• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

21.09.2016

20:56

CRNA GORA šalje prvog ambasadora u Prištinu!

Balkan

CRNA GORA šalje prvog ambasadora u Prištinu!

Podeli vest

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je danas da su se stekli uslovi da Crna Gora i Kosovo razmene ambasadore, pošto postoje čvrste garancije da će interesi i prava crnogorske zajednice na Kosovu biti zaštićeni, što je bio uslov Podgorice za razmenu diplomatskih predstavnika na najvišem nivou

Vujanović je to rekao u razgovoru s prvim ambasadorom Crne Gore u Prištini Ferhatom Dinišom s kojim je se danas susreo u Podgorici uoči preuzimanja dužnosti u Prištini.

Crna Gora i Kosovo uspostavili su 2010. diplomatske odnose, ali su oni bili nivou otpravnika poslova. Podgorica je prvog diplomatu u Prištinu poslala 2013. godine.

Vlast u Crnoj Gori uslovila je podizanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora ustavnim priznanjem statusa manjine nacionalnoj zajednici Crnogoraca na Kosovu.

Ustavne promene koje bi omogućile takav status crnogorskoj nacionalnoj zajednici na Kosovu još nisu usvojene, ali je predsjednik Crne Gore ocenio da je crnogorska zajednica "adekvatno zaštićena" Zakonom o zaštiti i i promovisanju prava zajednica i njihovih pripadnika iz 2011. godine, što je prelazno rešenje do promjene Ustava Kosova, preneo je njegov kabinet.

- Kosovo prolazi kroz specifičan period parlamentarnog života što značajno utiče na dinamiku promene Ustava čime bi crnogorska zajednica bila uvrštena u najznačajniji pravni akt Kosova. Zato je kao prelazni period do promene Ustava Zakon o zaštiti i promovisanju zajednica i njihovih pripadnika, u kojem se eksplicitno normira crnogorska zajednica, čvrsta garancija da će na Kosovo biti adekvatno zaštićeni prava i interesi crnogorske zajednice - rekao je Vujanović.

Prvi ambasador Kosova u Crnoj Gori je Skender Durmiši je dužnost u Podgorici preuzeo krajem jula. Pre Podgorice on je predstavljao Prištinu pri Misiji Evropske unije u Briselu, a službovao je u Makedoniji i Australiji.

Do razmene ambasadora dolazi u specifičnom političkom trenutku kada vlast u Prištini ne uspeva da obezbedi potrebnu većinu u Skupštini za usvajanje sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Sporazum je potpisan avgusta prošle godine u Beču. Usvojile su ga vladeu u Prištini i Podogorici, verifikovala Skupština Crne Gore, ali ne i parlament Kosova, jer je protiv utvrdjenih granica deo kosovske opozicije, koja smatra da je tim ugovorom Kosovo zakinuto za deo teritorije.

Usvajanje sporazuma je uslov Kosovu za viznu liberalizaciju sa EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Srb

pre 7 godina

Сад треба држава Србија да протера амбасадора из "братске" нам Црне Горе за пример и да прекине дипломатске односе са том криминалном творевином.

jovan

pre 7 godina

pa u cemu je problem kad i srbija ima ambasadora u pristini a kosovo u beogradu(oficir za vezu)\n

Lala iz Banata

pre 7 godina

Зашто се црногорски и албански криминал - тако узајамно привлаче...? Има ли ту и "нешто више" од...- интереса...? Зато су и тражили Независност Црне Горе,... не због Црногораца...него због Велике АЛБАНИЈЕ, која ће им убрзо - доћи главе..Али глупи су они сувише да нешто тако схвате...! Много глупи... Уздам се још једино у Васојевиће! Они једино могу Црној Гори - спасити образ и вратити част.

Peca

pre 7 godina

Ma i Vasojevici polako nestaju , koliko imaju dece ?

marko

pre 7 godina

Ljudi dzaba da ista pricamo. Daj da se naoruzavamo i usredsredimo na vojni potencijal i ratne rezerve. Narod da se obucava za odbranu i rat. Ceo svet ide ka velikom sukobu. Neminovno je. Na svetu se desilo mnogo blesavih stvari i sve to treba doterati u red. Ovo sto citate se desava samo u zoni sumraka.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija