• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

25.02.2016

17:37

KUPUJU HELIKOPTERE! Vojska Crne Gore prodaje četiri mlaznjaka i tri školska aviona!

Balkan

KUPUJU HELIKOPTERE! Vojska Crne Gore prodaje četiri mlaznjaka i tri školska aviona!

Podeli vest

Vojska Crne Gore će prodati četiri mlazna aviona G-4 "Super Galeb", tri laka školska aviona UTVA-75, jedan simulator leta za avion G-4 i značajnu količinu rezervnih dlova, opreme, motora i alata za njihovo održavanje, izjavio je komandant Vazduhoplovstva pukovnik Živko Pejović

Pejović je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade rekao da je ukupna cena aviona i prateće opreme nešto preko 15 miliona evra.

- Strategijskim pregledom odbrane Crne Gore, iskazano je opredeljenje Ministarstva odbrane da Ratno vazduhoplovstvo Crne Gore razvija helikopterske snage, a da se suverenitet nad vazduhšnim prostorom obezbedi kroz izgradnju održivog sistema kontrole, nadzora i zaštite vazdušnog prostora zajedno sa partnerima i saveznicima - izjavio je Pejović.

Procenjeno je da zadržavanje tih vazduhoplova nije racionalno s obzirom na njihove mogućnosti, troškove obuke, eksploatacije, održavanja aviona i naoružanja kao i ograničen vek upotrebe. Ujedno je odlučeno da se suverenitet nad vazdušnim prostorom obezbedi kroz održivu izgradnju sistema kontrole, nadzora i zaštite vazdušnog prostora zajedno sa partnerima i saveznicima, objasnio je Pejović.

Odluka o prodaji aviona opravdana je i time što na tržištu još postoji interesovanje za avione G-4 i Utva-75 kao i njihove rezervne delove, alate i opremu.

Na konferenciji je rečeno da će sredstva koja bi se dobila prodajom svega navedenog upotrebila u cilju nabavke novih srednjih višenamenskih helikoptera koje Crna Gora danas ne poseduje i za kojima ima potrebe, preneli su podgorički mediji.

VUČIĆ: Srbija se ne meša u odluke Crne Gore, njen ulazak u NATO neće pokvariti naše odnose!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
petar

pre 8 godina

moraju da prodaju avione,nekorisni su, čim uzlete povrede nečiji vaudušni prostor,helikopter se diže vertikalno

bogster

pre 8 godina

Kolka im je država bolje da kupe par bicikla.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!
Društvo

Skandal u školi u Tutinu! Nastavnik trdi da ga napao kolega: Psovao mu majku i pretio!

"Pomoćnik direktora me je prvo snažno udario ramenom u grudni koš, da bi me kasnije ponovo napao, uhvatio me za revere i gurnuo na vrata tom silinom da ih je otvorio", priča Denis Šabanović, nastavnik srpskog i bosanskog jezika u srednjoj Tehničkoj školi u Tutinu koji je nastavnika i pomoćnika direktora Imera Ademovića optužio da ga je, prvo verbalno, a onda fizički napao posle redovne sednice Nastavničkog veća.

18.04.2024

17:47

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija