• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

07.03.2016

12:13

NOVA STRAVIČNA PROVOKACIJA IZ HRVATSKE: LOGOR ZA SRPSKU DECU proglasili mestom druženja!?

Balkan

NOVA STRAVIČNA PROVOKACIJA IZ HRVATSKE: LOGOR ZA SRPSKU DECU proglasili mestom druženja!?

Podeli vest

Jastrebarsko, hrvatski grad u kome je za vreme Drugog svetskog rata bio jedini koncentracioni logor za decu u Evropi, sada je proglašen gradom "prijateljem dece"!?

 

Vređaju i žive i mrtve
Ovde je reč o provokaciji i izrugivanju žrtvama i njihovim porodicama
Savo Štrbac, "Veritas"

Ovom gnusnom provokacijom Hrvatska je još jednom pokazala da se ne odriče ustaštva i da je bez imalo blama "zaboravila" na 3.336 srpskih mališana koji su mučeni i zlostavljani u Jastrebarskom, kao i na 768 ubijenih!

Sagovornici Informera šokirani su činjenicom da je grad sa ovako krvavom istorijom dobio status "prijatelja dece". Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac smatra da je ovo izrugivanje žrtvama i njihovim porodicama i jako ružna poruka za sve Srbe u Hrvatskoj.

Public

Stravična istorija Jastrebarskog

* Osnovao ga Ante Pavelić
* Postojao od 12. jula do 26. avgusta 1942.
* Jedini koncentracioni logor za decu u fašističkom delu Evrope
* 3.336 dece je prošlo kroz ovaj zloglasni logor
* U njemu su bila srpska deca zarobljena na Kozari posle ofanzive Partizana
* Deca su bila starosti od jednog meseca do 14 godina
* Logorom su upravljale časne sestre kongregacije Sv. Vinka Paulskog
* Sestre su decu "prevaspitavale" u ustaškom duhu
* Deca su na kapama i reverima imala slovo U

- Ovo se, doduše, možda može shvatiti čak i kao znak njihovog pokajanja zbog monstruoznih zločina, ali da bi mi Srbi poverovali da je pokajanje iskreno, oni bi trebalo da podignu neko monumentalno zdanje za te žrtve. I da njihovi funkcioneri dolaze na godišnjice u Jastrebarsko. Pošto toga nema, onda je jasno da se ovde radi o provokaciji i izrugivanju žrtvama i njihovim porodicama. Takođe, ovo je i dosta neumesna poruka svim Srbima koji žive ovde i kojih je više pod zemljom nego iznad nje. Kao i poruka svima nama ostalima da nismo dobrodošli - jasan je Štrbac.

Aneta Lazić iz Srpskog narodnog vijeća iz Hrvatske rekla nam je da je sve ovo bolno, ali i podvukla da u Hrvatskoj ima čak i gorih stvari od ovoga što je urađeno u Jastrebarskom.

- Pošto je ovde bio logor i došlo je do stradanja srpske ratne siročadi, jasno je da ovakva odluka upada u oči svim Srbima. No, ovde barem postoji spomenik na groblju i njega svake godine posećujemo zajedno sa nekim logorašima. Na brojnim drugim mestima nema čak ni to - zaključuje Lazićeva. 

 

PROGONE SRBE U VUKOVARU! Osvanuli grafiti "Ubij Srbina" i "Vesele ustaše"!

BIĆE PRAVE USTAŠE! Mladi Hrvati tvrde da NDH nije bila fašistička!

BEZUMLJE! ZAGREB OPET PUSTIO USTAŠE DA DIVLJAJU: Hrvati sanjaju novi rat sa Srbijom!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Splićo

pre 8 godina

Ajte ljudi, manite se gluposti. WW2 je bio prije više od pola stoljeća. Jastrebarsko je titulu grada prijatelja djece dobio od UNICEF-a, pa ako netko ima problema s time, neka se žali UN-u.

blagoje supic

pre 8 godina

Prijedor grad spasio muslimane a oni preko ove sprave napravile zicanu ogradu i prikazali kao logor.Ista muslimanska propaganda kao u hrvata danas.Predsednik dr Karadzic je reagovao ali stranci i onaj poljak obrukase srpski rod i porod mamicu im lazljivu.Isto kao nase trebinjci zapalise dzamije pa nagulise da ljaga pane na nas i nas srpski rod.Ali u lazi su kratke noge.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija