• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

31.07.2016

13:48

PROFESOR HRVOJE KLASIĆ: Stepinac je bio vikar NDH, nije se protivio ustašama, ali nije bio zločinac!

Balkan

PROFESOR HRVOJE KLASIĆ: Stepinac je bio vikar NDH, nije se protivio ustašama, ali nije bio zločinac!

Podeli vest

Profesor istorije na filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Klasić ponovo je uzburkao duhove u Hrvatskoj, jer je rekao da je Alojzije Stepinac bio vikar NDH i da nije bio nikakav "simbol otpora" ustaškom režimu

Klasiće je odavno trn u oku "modernim istoričarima" i političarima u Hrvatskoj, jer čvrsto brani stanovište da su ustaše bili najgora krvava horda Evrope u Drugom svetskom ratu i da tu ne može da bude "ispravljanja" istorije.

Stepinac jeste bio vojni vikar vojske NDH i nije se nikad odrekao te “funkcije”. Prema njegovom pismu sarajevskom nadbiskupu Šariću, Vatikan ga je imenovao i za vikara vojnika okupacionih vojski na području NDH. Problem dakle nije njegovo vikarstvo, ali jesu zločini koje su te vojske činile četiri godine tokom rata - rekao je Klasić za Jutarnji list.

On je istakao da Alojzije Stepinac nije bio umešan u bilo kakve zločine tokom rata, ali da se nikako ne može smatrati "simbolom otpora" ustaškom režimu.

Stepinac nije bio ratni zločinac. Koliko je meni poznato, on niti je inicirao niti poticao činjenje ratnih zločina. Ali i pored svih plemenitih postupaka tokom rata, Stepinca ne možemo da smatramo za simbol otpora ustaškom režimu. To ne znači da tog otpora ponekad nije i bilo, ali je on bio simboličan s obzirom na strahote koje je taj režim četiri godine provodio. Javna osuda ustaškog režima i terora nažalost je izostala. Posebno suprotno u odnosu na vrlo hrabru i konkretnu osudu komunističkog režima i zločina, kako za vreme rata tako i odmah po uspostavljanju nove države - naglasio je Klasić.

Hrvatski istoričar je istakao da se Ante Pavelić i Alojzije Stepinac nisu "mirisali", ali da uopšte nema dileme da su sarađivali u NDH.

Stepinac i Pavelić nisu bili bliski. Po svemu sudeći, nisu se ni podnosili. To ipak ne znači da je Stepinac zbog toga imao problema ili da je, kako on sam na suđenju ističe bio, “persona non grata” u NDH. Jer, vrlo se retko nepoželjnim osobama dodeljuje orden za zasluge. A jedan takav Ante Pavelić je dodelio Alojzije Stepincu, i to ne 1941, nego 1944. godine! Pa i Biskupska konferencija pod predsedavanjem Stepinca iz marta 1945., održana je na inicijativu vlasti NDH. Tom prilikom hrvatskoj i svetskoj javnosti upućen je protest koji ni tada, pred sam kraj rata, ne upućuje na neslaganje s ustaškim režimom a kamoli na osudu - poentirao je profesor Hrvoje Klasić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
HRVAT

pre 7 godina

ovaj gospodin prica gluposti....onda bi se tako mogao suditi i najveca glava srpske pravoslavne crkve za vrijeme Nedica...a zna se da je za njegovo vrijeme Beograd bio Juden Free prvi u Evropi i to u kratkom vremenu..Srbi se ocigledno nisu zajebavali tada..cistili su drzavu Srbiju od nepodobnih elemenata..ali to je zaborav bitno je da ga se rehabilitira....poslije Draze.Stepinca.Baresica..Glavasa...bit ce jos famoznih antifasista\n

Zelenko

pre 7 godina

Ajde Hrvat ne lupetaj. Patrijarh srpski Gavrilo Dožić je tokom rata bio hapšen i zatvaran od Nemaca a zatim poslat u logor Dahau.

mosa parezanin

pre 7 godina

A jedan drugi cetnicki pop zaklao oca glumca Mihajla-Misa Janketic a taj vladika nikad ga osudio i zato je zavrsio tamo Bog ga kaznio.Cica nije ni prstom mrdnuo a posle rata Udba Rankovica nikad ga nije teretila za to ubistvo.Glumac je znao istinu ali nije hteo da pribjegne zakonu Djuke Lekaja.

Jhony

pre 7 godina

Gospodine hrvatu, mogao bi se suditi i srpski patrijarh Gavrilo da je bio u službi okupatora i domaćih izdajnika, ali nije za razliku od blaženog Stepinca. Patrijarh Gavrilo je bio protivnik pristupanja Trojnom paktu, podržao je pučiste 27.marta. Uhapšen je od strane nemaca na Ostrogu 25.aprila 1941.godine.Nikad nije osudio partizane i komuniste i pored strašnih pritisaka za vreme okupacije. Bio je i u logoru u Dahau, a u zemlju se vratio na poziv komunista. Da je bio zločinac Tito ga sigurno ne bi zvao. Prema tome, kad spomeneš srpskog patrijarha, pokloni se.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Србија је од 1941, била ОКУПИРАНА ДРЖАВА а Хрватска...сасвим неовисна и сасвим независна, одговорна политички за сваки СВОЈ злочин и злочин сваког појединца у таквој држави! Зато је и требало и треба и дан данас као и Немачка држава - да плаћа ратну одштету. Зато се и "утопила" у Југославију, само да би избегла одговорност и плаћање ратних репарација за стравичне злочине и геноцид..!!

DS

pre 7 godina

Jevreje u Srbiji su hapsili i vodili u Zemun,na Sajmiste,samo Nijemci,a to je bila teritorija NDH. Srbi su spasavali Jevreje koliko su mogli i to priznaju Jevreji koji kazu da su Srbi jedan od rijetkih naroda koji nikada nisu bili antisemiti i da su,uvijek kad su mogli,pomagali Jevrejima u WWII.Dakle,nama,Srbima,je vazno sta kazu Jevreji jer je njihovo misljenje najmetornije, a ne sta pricaju ustase.

thesaint

pre 7 godina

bravo gospodine Klasicu,hriscanski je da se govori istina,hriscanski je da prastamo jedni drugima,i svi oni koji misle da ce se dodvoriti zapadnim drzavama u zabludi su.oni ne vole ni sami sebe.otvoreno sam razgovarao sa holandjaninom,sa nemcem posle raspada SFRJ i sokirali su me,oni su imali strah od Titove JNA a ne sto vole ove ili one,a upravo to rade i Ukraini.svi smo nekad u skolama ucili o sloznoj braci,ili ona Njegoseva...neslomiga al zube polomi

magda

pre 7 godina

Ovo je prvi normalan covek medju hrvatima a ima ih jos,ali u manjini.Svi ostali su pomhnitala i histericna horda zlocinaca koja jedva ceka okidac da krene u divljastvo.\n

deda Raša

pre 7 godina

Pa kakav Stepinac, takvi su i vecina Hrvata. Pljunuse i na svoju veru i crkvu kad im koljac postade svetac.

Mihajlo

pre 7 godina

Mereno u procentima 0,1% normalnih Hrvata, ostali se raspadaju od mržnje.

zora

pre 7 godina

Nemojte tako javno profesore, jos ce vam VASI reci da ste nepodobni anti Hrvat. U svakom slucaju bravo za istoriju i njeno ne prekrajanje.

Južbina

pre 7 godina

Господин Класић је, што се тиче чињеница, сасвим у праву, али питање уопште није да ли је Степинац ратни злочинац, него да ли је светац, и то по критеријумима католичке цркве!

Srpkinja

pre 7 godina

Svaka cast ovom gospodinu i svim normalnim istinoljubivim ljudima u ovim zlim vremenima.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija