• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

23.03.2016

20:28

UŽASAVAJUĆA PRETNJA DŽIHADISTA: Klaćemo vas, trovati i dizati u vazduh u BiH i u Sandžaku!

Balkan

UŽASAVAJUĆA PRETNJA DŽIHADISTA: Klaćemo vas, trovati i dizati u vazduh u BiH i u Sandžaku!

Podeli vest

Muslimani i verske vlasti u BiH vode akciju zatvaranja ilegalnih molitvenih zajednica u kojima se regrutuju džihadisti za rat u Siriji, ali ekstremisti su im uzvratili pretnjama

- Trovaćemo vas, dizaćemo vas u vazduh i ovde i na Sandžaku. Molim Alaha, da Huseina ef. Kavazovića i njegove sledbenike zakoljem nasred Baščaršije- deo je užasavajuće pretnje koju je na Jutjubu, nedavno objavio Amir Selimović, pripadnik Islamske države poreklom iz BiH.

Selimović je do pre godinu dana živeo nedaleko od Tuzle. U Siriju je otišao sa suprugom i detetom.

- Ja sam dete iz pakla doveo u blagostanje, gde vlada šerijat. Crknite od muke, mi znamo da će šerijat vladati celim svetom- poručio je Seimović za medije u BiH.

Amir Selimović  je jedan od desetak građana BiH koji su u poslednjih nekoliko godina postali radikalni islamisti. Kao i Selimović, većina njih je napustila BiH i pristupila Islamskoj državi.

U proteklih pet godina, koliko traje rat u Siriji, neki od ovih građana BiH povremeno su objavljivali preteće poruke predstavnicima Islamske zajednice u BiH, vlastima i medijima. Većina pripadnika ID preteće poruke šalje skrivena iza nadimaka odnosno ratnih imena.

Tanjug/AP

Krajem prošle godine Islamska zajednica u BiH pokrenula je sveobuhvatnu akciju ukidanja ovih ilegalnih religijskih zajednica koje predstavljaju i bazu za regrutovanje radikalnih islamista i njihovo upućivanje na ratišta u Siriji i Iraku.

Njihov tačan broj nije poznat ali radi se o nekoliko desetina. Uglavnom su smešteni u ruralnim sredinama ili  rivatnim objektima.

Jedna zajednica delovala je i u sarajevskom prigradskom naselju Zaklopača, u neposrednoj blizini aerodroma. Nju su vodili Sead Redžematović, koji je proteran iz BiH, Almer Salihović, koji je među prvim dobrovoljcima krenuo put Sirije i Mevlid Jašarević koji je u Sarajevu pucao na zgradu Ambasade SAD i ranio policajca koji je radio kao obezbeđenje.

informer.rs

Mnogim pojedincima vehabizam je bio pokriće za kriminal. Pretnje pripadnika ID su postale intenzivnije kada je Parlament BiH usvojio zakon kojim je pridruživanje bilo kojoj paravojnoj ili parapolicijskoj jedinici kažnjivo delo odnosno kada je Islamska zajednica u BiH pokrenula kampanju zatvaranja paradžemata.

Islamska zajednica saopštila je da se značajan deo tih nelegalno organizovanih zajednica integrisao u Islamsku zajednicu BiH, ali deo to i dalje odbija.

PROČITAJTE JOŠ:

(FOTO) DŽIHADISTI PRETE NOVIM NAPADIMA: Očekujte crne dane, sledi nešto mnogo žešće i gore!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
salko

pre 8 godina

opasno je u bosni ciytav svet zna da se treniraju muslimani u federaciji za klanje opet srba iz 90 ih i niko uvom ne mrda

Marisav

pre 8 godina

Kak'a boles' brate mili?! Ovo pod hitno treba ''izlečiti''!

ljubisa

pre 8 godina

Braćo Srbi i svi ostali razumni ljudi,otvorite oči i samo obratite pažnju na komentare koje stavljaju na fejsbuk, kako razmišljaju naši sugradjani u pederaciji i ostalim sumnjivim područjima,...ja sam zanijemio koliko su spremni da dočekaju teroriste objeručke i da se uspostavi to govno od šerijata,pa da kolju Srbe a neće ni ostale narode štediti....više se niti kriju iza lažnih profila niti se libe pokazujuçi ljubav prema isisu...strašno...Bog s'nama...

dejan

pre 8 godina

Srbija mora s rusima biti spremna ovi ce poceti po Srbij i republici srpskoj

XXL

pre 8 godina

Bosna i ona njena federacija postadoše "univerzitetski" centar za školovanje džihadlija, vehabija, mudžahedina i kojekakvih ... ološa.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija