• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna/Informer.rs

16.03.2016

16:19

ZABRANJENA PRODAJA Opasna bakterija u mesu iz Crne Gore!

Balkan

ZABRANJENA PRODAJA Opasna bakterija u mesu iz Crne Gore!

Podeli vest

Više proizvodnih objekata u Crnoj Gori dobilo je privremenu zabranu rada zbog prisustva bakterije "listerija" u mesnim prerađevinama, poput "njeguške kobasice" i "sudžuka", saopštila je crnogorska Uprava za inspekcijske poslove

 

Zbog prisustva ove bakterije u mesnim prerađevinama privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima "Primato P" iz Danilovgrada, "Velmont" iz Podgorice i klanici sa preradom "Burko" iz Bijelog Polja, navodi se u saopštenju.

Proizvodi su stavljeni van prometa i kod proizvođača, i u maloprodaji dok se ne obave potrebne analize.

Nalaz je u spornim proizvodima pokazao prisustvo bakterije "listerija" koja može dovesti do gnojnog meningitisa, meningoencefalitisa, encefalitisa, endokarditisa, dodaje se u saopštenju.

Simptomi uzrokovani ovom bakterijom manifestuju se glavoboljom, ukočenim vratom, visokom temperaturom, povraćanjem, gubitkom ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svesti, konvulzije i paraliza mišića.

U prva dva meseca ove godine je, nakon utvrđenih nepravilnosti u maloprodajnim objektima, uništeno 162,5 kilograma mesa.

"Razlozi uništavanja mesa bili su senzorske promene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji", navedeno je u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija