• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.07.2016

15:13

USTAŠE DIVLJALE U SRBU! Blokirale put i urlale: Za dom Spremni!

Balkan

USTAŠE DIVLJALE U SRBU! Blokirale put i urlale: Za dom Spremni!

Podeli vest

Godišnjica ustanka u Srbu, Hrvatska, kraj partizanskog spomenika, u organizaciji SNV-a i SABA, obeležena je danas u senci niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava i njihovih pristalica


Hina je javila da je petnaestak žena, na primer, u više navrata prekidala govor bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića pevanjem domoljubnih pesama.

Uprkos šestomesečnoj zabrani u Srbu se danas pojavio i lider A-HSP Dražen Keleminec i održao govor na razglasu i tom prilikom ovaj skup nazvao "balom vampira", a potom pozvao na skandiranje "Za dom spremni".

- Niko mi ne može zabraniti pozdrav Bog i Hrvati i ''Za dom spremni''! Niko mi ne može zabraniti barjak sa belim poljem, koji je hrvatski barjak - poručio je na protestu pravaša i njihovih pristalica u Srbu, tokom obeležavanja godišnjice antifašističkog ustanka.

Keleminec je, kako je prenela N1 TV, zahvalio Ivici Pandži, braniteljima iz Rijeke i Zadra, pripadnicima splitskog HOS-a i svim, kako je rekao, domobranima koji su u Srbu danas. 

Jesam Hrvat, nisam ustaša!

Nikola Budija je kritikovao hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović zato što je izbacila Titovu bistu sa Pantavčaka po dolasku na tu funkciju.

- Ja sam Hrvat al nisam ustaša, nego Titov borac - rekao je Budija.

Po završetku Keleminecovog obraćanja prisutni su skandirali: "Koljači, ubice, zločinci!" 

Kelemnac je rekao da Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci treba zabraniti održavanje skupova, kao i da u Srbu ima 60 Hrvata, "koji su građani drugog reda" i to zbog načelnika, koji se zbog maltretiranja obratio državnom vrhu.

Naveo je da Milorad Pupovac održava svoj "bal vampira ispred četničkog spomenika" i da je "tu počela agresija na Domovinski rat".

- Ne bojim se ničega osim Boga! S tim pozdravom sam išao u rat za demokratsku Hrvatsku. Za dom - spremni! - kazao je Keleminec, što su prihvatili i učesnici protesta okupljeni oko njega.

Novinari su pitali policiju hoće li uzvici "Za dom spremni" biti sankcionirani, a glasnogovornik Policijske uprave zadraske Elis Žodan kazao je za N1 da će policija podneti prijave za svako kršenje zakona, ali da neće hapsiti na samom mestu događaja.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac je poručio onima kojima je, kako je rekao, današnji dan kontroverzan da pročitaju tekst Slavka Goldštajna o ustanku u Srbu.

- Mi ne spadamo medu ekstreme, mi želimo normalan život - rekao je Pupovac.

Inače, policija je od jutra temeljno kontrolisala automobile na ulazu u Srb da se ne bi dogodilo da neko unese neki nepoželjni predmet.

Predstavnici A-HSP su u jednom trenutku blokirali magistralu na potezu od Knina ka Srbu i čitali Oče naš.

Iako ranije planirano okupljanje predstavnika A-HSP nije održano, predstavnik SNV-a je prigovorio policiji da nije na adekvatan način obezbedila uredno prijavljeno javno okupljanje.

S druge strane Vladimir Kinđerski je u ime pravaša optužio policiju da nije propustila ka Srbu protestante koji su na sebi imali majice HOS-a, pa su oni blokirali saobraćaj, što je potrajalo oko sat vremena.

Ulazak u Srb im je omogućen nakon što su majice preobukli naopako da se ne vidi natpis.

General hrvatske vojske i saborski zastupnik Željko Glasnović grubo je napao predsednika Antifašističke lige Zorana Pusića rekavši mu da je "moralna nakaza", da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju, a svojim delovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina. Takođeje rekao da je zbog te velikosrpske politike na ovim prostorima od 1912. do 1990-ih godina ubijeno 500.000 ljudi.

Obeležavanja Dana ustanka u Srbu je počelo sa dvadesetak minuta zakašnjenja polaganjem venaca na spomen obeležje. 

Obeležavanju je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Hrvatskoj, predsednik SNV-a Milorad Pupovac i bivši hrvatski predsednik Mesić.

Obeležavanje je počelo recitacijama pesama o Titu i partizanima.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
XXL

pre 7 godina

Zar u Hrvatskoj nisu zakonom zabranjena sva obeležavanja antifašističke borbe i pobeda u II svetskom ratu? Kako je to regulidsano sada u državi Hrvatskoj naslednici NDH?

Laza Lazarević

pre 7 godina

Teško je biti HRVAT ... sa tako malo psihijatara u regionu ... Tužno , šta reći ...

Sava Prokopović iz Ritopeka

pre 7 godina

Сада ће Чеда Беда, Бисеркица, Наташа, Боркица, Лихтица, Тачи, Изметбеговић, Колиндица, Балашевић, Лангица Менсурка, Мило, Вук&Даница, Зукорлић, Угљанин, Халими, Пајтић, Радуловић, Роћко адвокат, Сале пиштољџија и други честити несрпски Срби и антисрпоски несрби изјавити, да нема усташа.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!
Košarka

Odlične vesti za Pešića! "Drim tim" Srbija putuje u Pariz!

Navijači košarkaške reprezentacije Srbije sa nestrpljenjem iščekuju Olimpijske igre, koje će narednog leta biti održane u Parizu! Svi se nadamo da će selektor Svetislav Pešić moći da računa na najbolje igrače kojima Srbija raspolaže, a tu se pre svih misli naravno na Nikolu Jokića. Dok čekamo rasplet NBA plej-ofa kako bismo dobili odgovor na pitanje da li će jedan od najboljih košarkaša današnjice predvoditi ekipu u glavnom gradu Francuske, želja kod pojedinih igrača se ne dovodi u pitanje! Jedan od onih koji će se staviti na raspolaganje Pešiću jeste Aleksej Pokuševski!

18.04.2024

10:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija