• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Večernje Novosti

05.09.2016

23:08

CRNA GORA IMA VELIKI PROBLEM: Albanski teroristi do zuba naoružani prete sa Prokletija!

Balkan

CRNA GORA IMA VELIKI PROBLEM: Albanski teroristi do zuba naoružani prete sa Prokletija!

Podeli vest

Pretnje ratom koje je teroristička Albanska nacionalna armija uputila nedavno Crnoj Gori, a sve uoči pregovora o razgraničenju ove države i kvazidržave Kosovo, aktuelizovala je problem ilegalnih puteva oružja na Balkanu. Da su ove pretnje ozbiljno shvaćene, svedoči i angažovanje 30 pripadnika crnogorske Specijalne antiterorističke jedinice na kontroli sporne crnogorsko-kosovske granice, u planinskoj oblasti na Čakoru, nastavku Prokletija

Poznavaoci krijumčarskih puteva iz devedesetih godina prošlog veka navode u razgovoru za “Novosti” da to ni izdaleka nije dovoljno”. Podaci koje su pre izvesnog vremena izneli zvaničnici crnogorske policije ukazuju na to da su u krijumčarenju svih vrsta i dalje aktuelni svi planinski prolazi kroz Prokletije iz severne Albanije, gde tradicionalno vlada bezakonje.

Njima su od devedesetih godina naovamo stazicama, kroz vrleti na mazgama, stizali oružje i oprema za terorističku OVK, ali baš sa ovog terena bilo je najmanje vesti o presretanju tovara pušaka, puškomitraljeza, ručnih bacača, minobacača i bestrzajnih topova koji su se klatili na samarima.

- Razlog je bila slaba granična kontrola vrleti Pokletija sa malim snagama Vojske na ovom teškom terenu, ali i s lošom strategijom borbe s kriminalcima i teroristima. O tome i danas svedoči karaula bivše JNA u Zastanu, okružena prokletijskim visovima, potpuno nezaštićena i neodbranjiva.

facebook

Danas je ona pusta i služi samo planinarima da prespavaju i zaklone se od nevremena - svedoče nam retki planinari koji ovuda “krstare”.

Kraj ove karaule i drugih sličnih vodi drevni karavanski put kojima su planinskim stazama ispod Jezerskog i Rosnog vrha, a zatim dolinom Ropojane, razni ilegalni tovari i dobrovoljci stizali u Crnu Goru.

- Put je vodio dalje kroz oblast Gusinja i Plava, nastanjenu albanskim življem, ka Metohiji na koju se ovaj region naslanja. Danas ovom stazom najčešće prolaze planinari koji i ne znaju kad ulaze iz Crne Gore u Albaniju i obrnuto jer su granični kamenovi ili potpuno uništeni, ili prebačeni duboko u crnogorsku teritoriju - nastavljaju naši sagovornici.

Da je odvajanje ove oblasti od Crne Gore kroz kulturu i jezik daleko odmaklo, ukazuje činjenica da su stari toponimi zvanično albanizovani, pa se, na primer Rosni vrh, danas zove Maja Rosit, a Jezerski Maja Jezerce.

Anel Grbović/facebook

U prilog svemu, svedoči i reportaža italijanske državne televizije s početka godine “Albanija vrata džihada”, koja je na trenutak uzburkala evropsku javnost pričom o švercu naoružanja iz Albanije preko Crne Gore i distribuciji islamskim tereoristima.

Italijanski istraživači došli su tada do dokaza da je baš tim putem u Francusku stiglo oružje kojim su islamisti izveli terorističke akcije u Parizu u novembru 2015, kad je ubijeno 130 ljudi, a njih 250 ranjeno

RAT JEZIKOM

Raspoloženje lokalnog stanovništva i poštovanje države u selima na crnogorskoj strani Prokletija veoma rečito ilustruju albanske crvene zastave s crnim orlom istaknute na kućama. U ovoj planinskoj turističkoj oblasti i nacionalnom parku natpisi, prvo trojezični, na albanskom, engleskom i lošem “maternjem” jeziku, a zatim dvojezični, razumljivi su samo Albancima i Englezima


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
SuverenaAnonimka

pre 7 godina

CNN je kao i devedesetih objavila slike ljutih albanaca koji kao hoce "pravdu" to jest crnogosrku zemlju ! Vrlo pokvarena reportaza u njihovom satanskom stilu. Jasno je da nam opet namecu rat ! Moramo biti pametni.

ekrem

pre 7 godina

Nepismeni citaj na koga se naslanja i saznaces ko zivi sa obe strane granice pa ce ti biti jasnije cije je to zemlja.Upotrebi malo mozak ako ga imas,nemoj prosipati i gluposti i sovinizam odjednom.

Ljubo

pre 7 godina

Problemi oko granice izmedju Crne Gore i samoproglasene drzave Kosovo,je problem veliki i za Srbiju .Kosovo i Metohija je Srbija ,koliko ja znam ,svaki oruzani sukob ove dvije drzavice ,je direktnibsukob i za Srbiju ,....odatle bi moglo i da krene jedno ludilo u Evropi ,....??!!

Jimmy le santo

pre 7 godina

Bane je si li to sam smislio ili ti je neko pomogao, stvarno si bistar kao Morava.\n

Dejan

pre 7 godina

Zadnje vreme je doslo, kad je udario brat na brata, prethodno ubivsi jenog Srpskog brata, onako podmuklo zabivsi mu noz u ledja.

sixcool

pre 7 godina

A sta nas briga za Crnom Gorom? Crna Gora, Kosovo i Albanija su bratske drzave.

srbin

pre 7 godina

Srbi su uvek uz bratsku Crnu goru. Ne za montenegro...\n

goge

pre 7 godina

Njihov problem. Sto su posejali to će i žanju. Ipak su crnogorcima draži šiptari od srba

Gavro

pre 7 godina

Tu rata nema,nece udarati brat na brata.Pa oni se vole vise nego bilo koja bratija.Milo je najsposobniji drzavnik u regionu i sigurno da ima formulu izbegavanja rata.Ono crnogoraca sto je sposobno za rat,ubijeno je u obracunavanju kriminalaca po Beogradu i Novom Sadu.Ovi koji su ostali to je sitna boranija i zato Milo mora da stvara bratsva sa svakakvom zgadijom.

Mladen Mladenovic

pre 7 godina

Neće biti nikakvog rata. Poput hijena, stalno će napadati pravoslavno stanovništvo u crnogorskim selima, silovati sve što im padne pod ruku, krasti stoku i unositi nemir u vremešnu populaciju, koja je ostala u ovim zabačenim delovima Crne Gore. To je već oprobana taktika. Stalnim tenzijama, stalnim napadima, stvaranjem osećaja nesigurnosti i besprektivnosti, ove hijene u ljudskom obliku čiste prostore. Posle samo udju jer, kako kažu, "čije su ovce, toga je i livada". A, Evropa? Navodni mir će trajati dok Milo polako ustupa suverenitet i udovoljava arnautskim zlikovcima. Uostalom Velika Britanija je 1912 godine i osnovala Albaniju kao državu da bi "zabila klin u peti Evrope". Arnauti su zlo koje nema istoriju, nema veru, nema nikakvih ljudskih zazora i ograničenja koja bi ih kočila i vraćala na put ljudskosti. Ranije ili kasnije Crna Gora, kao i Grčka, imaće svoja "Kosova". Najveća zabluda je da će se civilizovanim ponašanjem prema njima nešto postići. To je narod koji priznaje jedino silu. Od sile se boji i ume da joj bude naponizniji sluga. Da je tako potvrdjuje njihovo ponašanje kroz istoriju. Prvo su ljubili zadnjice Turcima, potom Nemcima a sada "novim Turcima" odnosno Amerikancima.

MARKO

pre 7 godina

Samo mirno posmatrati sa strane i prvi priznati siptarsku najcrnju goru u medjuvremenu i makedoniju.

Komita

pre 7 godina

pa neka Milo i Crnogorci opet tikve sade sa njima i vide koga su priznavali a kao fol obican narod u CG tako ne misli.. pa sto onda nisu digli glavu... sada ce mecka malo i na njihova vrata a ni ceno nase vec resiti... samo da oni ne dodju svi y Srbiju...\n

Lala iz Banata

pre 7 godina

Почело је... !? Оно што се наслућивало... а мудри људи прорекли...Када сте признали тзв. Независно Косово.. То је само "Прелазна фаза" плана - СТВАРАЊА ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ, под патронатом САД-е, Европске Уније и НАТО. Црногорци су "насели" Рат се не може - зауставити...!!

kuku lele

pre 7 godina

nemam komentar. Imam samo poruku. Spasavajte što se spasti može. Svakom me jasno kako će se ovo dalje razvijati.

pera

pre 7 godina

znaju šiptari šta ih čeka ako krenu na Crnu Goru,ko dodje kao neprijatelj ne vraća se više.

Hercegov Grad

pre 7 godina

Treba pitati one koji su 70 godina prodavali imanja Šiptarima za velije pare uz granicu sa Albanijom, a država cutala, sta sada musle i oni i država?! n

Fićo

pre 7 godina

Koliko ručaka i večera su pojeli zajedno Vučić i Tači...toliko.....uživajte da nam bude što gore....malo ste se zaj..... pozzzzz iz Crne Gore.

Allianz

pre 7 godina

Samo ih udrite, crnogorske ljige bolje i nisu zasluzile\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija