• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2016

13:42

PRISUSTVOVAO I OREŠKOVIĆ: Održana zvanična državna komemoracija u Jasenovcu!

Balkan

PRISUSTVOVAO I OREŠKOVIĆ: Održana zvanična državna komemoracija u Jasenovcu!

Podeli vest

Kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja u Jasenovcu, minutom ćutanja, čitanjem pisama logoraša te polaganjem venaca i paljenjem sveća podno spomenika "Kameni cvijet“ održana je danas zvanična državna komemoracija žrtvama ustaškog koncentracijskog logora, 71. godinu od proboja 600 logoraša, od kojih je preživelo njih stotinak

Službenu državnu komemoraciju, jednu od četiri koje se ove godine održavaju, počela je intoniranjem hrvatske himne "Lijepa naša".

Teško je zaboraviti kako ustašica zbog jednog aspirina ubija mladu Jevrejku, ne može se zaboraviti kako srpsku decu odvajaju od majki, plač i krikovi i danas se čuju. Ta deca mahom su umrla od gladi i bolesti, neka tek rođena

Pava Molnar,

najstarija živa logorašica

Ova komemoracija je održana u organizaciji Javne ustanove Spomen područje Jasenovac pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, a prištvovali su joj, između ostalih, premijer Tihomir Orešković i predsednik Sabora Željko Rajner.

(FOTO) ISTINOM PROTIV POVAMPIRENOG USTAŠTVA I NACIZMA! Obeležen Dan sećanja na žrtve fašističkog genocida!

Za razliku od ranijih godina, na komemoraciji, prema želji preživelih logoraša, državni zvaničnici nisu održali govore već je pročitano pismo najstarije žive logorašice Pave Molnar, kao i nekoliko pisama logoraša iz knjige "Pisma iz logora“, autorke Maje Kućan. Molitve za mrtve izmolili su imam katolički i pravoslavni sveštenici.

Molnarova je najpre izjavila da je povukla svoj govor zato što je razočarana ovogodišnjim obeležavanje godišnjice od proboja logoraša u Jasenovcu, ali se kasnije predomislila.

Molnar u pismu svedoči da su među prvima ubijeni Romi, pa Jevreji i Srbi.

- Teško je zaboraviti kako ustašica zbog jednog aspirina ubija mladu Jevrejku, ne može se zaboraviti kako srpsku decu odvajaju od majki, plač i krikovi i danas se čuju. Ta deca mahom su umrla od gladi i bolesti, neka tek rođena - napisala je Molnarova.

Jasenovac je, ističe, mesto velike boli i tuge, "sećanja i opomene“. No, naglašava, ne sme biti mesto mržnje.

Hasanbegović: Ne osećam ličnu odgovornost

Uoči komemoracije ministar kulture Hrvatske Zlatko Hasanbegović je izjavio da ne oseća ličnu dgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije u Jasenovcu, a odgovornim smatra one koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju.

Na pitanje novinara ko je kriv što postoje tri komemoracije, Hasanbegović je rekao:

- Odgovorni su oni koji bojkotiraju službenu državnu komemoraciju.
 

- Mi preživeli logoraši odbacujemo zlo, u nama ne živi mržnja. Dužni smo to žrtvama Jasenovca i našim unucima i onima koji dolaze posle njih - navodi ona.

Srpska pravoslavna crkva održala je danas, na godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša, liturgiju i pomen za stradale u Jasenovcu i Mlaki.

U crkvi Svetog proroka Ilije u selu Mlaka, pored Jasenovca, liturgiju su služili mitropolit zagrebački Porfirije, vladika slavonski Jovan i umirovljeni vladika Atanasije.

SINIŠA MALI: Negujemo kulturu sećanja na žrtve Holokausta!

Liturgiji su prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar kulture i prosvete Republike Srpske Dane Malešević, predstavnici Srpskog narodnog veća predvođeni Miliradom Pupovcem, predstavnici Srba u županiji sisačko-moslovačkoj.

Mitropolit Porfirije rekao je da neće sabirati i oduzimati žrtve, kao i da je relativizacija bilo čega, a naročito zla, veći greh od greha onih koji su živote uzimali.

Svaka vrsta relativizacije zla koji se ovde desio, ili bilo gde u svetu, nije ništa drugo nego veći greh od onoga koji su počinili zločinci

Mitropolit Porfirije

 

- Svaka vrsta relativizacije zla koji se ovde desio, ili bilo gde u svetu, nije ništa drugo nego veći greh od onoga koji su počinili zločinci, zato što ničim uslovljeni, ničim izazvani, oni koji pokušavaju da minimiziraju i relativizuju zlo ustvari daju signal da je to dobar put, da nije loše činiti zlo, samo je važno na koji način ga maskirati - rekao je mitropolit.

Pupovac je ranije danas rekao da SNV nije lako odlučilo ne prisustvuje komemoraciji žrtvama logora Jasenovac, ali da je to moralo da uradi da bi sačuvalo ono što su osnovne vrednosti ne samo antifašizma, nego i stradanja ljudi u Drugom svetskom ratu od strane režima koji je bio profašistički.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija