• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna/Informer.rs

26.03.2016

16:42

OPSADA U PODGORICI I DANILOVGRADU! Policija opkolila hotele i uhapsila članove japanske sekte!

Balkan

OPSADA U PODGORICI I DANILOVGRADU! Policija opkolila hotele i uhapsila članove japanske sekte!

Podeli vest

Više od 55 stranih državljana, pripadnika sekte "Aum šinrikjo" (Vrhovna istina sudnjeg dana), uhapšeno je u dva hotela u Podgorici i Danilovgradu, ali su posle saslušanja pušteni na slobodu

Ova sekta odgovorna je za teroristički napad gasom u Japanu 1995. godine u kojima je ubijeno više od 20, a povređeno oko hiljadu osoba.

Uhapšeni su juče saslušavani u policiji, a navodno je reč o ruskim i japanskim državljanima. Utvrđeno je da nemaju boravišne dozvole, ali i da niko od njih nije učestvovao u napadu 1995. godine.

Akciju je izvela Posebna jedinica crnogorske policije, ali se iz Uprave policije sinoć nisu oglasili tim povodom.

Prema pouzdanim saznanjima, akcijom su rukovodili agenti Agencije za nacionalnu bezbednost nakon što su ih partnerske službe iz inostranstva obavestile da su članovi sekte Aum šinrikjo u Crnoj Gori.

Prema pisanju crnogorske štampe, policajci su prvu grupu uhapsili u podgoričkom hotelu "Ramada", a potom su otišli u danilovgradski hotel "Perjanik".

- Policajci su opkolili hotel. Pravo opsadno stanje - duge cevi i barikade, a onda su upali u objekat - ispričao je očevidac događaja iz Danilovgrada.

Ovaj hotel u Danilovgradu, prema pouzdanim informacijama, nije radio već su uhapšeni zakupili objekat preko jedne podgoričke agencije za nekretnine.

- U hotelu su od 16. marta, koji su zakupili bez personala na 10 dana - rekao je jedan od izvora.

Nakon hapšenja, forenzičari su izuzeli brojne tehničke uređaje koje su koristili osumnjičeni, te su upućeni na veštačenje, navodi crnogorska štampa.

Iz službe objezbeđenja hotela "Ramada" juče nisu želeli da razgovaraju o ovom događaju, ali je potvrđeno da je u hotelu uhapšeno pet osoba iz Azije, koji su tu danima boravili.

Mediji su ranije objavili da je ta sekta, kada je bila na vrhuncu popularnosti, imala blizu 10.000 sledbenika i da je 2000. godine preimenovana u "Alef". Nalaze se pod nadzorom obaveštajnih agencija.

Krajem 2011. godine Vrhovni sud Japana potvrdio je smrtnu kaznu pripadniku te sekte zbog napada sarinom, otrovnim gasom, sredinom devedesetih u Tokiju i Macumotou.

Tada je završen šesnaestogodišnji sudski proces protiv 189 optuženih. Na smrt je osuđeno trinaestoro, među kojima i osnivač i vođa sekte Ćizuo Macumoto, poznatiji kao Šoko Asahara.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija