• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vesti/intermagazin

12.04.2016

19:22

(VIDEO) I DUŠU ĆE DA NAM UKRADU: Hrvati tvrde da je legendarna pesma "Marširala kralja Petra garda" NJIHOVA!

Balkan

(VIDEO) I DUŠU ĆE DA NAM UKRADU: Hrvati tvrde da je legendarna pesma "Marširala kralja Petra garda" NJIHOVA!

Podeli vest

Malo je poznato da čuvena srpska pesma „Marširala kralja Petra garda“ ima i svoju verziju u Hrvatskoj, a kada su je Hrvati preuzeli nazvali su je „Marširala, marširala Jelačića vojska“

Iako je ova melodija i pesma jedna od najpoznatijih vojničkih koračnica ispevana u čast kralju Petru, Hrvati tvrde da je pesma njihova, kao i da su Srbi plagirali njih. I ne samo te, već navode da je pesma nastala u prvoj polovini 19. veka u tadašnjoj Austro-Ugarskoj carevini?!

Kako je navedeno u opisu ove pesme na „Jutjubu“, “ Hrvat je pesnik, Hrvat je vitez, Hrvat je romantični revolucionar i buntovnik. Hrvatu su čast i dana reč svetinje, Hrvat od svega najviše prezire kukavičluk, dvoličnost i prijetvornost“.

„Marširala, marširala Jelačića vojska je hrvatska vojna koračnica nepoznatog autora koja je bila u upotrebi u raznim hrvatskim vojnim jedinicama u 19. i 20. veka. Smatra se da je nastala u 53. pešačkoj pukovniji austro-ugarske vojske, a peva o događajima iz 1848″, navodi se u opisu ove pesme.

Čija je verzija bolja, odlučite sami. Do tada vas pozivamo da preslušate obe verzije i odlučite se za jednu od njih.

Evo orginal




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dragan

pre 8 godina

bili su austro ugarski vojnici pa musolinijevi i hitlerovi i izrodise se ustase i nikad svoji jer su svoje zaboravili bili su SRBI.\n

kutuzov

pre 8 godina

Kud nisam studirao psihijatriju,sad bih imao posla u hrvatskoj,ubio bih se od para.\n

Misa

pre 8 godina

Jadni ljudi, oni nemaju nista svoje, govore iskvarenim srpskim jezikom, pokusavaju da prisvoje nasu epsku poeziju i hoce da puknu sto nemaju krajevsku lozu !!!\n

englezii

pre 8 godina

Pa sutra ce ta bagra da proglasi Obrenovica bilo kojeg 'Rvatom iz sta ja znam ! Proglasili su Teslu 'Rvatom i ako se on deklarisao iskljucivo kao Srbin i pravoslavac kao sin prvoslavnog i Srpskog svestenika ! jadna im majka pa su pokusali da prisvoje Divca sada tu pesmu ! Nedavno su proglasili svojom Baranju i ako se zna da je Baranja upravo privatno vlasnistvo Srpskog dvora ! To su ipak samo ustase i krenu sa idejom "kak' bi bilo lepo da je to nase? i sledeca generacija vec to prisvoji nije vazno kako i na koji nacin ! Najbolji sud o njima samima je rekao njihov istoricar G Tvrtko Jakovina Igor Mandic i jos nekolicina normalnih 'Rvata ! I ako ih nema mnogo ipak ih ima k'o i leka protiv raka!

Iskra

pre 8 godina

Iskreno za pesmu ne znam, mada su srpski naučnici - Pregledaj po internetu - rekli da Boze Pravde je plagijat austrijske pesme. Inače jezik: januar, februar, nar, abazur.,,itd nisu srpske reci.

XXL

pre 8 godina

A tek što nemaju ni svoga sveca, a Mi srbende ga IMAMO - Sv.SAVA. Zato i trpaju onoga zlikovca ustaškog kardinala Stepinca za sveca ... Bože me 'prosti ...

Brta

pre 8 godina

Niste bre vi hrvati nego krvati a to su degenerisani srbi kojih smose odrekli. Budale.\n

rudi

pre 8 godina

Oni su cuveni borci,ali kada vire iz tudje guzice.Molim vas da nam neko objasni ono SACUVAJ NAS BOZE KUGE GLADI I HRVATA iz iz hiljadu sedamsto i jos neke.

zora

pre 8 godina

A zasto nam uzimaju sve i svasta??Pa zato sto im je istorija siromasna,pa ajde kod komsije ima vise pa da se ogrebemo.Bas su jadni,zli kakvi su.

srbija

pre 8 godina

pa oni su upravu sve je to njihovo i Kralj Petar i Tesla i Pupin i Milosevic i Seselj ,nego su oni pobegli u drug veru pa sad oce sa sobom da odvucu sve,njihova je istrija ist kao nasa ali njima se to Nije svidjalo oce Austrougarsku nece sog Kralja svoju veru, e sad ostalo bez nista pa sad oce da prisvajaju od svak po malo i to su ti Hrvati.\n

Goran

pre 8 godina

O toj časti govori Dučićeva pesma "sinu tisućletnje kulture". A da ne pominjem dalje. Kako reče vojvoda Mišić kralju Aleksandru po povratku iz Splita o Hrvatima : "Vaše veličanstvo to su fukare, drugi svijet".n

THOR

pre 8 godina

Sa Rvatima uvek komedija :))))) A sta ocekivati od pokatolicenih Srba koji subse odrekli svojih predaka i svoje istorije! Od svih Srba najgori su hrvati !!!! DOGODINE U KNINU !!!!!!!!!!!! Jasenovac vam NIKADA NECEMO OPROSTITI zapamtite to Rvati!!!!!

ptst

pre 8 godina

Dogodine u Kninu? A sta ces tamo, jado, tu nema nista za tebe!?

qrhqerhzqe

pre 8 godina

šta mali hrvat može biti samo USTAŠA zapazite moju pravopisnu grešku.....

niki

pre 8 godina

a ukrali smo jos jednu!!!!ide....o kako je dobro,videti te opet,slomiti ruke i oba ramena,kao nekad p.pusi ga nezno,za ona dobra,dobra stara vremena!!!!

DR Gane

pre 8 godina

Boravio sam u Banovcima, pored reke Bosut i domaćin ,koji je pravoslavac, mi je pokazivao kuću u susednom zaseoku u kojoj živi njegov brat od rođenog strica, koji je katolik. Kaže da su katolici od drugog rata na dalje , verovatno da bi sačuvaki glave ! Samo mi nije jasno što se ne vratiše ???? I ko zna koliko je takvih ????

urke

pre 8 godina

Da se moja malenkost nesto pita u svetu medija, dotični se ovde uopšte ne bi pominjali, kao da ne postoje.

Tresnjevka

pre 8 godina

'90-te i '91. kada je to sve kulminiralo i kada su se komsije od obicnih neprimetnih ljudi iznenzda pretvorile u zveri, pevale su se mnoge pesme koje bude njihovu ustasku glad.Jedna od njih je „Zovi samo zovi svi ce Sokolovi za te zivot dati". Moja majka je prva ukapirala i na sav glas pevala jer se u pesmii spominju Banija,Banat i Backa,srpske zemlje.Objasnli smo joj da to pevaju najvece ustase sa nacistcki podignutom desnom rukom,naravno gledajuci nas Srbe pravo u oci.Cak je u to vreme otvorena diskoteka „Sokol" u Zagrebu,rodjena iz tih ustaskih osecanja.E,dosavsi u Srbiju cujem istu tu pesmu,isti tekst,a koreografije gotovo da nema.Kasnije tek saznajem sta su Sokolska drustva,koja oni smatraju svojim izumom,i iznova dobijam dokaze kako je moguce na lazi stvoriti svoj svet.Takodje,uniforme gardista na Banovom dvoru,uniforme su srpske vojske, itd. itd, nema kraja njihovom bezobrazluku.To je jedan iskompleksiran jadan i tuzan narod, laziraju istorijske cinjenice jer njihove nisu lepe ni romanticne.Da ne spominjem pitanja u kvizovima,sve stvorise i izmislise Hrvati:)

Zubati Bil

pre 8 godina

Hrvati nemaju istoriju kojom bi se podicili pa je falsifikuju. Istina je da su od srednjeg veka biloi najamnici, a poznati su kao najamnici Hagzburske minarhije kad su u svojim pohodima cinili mnoga necovjestva. Kakava vojska Jelacica, horde ubica. ovo je Srpska pesma u kojoj je opevana garda KRALJA PETRA I Karadjordjevica.

miso

pre 8 godina

qebajiga tata traktorijada je istina kao i Kosovo danas a drugo oko odeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee a kada ce da se vrati Djekna jedino zna.pesme i kradja su samo hrana danasnjice da se porazi zadnjih ratnih desavanja bace pod tepih.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija