• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.03.2016

22:46

VULIN I PASTOR ODALI PRIZNANJE: Srpska škola u Budimpešti obeležila jubilej!

Balkan

VULIN I PASTOR ODALI PRIZNANJE: Srpska škola u Budimpešti obeležila jubilej!

Podeli vest

Srpsko zabavište, osnovna škola, gimnazija i đački dom "Nikola Tesla" u Budimpešti obeležila je večeras svoj jubilej dobrotvornom priredbom, kojoj su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor

Srpska škola "Nikola Tesla" osnovana je 1949. godine, umesto do tada postojećih veroispovednih škola pri srpskoj crkvi, a danas ima više od 400 školaraca i predškolaca koji je pohađaju.

Priredbu su osmislili nastavnici i učenici škole, a prikupljena sredstva namenjena su daljem unapređenju rada te ustanove.

Predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor rekao da je veoma radostan što je rešeno dugogodišnje otvoreno pitanje, strateški značajno za srpsku zajednicu u Mađarskoj, te da su rekonstrukcijom škole stvorene dugoročne pretpostavke da se zabavište, osnovna škola i gimnazija mogu dalje razvijati.

"Sa radošću šam čuo i da za to ima realne životne potrebe, i želim da u ovoj školi uskoro budu dva prva razreda", rekao je Pastor.

Direktorka škole "Nikola Tesla" Jovanka Vasin kazala je da je škola do 1993. godine funkcionisala kao srpsko - hrvatska škola, a da su razdvojene početkom devedesetih, sa raspadom tadašnje Jugoslavije.

"Tada smo dobili ovu zgradu i ovde smo od 1995. godine. Imamo značajan rast učenika u poslednih sedam - osam godina, i sada imamo više od 400 dece", kazala je ona.

Škola ima moderno opremljene kabinete, a u njoj su posebno ponosni na kabinet za fiziku u kojem postoji "Teslin kutak", deo sa eksponatima koji su kupljeni ili dobijeni na poklon od muzeja "Nikole Tesle" iz Beograda.

Tu su predstavljeni Teslino jaje, bežični prenos energije i naizmenično magnetno polje.

"Opremljenost kabineta je nadprosečna, ne znam da li neka srednja škola to ima, i ako ima, onda je mali broj takvih. Dugo smo čekali rekonstrukciju i sada se trudimo da to čuvamo", rekla je Vasin. 

Srpsko zabavište, osnovna škola, gimnazia i đački dom "Nikola Tesla" danas je u Mađarskoj jedina državno priznata narodnosna ustanova na srpskom jeziku sa 13 razreda


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija