• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.02.2016

17:05

ĐUKANOVIĆ: Članstvo u NATO izvodi Crnu Goru iz balkanskog bespuća

Balkan

ĐUKANOVIĆ: Članstvo u NATO izvodi Crnu Goru iz balkanskog bespuća

Podeli vest

Premijer Crne Gore Milo Ðukanović smatra da poziv za članstvo Crnoj Gori u NATO predstavlja krunu reformskih napora njegove vlade od proglašenja nezavisnosti do danas

- To vidimo kao istorijsku prekretnicu, u smislu odluke o pripadnosti jednom novom sistemu vrednosti - sistemu vrednosti evroatlantske zajednice. Takođe, mislimo da je to važan zamah daljem unapređenju stabilnosti i razvoja regiona Zapadnog Balkana - rekao je Ðukanović u intervjuu Radiju Dojče vele. 

On je podsetio da od 2008. godine, kada su Hrvatska i Albanija ušle u NATO, nije bilo prijema novih članica, a da je evropska perspektiva balkanskih zemalja bila "zamagljena". 

- Naravno, tu okolnost su koristili protivnici NATO i Evropske unije. Oni su pokušavali da u zapadnobalkanskim zemljama ožive neke iluzije o mogućim alternativama evropskoj i evroatlantskoj integraciji - rekao je Ðukanović.

MILO NE ZNA ZA PORAZ: Očekivao sam da Vlada dobije poverenje!

Komentarišući činjenicu da i u Crnoj Gori ima protivnika ulasku u NATO, posebno u redovima opozicije, on je potrvrdio da je crnogorsko društvo veoma podeljeno.

CRNA GORA: 47,3 odsto građana za ulazak u NATO

Po njemu, ulasku u NATO protive se isti oni koji su bili protiv nezavisnosti od Srbije na referendumu 2006. godine.

- Mi smo pre referenduma govorili da želimo nezavisnost da bi išli putem Evrope i evroatlantske zajednice. Naši konkurenti su nam nudili da se zadržimo na balkanskim bespućima - kazao je crnogorski premijer.

NEKA NAROD KAŽE: Rusija predlaže referendum za ulazak Crne Gore u NATO

Ipak, kako je dodao, to se malo promenilo i danas je proevropski pokret u Crnoj Gori jači nego što je bio pokret za nezavisnost 2006. 

Kada je reč o problemima poput vladavine prava i korupcije, Ðukanović priznaje da postoji percepcija da su u Crnoj Gori problemi veći nego drugde a za to krivi nekadašnji Miloševićev režim i sadašnju opoziciju, koja je, po njemu, ostala "dosledna Miloševićevim idejama." 

KOMANDANT NATO ZA EVROPU: Crna Gora može veoma brzo da postane naša članica!


- Ja ne mislim da bi nas Evropa pustila tako duboko u pregovarački proces, niti bi nas NATO pozvao, da smo mi onakvi kakvim nas je slikao Milošević - rekao je Ðukanović.

Osvrćući se na migrantsku krizu koja je do sada zaobišla njegovu zemlju, on je rekao da Crna Gora "pažljivo prati sve što se događa." 

MILO O ULASKU U NATO PAKT: Ustav ne propisuje odluku o referendumu, ali ga ne zabranjuje!

- Potpuno smo mobilisali sve strukture da budemo spremni za eventualnu promenu rute. I naravno da ćemo u potpunosti slediti ono što će biti politika zemalja-članica EU i zemalja iz našeg regiona - rekao je on.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miša Zemun

pre 8 godina

Crnogorci su oduvek mislii da su viša rasa u odnosu na srbe pa im je životni cilj bio da i u Srbiji u svemu budu glavni. U tom smislu srećan im put u NATO, ali NATO nije Srbija koja sve bratski oprašta pa će na kraju biti manji od makovog zrna i tu svoju ponižavajuću poziciju će još debelo platiti!

Lala iz Banata

pre 8 godina

Као чланица НАТО...Црна Гора ће морати да ратује против Русије уколико дође до рата...и Са ТУрцима раме уз Раме - против Срба.. Са Тачијем криминалцем...браниће Приштину од Антитерористичке Коалиције коју предводи Русија...а која ће се после Сирије "селити" на Балкан... само напред Црногорци...дедови вам се у гробу преврћу а живи очеви - пљуваће по Вама -.ако се вратите из боја - са главом на раменима...! Ратујте за "приватника" Мила... који ће Вас продати (ако већ и није) он се нафатирао да може самостално у Швајцарској да настави - угодан живот...Од Ваших пара и свог криминала....

Shedow

pre 8 godina

E,jado samo se nameces nato-u nebili svoje dupe spasio jer znas da kad se njima suprostavis nema te za dva meseca vise jer o tebi i tvojim mutnim poslovima imaju dosije koji jado ni Fap ne moze da povuce,ali veruj mi tek onda ce da nestanete i kao da niste ni bili,jer ko sa djavolom tikve sadi,dalje znas i sam......

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17