tako je pokazalo kako je od svih uzetih uzoraka prehrambenih proizvoda njih čak 35 posto bilo drugačije, slabijeg kvaliteta nego u zemljama starim članicama EU.

KAKO ZAŠTITITI POTROŠAČE? Novim zakonom o oglašavanju REKLAMA POSTAJE GARANCIJA!

Posebno iznenađuje što su proizvodi slabijeg kvaliteta u većini slučajeva u Češkoj bili skuplji nego originalni proizvod u razvijenoj zemlji.

Kupci, drugim rečima, skuplje plaćaju lošiju hranu. U nekim slučajevima to bi otišlo toliko daleko da je u boci poznatog ledenog čaja bilo čak 40 posto manje ekstrakta čaja nego u Nemačkoj, a cena je bila viša.

- Proizvođači znaju da kažu da je po "lokalnom ukusu" pa u neke zemlje plasiraju masniji proizvod jer 'građani' tako vole. No, da je reč o besmislici pokazuje to što nikada nisu sprovedena takva istraživanja o lokalnim navikama koja bi im omogućila da tako razmišljaju - rekla je Borzan.

PRAVE NAS LUDIM! "Perutnina Ptuj" prodaje "prirodne" pileće salame sa čak 4 ADITIVA I SAMO 10% MESA prve kategorije!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija