• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.09.2016

22:57

I JOSIPOVIĆ RASKRSTIO S PAMEĆU: Neočetništvo u Srbiji otišlo dalje od neoustaštva u Hrvatskoj!

Balkan

I JOSIPOVIĆ RASKRSTIO S PAMEĆU: Neočetništvo u Srbiji otišlo dalje od neoustaštva u Hrvatskoj!

Podeli vest

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da svaki pokušaj afirmacije četništva i ustaštva treba jasno osuditi, ocenivši da ima mnogo političara koji vole da raspiruju mržnju i sukobe i da je danas teško graditi mir

Josipović je u intervjuu agenciji Patrija govoreći o regionalnim odnosima ocenio da "iz Srbije svako malo dođu neke neprihvatljive izjave", ali i da iz Hrvatske stižu problematične poruke.

MESIĆ: Ne isključujem mogućnost da HDZ i SDP formiraju vladu nakon izbora!

On smatra da je glavna boljka mnogih političara - nepostojanje jednakih kriterijuma za sebe i druge, a u tom kontekstu ocenjuje kao "u najmanju ruku neukusno to da rehabilitaciji kardinala Stepinca prigovaraju oni koji su rehabilitovali Dražu Mihajlovića i rehabilituju Miloševića ili Nedića"

- Neočetništvo u Srbiji otišlo je dalje nego neoustaštvo u Hrvatskoj. I jedan i drugi fenomen su mi potpuno strani i smatram ih jednako pogubnima. Nisam sretan da se zločinci i teroristi rehabilituju i da im se dižu spomenici u bilo kojoj državi - kaže Josipović.

Izrazivši žaljenje što se takve stvari događaju i u Hrvatskoj, on upozorava da u našem regionu tako nešto nosi dodatnu negativnu poruku i stvara nove tenzije. 

USTAŠKI UNUK SASVIM IZGUBIO KOMPAS, OPET VREĐA I PROVOCIRA: SNS nije civilizovana evropska stranka, Vučić nije predstavnik građanske Srbije!

- Uvek zagovaram jednake kriterijume. I četnici i ustaše služili su Hitleru i Mušoliniju i jasno su bili na pogrešnoj strani... Ali, to je istorija. Danas je potpuno nevažno čiji je deda ili otac bio ustaša, četnik ili partizan - ističe bivši predsednik Hrvatske.

Prema njegovim rečima, važno je da ispravno vrednujemo istoriju i da prihvatimo kako je antifašizam, borba partizana, bio ispravan put, a da pomagati Hitlera to nije bilo. 

- Zato, svaki pokušaj afirmacije četništva i ustaštva treba jasno osuditi. Potpuno je neverovatno da nezanemariv deo naroda koji su u Drugom svetskom ratu bili na pobedničkoj strani, silom želi među poražene, među one koje je ceo demokratski svet osudio i prepoznao kao pogrešan izbor - kazao je Josipović.

On zaključuje da je veoma teško graditi mir i da se sukobi različitih vrsta, pa i ratovi, lako raspiruju, pri čemu različiti oblici političkih, ekonomskih i drugih pritisaka i sporova, teroristički ili drugi napadi, nisu isključeni.

NAPADNUT ZORAN MILANOVIĆ: Čovek je ustaškom unuku viknuo da je ŠAKA JADA, a onda krenuo na njega!

Josipović, ipak, izražava nadu da je ljudima bilo dosta mržnje i stradanja i da će političari biti na istom tragu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nonsense

pre 7 godina

Ове усташе се понашају као да смо ми побили 1.000.000 Хрвата у 20. веку а не они Срба, ово изједначавање четника и усташа постаје бизарно.

Peca

pre 7 godina

Ovaj Josipović nije bas nacitan , da jeste prvo bi procitao nesto o periodu od 06.04.1941do kraja 1941 bilo u Engleskim ili Americkim ili čak i u Nemackim novinama čisto radi informacije da zna ko je prvi digao ustanak u Evropi protiv Hitlera a ko je prvi počeo da saradjuje sa njim. To tek da se ne bruka javno ipak završio je neku školu i bio je predsednik kakve takve države , čisto da ne ispadne glup i neobrazovan . Toliko od jednog Automehanicara

nesa

pre 7 godina

Neka mi neko od hrvatskih političara kaže,kad su to četnici za vreme 2 svetskog rata ubijali i klali hrvatski narod.

HRVAT

pre 7 godina

Nonsense..pokazi dokaze kad su to Hrvati pobili 1 000 000 Srba....dokazi?!?!?!...daj milion imena i prezimena..kad i gdje je ko ubijen?!?!??!\nSamo bi te molio da one Srbe koje je Kalabic poklao po Srbiji da ih ne ubacis u Jasenovacke takozvane zrtve\n

Ali Šele

pre 7 godina

čovek 100% u pravu i rekao je samo istinu a to što istina nacionaliste boli to je druga stvar, jer ne znaju u oči pogledati istoriji

Dragan

pre 4 godine

A da se izljubis sa TADIĆEM on je ustaša četničkog porekla.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija