• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

04.04.2016

11:20

BEZBEDNOSNE SLUŽBE: U BiH registrovano nekoliko hiljada potencijalnih terorista!

Balkan

BEZBEDNOSNE SLUŽBE: U BiH registrovano nekoliko hiljada potencijalnih terorista!

Podeli vest

Bezbednosne službe u Bosni i Hercegovini registrirovale su nekoliko hiljada osoba povezanih s radikalnim islamističkim pokretima koje bi mogle postati počinioci terorističkih napada, izjavio je direktor Uprave policije Republike Srpske Gojko Vasić


 - Broj tih ljudi, koji su pripadnici vehabijskog pokreta, a iza kojih se i najčešće pojavljuju osobe koje bi mogle izvršiti teroristički napad, po podacima Obaveštajno sigurnosne agencije BiH (OSA), meri se u nekoliko hiljada - rekao je Vasić u intervjuu za banjalučke Nezavisne novine.

Vasić kaže da većina tih oosoba, koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu pretnju boravi na teritoriju Federacije BiH, dok ih je u entitetu RS tek nekoliko desetina pa je najteži deo suočavanje s tim problemom, na federalnom i na deset županijskih MUP-ova unutar FBiH, kao i na Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), a u skladu sa zakonskim ovlašćenjima za borbu protiv terorizma.

ROMKINJA IZ SRBIJE ZAVRŠILA MEĐU DŽIHADISTIMA: Plašila sam se za sebe, ali još više za svoje dete!

Vasić smatra da borbu protiv terorizma u BiH otežavaju postojeća zakonska ograničenja, uključujući slabu razmenu podataka o potencijalno opasnim osobama.

- Teroristi koriste određena zakonska ograničenja koja smo mi sami sebi napravili. Mogućnost kvalitetne i brze razmene podataka za osobe koju su opasne otežana je zbog Zakona o zaštiti ličnih podataka - kazao je Vasić.

ODVEO ŽENU I DECU U SMRT: Petočlana porodica vehabije iz BiH poginula u Siriji!

Problem je, objašnjava, posebno izražen kada je reč o osobama poreklom iz BiH, koje žive u inostranstvu, a mogu biti uvršteni u redove terorista.

Posebno se to, rekao je, odnosi na tzv. drugu generaciju iseljenika iz BiH u države zapadne Evrope.

Imamo vrlo malo podataka o deci naših ljudi koji žive i rade u Nemačkoj, Francuskoj, Švedskoj i slično. Te osobe su tamo rođene, ali zbog porekla roditelja imaju naše dokumente, znaju naš jezik, a mogu biti vrbovane i iz evropskih država otići na ratište. Niko nama te podatke nije ustupio da ih mi, za slučaj da se te osobe vrate ovde, možemo držati pod kontrolom - kazao je Vasić.

Dodao je da je to, po njegovom mišljenju, jedna od najvećih potencijalnih opasnosti od terorizma povezana s BiH. 

Vasić nije isključio ni mogućnost postojanja lokacija u zemlji na kojima bi se izvodila teroristička obukana pomenuvši da je BiH za to pogodna jer postoji puno izolovanih područja gde čak ni pucnjava ne bi privukla posebnu pažnju.

DRAMATIČNO UPOZORENJE STRUČNJAKA ZA BEZBEDNOST: Rat za kalifat vehabije će voditi u BiH!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dalmos

pre 8 godina

Bosnom vrsljaju vehabije,srbima u bosni je to sasvim dovoljan razlog da vec danas pokrenu incijativu sirom sveta uz pomoc srbije rudije kine i svih nasih prijatelja

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija