• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.07.2016

17:49

I STRAŠNO I BOLESNO: Ustaše ometaju proslavu Dana ustanka u Srbu!

Balkan

I STRAŠNO I BOLESNO: Ustaše ometaju proslavu Dana ustanka u Srbu!

Podeli vest

Predstavnici udruženja Srba iz regiona osudili su danas postupak članova proustaške Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) koji su, uz dovolu policije, podigli šator u centru Srba, mestu s većinskim srpskim stanovništvom, s namerom da spreče obeležavanje 75. godišnjice obeležavanja Dana ustanka

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta nazvao je skandaloznom odluku hrvatske policije da članovima AHSP-a dozvoli da podignu šator u Srbu.

- Da skandal bude veći policija je dozvolu za postavljanje šatora članovima AHSP-a dala za period duži od tri nedelje, do 1. avgusta, tobože radi organizovanja predavanja o tzv. Domovinskom ratu- naveo je Linta u pisanoj izjavi.

To je, prema njegovoj oceni, još jedan dokaz da u Hrvatskoj teče otvoreni proces rehabilitacije ustaške države i otvoreno i nekažnjeno veličanje ustaštva i zapitao zapadne zemlje i EU kada će zbog toga preduzeti mere.

- Hrvatska mora, makar sa zakašnjenjem od 70 godina, da prođe proces deustašizacije ako želi da postane normalno i civilizovano društvo, a to između ostalog, podrazumeva, da Sabor donese Deklaraciju o osudi genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, kao i odluku da neće više biti pokrovitelj komemoracije u Blajburgu, da Hrvatska plati ratnu odštetu porodicama žrtava iz NDH...- naveo je Linta.

Podizanje šatora kako bi se onemogućilo obeležavanje godišnjice ustanka osudilo je i Udruženje Srba iz Hrvatske, čiji generalni sekretar Milojko Budimir navodi da ideologija NDH nije poražena, već i dalje egzistira, "čak uz pomoć zvaničnih institucija Hrvatske". 

- Kako drugačije tumačiti dozvolu policije za podizanje šatora- upitao je Budimir u pisanoj izjavi u kojoj navodi da ustanak u Hrvatskoj nije bio ni ustanak komunista, ni četnika, nego pobuna meštana da sačuvaju fizički opstanak od ustaškog pogroma.

Kako je ocenio, Hrvatska, umesto da stimuliše povratak Srba, pre svega mladih, donosi zakone kojima povratak sprečava, a ovakvim postupcima zastrašuje i preostale Srbe da napuste ovo područje.

Ranije danas portal Novosti preneo je da su članovi Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) uz dozvolu policije podigli šator u centru Srba, s namerom da spreče obeležavanje 75. godišnjice obeležavanja Dana ustanka naroda Hrvatske 27. jula.

Policija je juče dozvolila filoustašama da sabotiraju antifašisticku godišnjicu, a desetak članova Autohtone hrvatske stranke prava su, na celu s Draženom Kelemincem, uz blagoslov policije podigli šator podno antifašističkog spomenika u Srbu.

Oni su podigli šator podno Spomenika ustanku naroda Hrvatske, a kako navode na svojim zvaničnom sajtu "tamo nameravaju da ostanu do 1. avgusta", naveo je taj portal.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
magda

pre 7 godina

Oni se i dalje dave u g.vnima,moralnim nakazama je ta hrana najukusnija.Pa neka jedu,i onako svi znaju da su jedini genocidni narod u EU.Neko od pametnih ljudi je rekao:\"Ako ne mogu biti prvi u raju bicu prvi u paklu.Oni su dokazali da su prvi u paklu ali se ne stide toga kao sto bi se stideli normalni ljudi.\n

sudija

pre 7 godina

Treba jos jedan rat da se Srbi obracunaju konacno sa fasistima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu.\n

faca

pre 7 godina

A sta vredi kad to posle izgube za stolom u pregovorima????

Slobodan

pre 7 godina

Zašto nemate hrabrosti da napišete, koje strukture društva u Srbiji sede za tim pregovaračkim stolom?

HRVAT

pre 7 godina

E moj sudija..kazes treba jos jedan rat..ako bude tog rata vjeruj mi da nece bit vise Srba u Bosni a pogotovi u Hrvatskoj...nestat ce te...zati pamet u glavu\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija