• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.09.2016

11:50

NASTAVLJENO SUĐENJE ORIĆU! Svedočila dr Ivanović

Balkan

NASTAVLJENO SUĐENJE ORIĆU! Svedočila dr Ivanović

Podeli vest

Svedočenjem doktorke Vesne Ivanović, koja je u februaru 1993. godine prepoznala telo Mitra Savića, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Naseru Oriću, ratnom komadantu Armije RBiH i Sabahudinu Muhiću, pripadniku te vojske

Orić i Muhić optuženi su za ubistvo tri ratna zarobljenika 1992. godine u selima oko Srebrenice, među njima i Savića u selu Kunjerac.

- Ja sam 16. februara 1993. godine sišla pred Dom zdravlja u Bratuncu, gde sam bila direktor, i videla uplakanu suprugu Mitra Savića. Rekla mi je da su dovežena četiri tela koja su pronađena i da joj je rečeno da je među njima njen suprug, ali da ne sme da ide da vidi. Pitala sam hoće li da ja odem jer sam ga poznavala. Rekla je da hoće - ispričala je svedok Tužilaštva BiH Vesna Ivanović.

Dodala je da je sišla u mrtvačnicu i da je prepoznala Savića s obzirom da njegovo telo nije bilo u fazi raspada u kojoj se ne može prepoznati, preneli su mediji u BiH.

Napomenula je da ona nije gledala povrede nego je samo sišla radi prepoznavanja.

Tokom svedočenja je kazala i da u zapisniku Doma zdravlja nema opisa povreda.

Navela je da su se četiri osobe, čija su tela dovežena, vodile kao nestale, da je 14. decembra 1992. godine bio napad na Bjelovac, a ove osobe su bile na lokalitetu Kunjerca.

Kazala je i da je znala da je Savić nestao na Kunjercu.

Istakla je i da je osim Savića prepoznala mladića Zorana Trišića, te da je tada dovežen još Sreten Đokanović i još jedna osoba.

- Ako se dobro sećam, Mitar i Zoran su sahranjeni na lokalnom groblju - odgovorila je Ivanovićeva.

Lejla Čović, advokat Nasera Orića, predočila je svedoku protokol ranjenika Doma zdravlja Bratunac iz februara 1993. godine gde stoji da je Savić dovežen 16. februara 1993. godine i da je mesto ranjavanja bilo Kunjerac gde je poginuo.

Ivanovićeva je potvrdila tačnost tih podataka.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. septembar kada bi trebalo da svoj nalaz predoče tri veštaka iz tima koji je po nalogu suda vršio neuropsihijatskijsko veštačenje Ibrana Mustafića, narednog svedoka Tužilaštva BiH.

Mustafić je ranije pozvan kao svedok, ali je udaljen iz sudnice i ročište je prekinuto zbog njegovog neprikladnog ponašanja. Tužilac Miroslav Janjić danas je kazao da je timsko veštačenje utvrdilo da je sposoban za svedočenje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deftones

pre 7 godina

naser je jedini pravi ratnik koji se borio posteno koji nije ubio niti jednog civila da je ubio ne bi se krio ko drugi a ovo sad svako moze da izmislja svasta razno razni svedoci ja samo kazem svoje misljenje

Lala iz Banata

pre 7 godina

Бадава докази и сведочење - у "Политичко-Правној" фарси..

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17