• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

23.02.2016

19:16

SARAJEVO SPREMA HAOS?! Presuda Karadžiću biće okidač za napad na RS!

Balkan

SARAJEVO SPREMA HAOS?! Presuda Karadžiću biće okidač za napad na RS!

Podeli vest

Presuda Haškog tribunala protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, koja je najavljena za 24. mart, izazvaće salvu reagovanja u celoj BiH, a pre svega na relaciji Banjaluka-Sarajevo. Tim povodom u Sarajevu se već uveliko sprema nezapamćena histerija i politička kampanja koja će za krajnji cilj imati - žestoke zahteve za ukidanje Republike Srpske...

U slučaju da Karadžić bude osuđen, a sudeći po dosadašnjoj praksi Haškog tribunala i presudama brojnim nižerangiranim civilnim i vojnim funkcionerima RS, presuda prvom predsedniku Srpske biće drastična, sarajevski mediji i bošnjačke političke partije to će dočekati sa nezapamćenom euforijom.

Politički analitičari i predstavnici političkih partija u Srpskoj kažu da mediji u BiH Radovana Karadžića nazivaju zločincem još od 1992. godine, ističući da će bilo kakva osuđujuća presuda predstavljati pravi okidač za nove napade na RS i pozive na njeno ukidanje.

(VIDEO) KARADŽIĆ PAO ZA DLAKU! Otkriveno kako je zapravo uhapšen lider bosanskih Srba!

Prema tvrdnjama naših sagovornika, ne treba apsolutno sumnjati u to da će celokupna politička Baščaršija i sarajevska javnost ponavljati mantru o RS kao genocidnoj tvorevini utemeljenoj na zločinima i žrtvama. Moguće je da odu i korak dalje, pa da politička vrhuška iz Sarajeva najprije pokrene incijativu za ukidanje imena Srpske.

Profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka Đorđe Vuković očekuje da će se posle presude Radovanu Karadžića, kakva god bila, normalni ljudi u Sarajevu i Federaciji BiH ponašati normalno, potpuno svesni da sudbina BiH zavisi od životnih odluka koje se donose u Sarajevu i Banjaluci, a ne u Hagu.

Karadžiću, Mladiću i celoj njihovoj generaciji političara, oficira, intelektualaca i manje-više svih Srba koji su devedesete protrajali u BiH, Sarajevo je presudu odredilo već 1992. godine, mnogo pre Srebrenice

Đorđe Vuković

 

- Kakva god bile presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, one neće odrediti krivicu i karakter rata u nacionalnim svestima i kulturi pamćenja, koje su jedine i neosporne sudije. Karadžiću, Mladiću i celoj njihovoj generaciji političara, oficira, intelektualaca i manje-više svih Srba koji su devedesete protrajali u BiH, Sarajevo je presudu odredilo već 1992. godine, mnogo pre Srebrenice, Tomašice i ostalih strašnih događaja iz minulog građanskog rata - kaže Vuković za Novosti. 

On dodaje da je Sarajevo dokazalo šta misli o zajedničkoj prošlosti i budućnosti i kada je u Hagu presuđivano Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, Rasimu Deliću i Naseru Oriću, ali i mnogo pre toga, kada je proglašavalo nezavisnost bez volje srpskog naroda, kada je aplauzima ili ćutke posmatralo kako Kazani gutaju njegove stanovnike, kako Juka Prazina i dvojica Ćela dele pravdu, kako padaju golobradi i nenaoružani mladići u koloni koja zauvek napušta njihov grad.

HAG: Presuda Radovanu Karadžiću 24. marta!

- Takvo Sarajevo je 9. januara uputilo hiljade "čestitki" Republici Srpskoj, srpskom narodu u BiH i Dejtonskom sporazumu, prepunih mržnje, ratnih pokliča i šovinističke histerije. Takvo Sarajevo će i presudu Radovanu Karadžiću uzeti kao povod da po ko zna koji put ponovi da ne prihvata postojanje Republike Srpske, da se ne može smiriti sve dok postoji Dejtonski sporazum, a plašim se, i bilo kakva politička i kulturna autonomija srpskog naroda u BiH - kaže Vuković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
nato naci znalci

pre 8 godina

Игледа се бош-нацистима "диже" још само медијска пропаганда ... Зато су босанчице нагрнуле да  долазе преко Дрине за СВЕ што је ДОБРО ... n

SasaV

pre 8 godina

Srpski narod je svojim zivotima i zrtvama platio stvaranje Republike Srpske i ako ima casnih i postenih politicara prevashodno mislim na prostore BiH nece ciniti nista cime bi se stideli ili kajali,srpski stideli a muslimansko hrvatski kajali.Radovan Karadzic nije pocinio ono sto mu se stavlja na teret ali srbi pravdu u haskom kazamatu imati i docekati nece.Muslimani neka se uzmu u pamet njihovog zuluma je bilo dosta,bolje da budemo dobre komsije nego da se gledamo ponovo preko nisana.

alija

pre 8 godina

porediti kazane gde su ubijene desetine sa tomasicom i srebrenicom gde su pogubljene hiljade pateticno

kutuzov

pre 8 godina

Ukinite Republiku Srpsku i eto opet rata u Bosni u ovom veku(tako se pokazala svaka nepravedna podela).\n

Tralala

pre 8 godina

E pa tako je to kad na vreme ne završiš stvari!!!

Danielle

pre 8 godina

Ja sam Italijan i zahvaljujuci vama Srbima ja znam vas jezik, znajte ko vas bude ponovo napao dosta Italijana ce vam priteci u pomoc znamo celu istoriju na Balkanu. Znamo da su Hrvati pokatoliceni Srbi znamo da su takozvani Bosnjaci poturceni Srbi. Vi Srbi odnosno Hriscanski Pravoslavci vi ste branili Hriscanstvo od muslimanskog fanatizma. Jedva cekamo da ponovo dodjemo da pomognemo braci Srbima !!!

madzar

pre 8 godina

Nece biti nista.Samo vi huskajte kao 90-91 jer novine se ose prodaju kada nema rata huskanja lazi i petljavine.Danas 30 posto gradjana Srbije i Kosova ne zna pravi pocetak rata na fudbalskim utakmicama namestena uvertira za gradjansko verski rat i bucanje drzave kako su ONI u ZB i BG hteli.

slavi

pre 8 godina

ponovo ce se obogatiti pojedini mesetari iz belog sveta tako sto ce uzimati pare od bosanskih vlasti o ukidanju SRBSKE I promovisanju kojekakvih sudova I propagandne masinerije ali ce sve to pasti u vodu jer glavnu odluku ce donjeti RUSIJA I SAD . Mislim da ce potrajati pritisak na Republiku Srbsku ali sve je to uzalud posto je svima jasno sta hoce vlast u tz BOSNI a to je stvaranje islamske drzave a to nece moci.VELIKI POZDRAV ZA SVE GRADANE RS.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17