• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: cdm

24.05.2016

15:32

MITROPOLIJA ODGOVORILA MILU: Na obračun sa srpskom crkvom zove čovek koji se grli sa Hašimom Tačijem!

Balkan

MITROPOLIJA ODGOVORILA MILU: Na obračun sa srpskom crkvom zove čovek koji se grli sa Hašimom Tačijem!

Podeli vest

Mitropolija crnogorsko-primorska odgovorila je danas saopštenjem na zapaljive izjave koje je na proslavi 10 godina nezavisnosti na račun SPC izrekao premijer Crne Gore Milo Đukanović

 

 

Đukanović je tom prilikom rekao je SPC okosnica onih koji se i dalje protiv nezavisnosti Crne Gore i njenom ulasku u NATO pakt, a danas je stigao odgovor Mitropolije (MCP).

- Apsolutno je netačno, najblaže rečeno, da je Srpska Pravoslavna Crkva, kao autentični, istorijski i neraskidivi deo Vaseljenske Crkve Pravoslavne i njene Eparhije u našoj zemlji, neprijatelj bilo čega i bilo kome. Među pravoslavnim vernicima ima glasača ovih i onih partija, kao i onih koji su se 2006. različito opredeljivali. Nikad niko nikoga za to nije prozvao u Crkvi, niti mu je to pitanje postavljeno. Uostalom, zbog čega bi bilo nelegitimno imati drugačiji stav od premijera, i njegovih istomišljenika. Da li to znači da je i polovina građana ove države koji su „pogrešno“ glasali 2006. godine za nešto krivi? - pita MCP.

MILO NA GODIŠNJICU OPTUŽUJE: Srpska crkva je najveći protivnik nezavisnosti Crne Gore!

Iz SPC pitaju premijera da li je dozvoljeno da građani Crne Gore imaju drugačije mišljenje i drugačije želje od njegovih ili će za kaznu da ih zbog toga - ukine. Mitrpolija poručuje da svaki njen vernik ima pravo da sam iznosi svoje stavove i da za njih ne mora da pita ni Brisel, ni Vašington, niti Beograd i Moskvu.

- Njegova (premijerova) izjava da SPC vodi rat protiv nezavisnosti, obično je politikanstvo, i to vrlo opasno, jer se zna šta država treba da radi ako neko vodi rat protiv nje. Na kakav to obračun sa Crkvom poziva prvi čovek Vlade, koji nezavisnost Crne Gore proslavlja sa Hašimom Tačijem, čije su ruke do ramena u krvi njegove braće? - pitaju iz Mitrpolije. 

MILOVA PORUKA SA PROSLAVE NEZAVISNOSTI: Nikad više kao na Mojkovcu 1916. godine!

SPC još jednom poručuje da je čista izmišljotina i falsifikat da je srpska crkva 1918. godine ukinula autokefalnu crnogorsku crkvu.

Poznata je istorijska činjenica da je obnova Pećke Patrijaršije, ostvarena nakon stvaranja Kraljevstva SHS, plod jednoglasne odluke Svetog Sinoda Pravoslavne Crkve u Kraljevini Crnoj Gori (1918), kao i potpune jednodušnosti celokupnog sveštenstva, monaštva i vernog naroda u Crnoj Gori. Nijedan, naglašavamo, nijedan glas od strane bilo koga nije podignut protiv obnove Pećke Patrijaršije. Čak je i emigrantska Vlada u Francuskoj, na čelu sa Kraljem Nikolom, pozdravila taj događaj uz zamerku što sedište nije u Peći nego u Beogradu. Uz to, niko od ozbiljnih savremenih crnogorskih istoričara, čak i onih bliskih sadašnjoj državnoj administraciji, ne poriče da je opšte raspoloženje bilo jednodušno za obnovu jedinstva Patrijaršije - poručili su iz Mitropolije crnogorsko-primorske.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija