• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

28.06.2016

19:00

MILORAD DODIK: Još nismo zalečili rane, idemo na referendum o ulasku u NATO!

Balkan

MILORAD DODIK: Još nismo zalečili rane, idemo na referendum o ulasku u NATO!

Podeli vest

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da političari iz RS imaju obavezu da sprovedu referendum o ulasku BiH u NATO

Dodik je rekao da Srbi "još nisu zalečili rane od NATO bombardovanja i da se ne može zaboraviti da se NATO svrstao protiv Srba u BiH i na Kosovu".

- Da li će se otići u NATO, o tome će definitivno odlučiti narod u Republici Srpskoj, i to na referendumu- rekao je Dodik novinarima na Ozrenu.

Navodeći da nisu u pravu oni koji tvrde da se takav referendum ne može održati, Dodik je podsetio da BiH ne može ući u NATO bez pristanka RS, dodavši da se pitanje ulaska u NATO sada pokušava rešiti ustavnim promenama.

Prema njegovim rečima, to se odnosi na knjiženje vojne imovine u entitetima kao imovine države BiH.

"Pojedinačno, ne možemo da prihvatimo malverzacije oko knjiženja vojne imovine i rekli smo da gotovo nema problema sa lokacijama koje se nalaze u RS, ali te vrste raznih ili sitnih i krupnih prevara koje smo doživljavali u prošlosti moramo da zaustavimo", rekao je Dodik.

Predsednik RS je naveo da je 2013. godine dogovoreno da se pitanje vojne imovine rešava u okviru ukupne imovine BiH, što je tada bilo dovoljno da BiH krene u Akcioni plan o članstvu u NATO-u (MAP).

Dodik tvrdi da je poslednjih godina došlo do oštre polarizacije NATO i Rusije, što RS i srpski narod može da izloži odredjenim problemima.

"NATO koji ulazi u konfrontaciju, pre svega, s Rusijom dovodi nas u poziciju da se svrstamo na jednu ili na drugu stranu, a mislim da ne bismo smeli da se svrstavamo, posebno ne protiv Rusije u tom nekom eventualnom, hipotetički gledano, sukobu", rekao je predsednik RS.

On smatra da će skori sastanak u Varšavi poslužiti za dodatnu polarizaciju odnosa Zapad i NATO - Rusija.

Predsednik RS još je ocenio da će srpski narod verovatno dobiti priliku da "u eri i kulturi održavanja referenduma" održi i referendum koji će odrediti njegove strateške pozicije.

"Vidimo šta se dešava sa Evropom, a elementarna pamet nalaže da se stane malo i sagleda kuda ide Evropa da bismo mogli da znamo gde ćemo. Sada se zna da Evropa nije ono što je bila prije pet godina i da neće biti, te bi zbog toga trebalo da sačekamo i vidimo njenu poziciju", kazao je Dodik.

U tom kontekstu komentarisao je i odluku vlasti u RS da odbiju adaptirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je jedan od uslova za dalji napredak BiH ka EU. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Slobodan

pre 7 godina

Ova izjava zaslužuje opštu podršku svih pravoslavnih Srba. Šteta što i ostali politički lideri srpskog naroda nemaju ovakav stav.

Ali Šele

pre 7 godina

Bravo Milorade, referendum o sudu i tužilaštvu, referendum o popisu, referendum o danu republike, referendum o rudniku Ljubija, referendum o ulasku u NATO, referendum o ulasku u EU, referendum o ocjepljenu RS, referendum o ukidanju RS-kraj.

marko

pre 7 godina

Evo gledajte kako izgleda kad vam je rusija iza ledja i kako se razgovara. Vidite i sami, nije nista stasno. Nije, ali zato u Srbiji seju strah zapadni mediji. \nUGLEDAJTE SE NA SRPSKU

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija