• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

17.08.2016

00:00

ANTE GOTOVINA IDE NA SUD: Hrvatskom generalu će suditi zbog ratnog zločina u Bosni!

Balkan

ANTE GOTOVINA IDE NA SUD: Hrvatskom generalu će suditi zbog ratnog zločina u Bosni!

Podeli vest

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine stigla je dokumentacija koja se odnosi na generala Antu Gotovinu, pravosnažno oslobođenog u Hagu, i na još jednog hrvatskog oficira, nezvanično saznaju "Novosti". Reč je, navodno, o novim dokazima koji su stigli do Tužilaštva Haškog tribunala, a koje ih je prosledilo Tužilaštvu BiH, Odseku za ratne zločine

Prema našim saznanjima, Gotovini i jednom njegovom saborcu na teret se stavljaju ratni zločini tokom minulog rata u regionu Livna. Naš izvor tvrdi da je ih Haga stigla obimna pisana dokumentacija, ali i više sati snimljenog razgovora. Tužilaštvo BiH, kako se moglo čuti, sada je na potezu da li će podići optužnicu ili ne. Naši izvori naveli su i ime tužioca koji je već zadužio predmet u vezi sa Gotovinom i njegovim saborcem.

I za iole upućene, ovaj predmet predstavlja svojevrstan "vruć krompir" u rukama pravosuđa BiH. "Novosti" su tražile odgovor na ova pitanja od portparola Tužilaštva BiH Borisa Grubešića. Iz Tužilaštva nam je stigao samo odgovor da na tu temu ne mogu da daju nikakav komentar.

General Ante Gotovina oslobođen je krajem 2012. godine u Haškom tribunalu skoro svih tačaka optužnice za zločine u "Oluji". Žalbeno veće tada je poništilo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora.

Prethodno su Gotovina i Mladen Markač bili osuđeni za progon srpskog stanovništva iz Kninske Krajine 1995. godine, a Markač je dobio 18 godina zatvora. Žalbeno veće ih, ipak, oslobađa krivice za progone, deportacije, ubistva, zločine protiv čovečnosti, pljačku imovine, kršenje zakona i običaja ratovanja...

Jedino je ustanovljeno da je Gotovina znao za kaznena dela koja su počinjena i da je ta dela trebalo da istraži, što je, prema Raspravnom veću, propustio da učini.

Pošto je oslobađajuća presuda iščitana, hrvatska vlada je odmah uputila avion u Hag, u kom su po generale otišli ministri veterana i odbrane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 7 godina

Заблуда...!... Хрвати док имају "ГОТОВИНЕ", неће бити процесуирани у Босни - за ратне злочине...!!

Mira

pre 7 godina

Hvala Bogu ne znam sta ce bosansko tuzilastvo uraditi po ovoj optuznici ali javno je progovoreno o zlocinima a.gotovine i njegovih ustasa u livnu zivi sam svjedok i bila sam zatocena i livnu 3 mjeseca i bila sam u os. sk. u Guberu kod livna kad je nama preistalim srbima prijetio da cemo goriti u ognju sto je i ostvario uz klanje i ubijanje...

Ali Šele

pre 7 godina

Ante nije državljanin BiH a Hrvatska ne izručuje svoje građane, tako da je to samo dnevno politička vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija